Τι πρέπει να προσέχουμε σε τζάκια και σόμπες
Κλήση για εκδήλωση πυρκαγιάς σε σπίτι στην Όαση Βαρυπέτρου δέχτηκε το βράδυ της Παρασκευής η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων.
Στο σπίτι πήγαν πυροσβέστες με δύο οχήματα, οι οποίοι διαπίστωσαν πως η φωτιά είχε προέλθει από το τζάκι και ευτυχώς την κατάσβεσαν γρήγορα πριν πάρει διαστάσεις.
Διπλός σεισμός στα Γιάννινα
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης με την αύξηση της χρήσης μέσων θέρμανσης, όπως τα τζάκια και οι σόμπες, έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών.
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η πρόκληση πυρκαγιών από τζάκια και για έναν λόγο που δύσκολα μπορούν να σκεφτούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών.
Αυτός είναι η καμινάδα του τζακιού, η οποία – όταν δεν έχει καθαριστεί – το πουρί που συσσωρεύεται στο εσωτερικό της «αρπάζει» εύκολα φωτιά.
Ακόμη, όσοι διαθέτουν τζάκι, πρέπει να ελέγχουν το σημείο απ’ όπου περνά η καμινάδα, ώστε, όταν υπάρχουν σκεπές να μην ακουμπά στα ξύλα της σκεπής, ενώ πρέπει να γίνεται καθαρισμός και στο χώρο γύρω από την καμινάδα, στις στέγες, όπου συγκεντρώνεται, με τα χρόνια σκόνη, κυρίως από τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς.
Επιπλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμβουλεύει, εφόσον χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης , εκτός του καλοριφέρ, να προσέχετε και τα εξής:
Αν χρησιμοποιείτε τζάκι ή σόμπα καυσόξυλων
Μη ρίχνετε ποτέ εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη,οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς γιατί δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.
Τοποθετήστε τις σόμπες των καυσόξυλων πάνω σε μεταλλικές βάσεις ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται.
Όταν αφαιρείτε την στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το νοιώθουν κοντά στην φωτιά. Μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
Μην αφήνετε ακόμη μικροαντικείμενα, στο πρεβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.
Αν χρησιμοποιείτε σόμπα πετρελαίου
Να ελέγχετε, σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα.
Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπέκ γιατί αν είναι χαλασμένα θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως του πετρελαίου.
Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής πετρελαίου.
Ποτέ να μην βάζετε πετρέλαιο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία (αναμμένη) ή ζεστή.
Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα πετρελαίου, όταν μέσα στο καυστήρα της έχει πέσει περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί προκαλώντας πυρκαγιά ή να γίνει ακόμα και έκρηξη της δεξαμενής του καυσίμου.
Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη κατά το άναμμα και σβήσιμο της σόμπας.
Ποτέ μη ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβησμένη.
Αν χρησιμοποιείτε σόμπα ηλεκτρική
Μην τη χρησιμοποιείται ποτέ χωρίς προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.
Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά. Μπορεί να ανατραπεί και να προκαλέσει πυρκαγιά.
Αποφύγετε, οι κουρτίνες, τα τραπεζομάντιλα κλπ. να αγγίζουν την ηλεκτρική σόμπα.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόμπες με αντίσταση που είναι ορατή γιατί αν και είναι πιο φθηνές είναι πάρα πολύ επικίνδυνες.
Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Μην ξεχνάτε: Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.
Μην ξεχνάτε πως ασφαλέστερες στη λειτουργία τους και πιο ακίνδυνες είναι οι ηλ. συσκευές με κυκλοφορία λαδιού (πχ. τα ηλ. σώματα). Παρόλα αυτά όμως, απαραίτητο είναι:
Να διατηρείτε μια ζώνη ασφαλείας 30 cm μπροστά από τις εξόδους των συσκευών ιδιαίτερα των δυναμικού τύπου.
Να μην βάζετε πάνω στις συσκευές αυτές ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες κλπ. να στεγνώνουν. Αν τα ξεχάσετε για πολλές ώρες πάνω στην αναμμένη συσκευή σίγουρα θα αναφλέγουν.
Αν χρησιμοποιείτε σόμπα υγραερίου
Κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
Μην ξεχνάτε πως οι πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.
Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι ποτέ τσακισμένος.
Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.
Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.
Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, ρούχα, πολυθρόνες κλπ.
Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ’ αυτή ρούχα για στέγνωμα.
Μην την τοποθετείτε κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες και άλλα εύφλεκτα είδη.
Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και ΚΥΡΙΩΣ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ.
Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου
Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.
Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.
Αερίστε καλά το χώρο. Κατόπιν ανοίξτε λίγο την βαλβίδα της φιάλης και προσπαθήστε να εντοπίσετε το σημείο διαρροής. Για τον εντοπισμό χρησιμοποιήστε σαπουνάδα ή άλλο διάλυμα απορρυπαντικού. Οι φυσαλίδες που θα σχηματισθούν, θα σας δείξουν το σημείο διαρροής του αερίου. Αν δεν μπορείτε, καλέσατε ΑΜΕΣΩΣ αυτόν που σας προμηθεύει το υγραέριο. Ακόμα μην ξεχνάτε κατά τους θερινούς μήνες (προκειμένου να την αποθηκεύεστε), να σκεπάσετε καλά τη σόμπα σας και ιδιαίτερα τον καυστήρα, για να τον προστατέψετε από την σκόνη.
flashnews.gr