Τελικά, υπάρχει ο «τέλειος σύντροφος»;
Υπάρχει άραγε το τέλειο, το ονειρικό, το ιδανικό; Πόσο ρομαντικά σκέφτεται εκείνος που περιμένει να βρει την αψεγάδιαστη σχέση και δεν κάνει εκπτώσεις σε λιγότερο από τέλειες ερωτικές σχέσεις;
Και να υπήρχε το ιδανικό, θα ήταν για όλους μας;
Είναι σκέψεις που κάνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, ανάμεσα σε ανησυχίες, απογοητεύσεις, φόβους και θυμό. Πως να κάνει κανείς μία σχέση τόσο καλή που δεν θα χαλάσει ποτέ και μαζί θα εξελίσσονται οι σύντροφοι, αγαπόντας και φροντίζοντας ο ένας τον άλλον και μοιραζόμενοι ευτυχισμένα την καθημερινότητά τους.
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που αναζητούν οι περισσότεροι στην πλειοψηφία των ερωτικών τους σχέσεων, συνεπώς εχει οριστεί ως ο δρόμος προς την (κοντινότερη στο ιδανικό) σχέση.
Ανεξάρτητα με τη διάρκεια της σχέσης, υπάρχουν ποιότητες που είναι διαρκώς απαραίτητες για να νιώθουμε άνετα, δημιουργικά, ερωτικά και ασφαλείς μέσα σε αυτή. Πρόκειται για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τόσο τη σχέση μας όσο και τον καθένα από τους εμπλεκόμενους ξεχωριστά.
Καθώς χρειάζεται τα δύο πρόσωπα της σχέσης να είναι καλά για να είναι και η σχέση καλά, παρακάτω υπάρχουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να έχουμε μία λειτουργική και υγιή σχέση.
· Συναισθηματική έκφραση
Σε πρώτη φάση, παρατηρώντας τον εαυτό μας θα φτάσουμε στο σημείο που θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τι νιώθουμε. Με βάση αυτό, η συνέχεια είναι να μπορούμε να το εκφράσουμε, να το εξηγήσουμε στο σύντροφό μας, να το μοιραστούμε τόσο για την αξία και την εγγύτητα του μοιράσματος όσο και για την πρακτικότερη χρήση του να συζητάμε και να βρίσκουμε ένα κοινό τόπο σε παρεξηγήσεις, καυγάδες αλλά και στις ευχάριστες στιγμές της καθημερινότητας μέσα στη σχέση.
· Προσωπικός χρόνος
Όσο κι αν νιώθει πως δεν μπορεί ο ένας για τον άλλον ούτε για λίγες ώρες, είναι πραγματικά χρήσιμο οι σύντροφοι να χωρίζονται, να κάνουν πράγματα από τον εαυτό τους – ακόμη και αν αυτό μεταφράζεται σε μισή ώρα μπάνιου και φροντίδας του σώματος. Τα όρια μέσα σε μία σχέση εύκολα γίνονται παρεξηγήσιμα και ο ένας μπορεί να έχει την τάση να παραβιάζει τον άλλον. Διεκδικώντας τον χωροχρόνο του ο καθένας, βρείτε και τη δυνατότητα να δει πιο καθαρά τόσο όσα του προσφέρει η σχέση και ο σύντροφός του αλλά και όσα θα χρειαζόταν αλλά δεν έχει καταλάβει ή δεν ξέρει πως να ζητήσει.
· Καταμερισμός
Όπως κάθε σύστημα, έτσι και οι σχέσεις έχουν απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Καθώς είναι και οι δύο σύντροφοι το ίδιο απαραίτητοι για να συνεχίσει να υπάρχει και να προχωρά η σχέση, είναι εξίσου απαραίτητοι και για τη διαχείριση των όποιων καταστάσεων προκύπτουν. Ακόμη και μικρότερα θέματα που μπορεί να χρήζουν επίλυσης, είναι χρήσιμο να ξέρουμε πως είναι και σύντροφός μας πρόθυμος να βοηθήσει και πως δεν είναι υπόθεση του ενός. Η συντροφικότητα και το “μαζί” έχουν ως απαραίτητο συστατικό τους τη συνεργασία.
· Αυτογνωσία
Η γνώση και η αποδοχή πρώτα του εαυτού μας, η διαδικασία αναγνώρισης των σκέψεων και των συμπεριφορών μας, θα προκαλεί πρώτα σε εμάς τους ίδιους μία πιο ψύχραιμη συναισθηματική κατάσταση και έπειτα θα προκαλεί λιγότερες αλλά πιο ουσιαστικές αναταραχές στη σχέση. Γνωρίζοντας, για παράδειγμα, πως μου είναι δύσκολο να ζητώ από τους άλλους να με βοηθήσουν γιατί με κάνει να νιώθω αδύναμος, θα μπορώ να εξηγώ απευθείας τη δυσκολία μου στο σύντροφό μου και να του ζητάω τόσο να με καταλάβει όσο και να μου δώσει χρόνο και χώρο χωρίς να επιβαρύνουμε και να νευριάζουμε ο ένας τον άλλο.
Στην ερώτηση “ναι, όμως δεν είναι όλες οι σχέσεις ίδιες, όπως δεν είναι και όλοι οι σύντροφοι ίδιοι, συνεπώς πως γίνεται να υπάρχει μία συγκεκριμένη λίστα με απαραίτητα στοιχεία μίας υγιούς σχέσης;” η απάντηση είναι μία. Δεν υπάρχει πανάκεια για τις σχέσεις, για αυτό είναι και θα είναι από τις βασικές μας ανησυχίες στη ζωή μας, όμως αυτό που θα μας οδηγήσει στην ποιοτική σχέση και επιπλέον στην ποιοτική καθημερινότητα, είναι η ειλικρίνεια και η “καθαρή” αναγνώριση και διεκδίκηση των επιθυμιών μας – αυτός είναι και ο βασικός πυρήνας της λίστας με τις ποιότητες που αναζητάμε στις σχέσεις.
Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου.
Αλμπέρ Καμύ
*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
enpsycho.gr
tzanou@enpsycho.gr
** Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα συναισθήματα και τις δυσκολίες να τα διαχειριστούμε στις ερωτικές σχέσεις, μπορείς να πάρεις μέρος στη συνάντηση “Συναισθήματα και πώς επηρεάζουν τις ερωικές σχέσεις”. Πληροφορίες εδώ: http://enpsycho.gr/συναισθήματα-και-πως-επηρεάζουν-τις-ε/
The post Τελικά, υπάρχει ο «τέλειος σύντροφος»; appeared first on JoyTV.