Τι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σύλληψης!
Είναι απαραίτητη ώστε να απελευθερωθεί το σπέρμα και ένα από τα σπερματοζωάρια που υπάρχουν σε αυτό να φτάσει τελικά στο γυναικείο ωάριο και να το γονιμοποιήσει.
Τι ισχύει όμως για τις γυναίκες; Είναι απαραίτητος ή έστω βοηθητικός ο οργασμός για να πραγματοποιηθεί το «θαύμα της ζωής», όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε;
Αν και ο γυναικείος οργασμός δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύλληψη και την επιτυχή εγκυμοσύνη, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει ελαφρώς ευνοϊκά.
Ήδη από το 1900 είχε διατυπωθεί η θεωρία (upsuck hypothesis) ότι κατά τη στιγμή του γυναικείου οργασμού οι μύες της μήτρας λειτουργούν σαν… ηλεκτρική σκούπα, «ρουφώντας» το σπέρμα και βοηθώντας τα σπερματοζωάρια να κατευθυνθούν με μεγαλύτερη ευκολία προς το ωάριο. «Όταν η γυναίκα φτάνει σε οργασμό, οι ισχυρές μυϊκές συσπάσεις βοηθούν να κινηθούν τα σπερματοζωάρια διά μέσου του τραχήλου και της μήτρας και να φτάσουν ως τις σάλπιγγες, όπου θα γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου» εξηγεί η Σέρι Ρος, μαιευτήρας-γυναικολόγος από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.
Η Δρ Ρος τονίζει βέβαια ότι η θεωρία αυτή είναι αμφιλεγόμενη και οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες που έχουν προσπαθήσει είτε να την επιβεβαιώσουν είτε να την καταρρίψουν δεν έχουν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα. Μία από αυτές, στην επιθεώρηση Animal Behaviour, έδειξε πως όταν μια γυναίκα φτάνει στην κορύφωση από ένα λεπτό πριν έως 45 λεπτά μετά τον σύντροφό της το σώμα της συγκρατεί περισσότερα σπερματοζωάρια απ’ ό,τι αν ο οργασμός έρθει νωρίτερα ή αργότερα ή αν δεν συμβεί καθόλου.
Ωστόσο, μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο γυναικείος οργασμός «παίζει μικρό ή και αμελητέο ρόλο στη διαδικασία μεταφοράς των σπερματοζωαρίων κατά την ανθρώπινη συνουσία».
Μια τρίτη μελέτη επί του θέματος, επίσης στην επιθεώρηση Animal Behaviour, έδειξε πως αν συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες, συγκεκριμένα η διάρκεια της σχέσης των δύο συντρόφων και η συχνότητα του σεξ, τότε εξαφανίζεται η όποια συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των οργασμών και στις εγκυμοσύνες που πετυχαίνει ένα ζευγάρι.
«Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά οι διάφορες θεωρίες περί στάσεων στο σεξ ή γυναικείου οργασμού ως παράγοντες που επηρεάζουν τη σύλληψη δεν ευσταθούν» δηλώνει η Δρ Αντίτι Γκούπτα, μαιευτήρας-γυναικολόγος που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κουίνς στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι η σύλληψη και η εγκυμοσύνη είναι καθαρά θέμα βιολογίας.
«Αν η μήτρα, οι σάλπιγγες και τα μικροσκοπικά κύτταρα στο τοίχωμα του τραχήλου λειτουργούν σωστά ώστε να δώσουν μια μικρή ώθηση στους ‘κολυμβητές’ για να κινηθούν ανοδικά προς τον τράχηλο και να φτάσουν στις σάλπιγγες και ταυτόχρονα αν τα ωάρια απελευθερώνονται τη σωστή στιγμή, τότε αυτές οι ιδανικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη ασχέτως αν η γυναίκα θα έχει οργασμό ή όχι» αναφέρει η ειδικός.
Συνέχεια άρθρου εδώ
Πηγή: klik.gr