Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα να πείσει τους Ελληνοκύπριους για μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο


Με το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ να βρίσκεται στο οικόπεδο 8 εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με σύνθημα -δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου- «βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι». 

Σε δηλώσεις του, από το Νταβός της Ελβετίας όπου διεξάγεται το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως είπε συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της Τουρκίας σε δύο περιοχές. Η πρώτη είναι οικόπεδα εντός της υφαλοκρηπίδας τα οποία συμπίπτουν με περιοχές που «έδωσε άδειες ο ελληνοκυπριακός τομέας». Γι’ αυτά δεν τίθεται θέμα συζήτησης είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στο Γιαβούζ και την παρουσία του στο Οικόπεδο 8 διαμήνυσε: «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, με εμφανή στόχο να πιέσει ώστε τα ενεργειακά να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επικαλέστηκε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και έκανε λόγο για μονομερείς γεωτρήσεις από πλευράς Ελληνοκυπρίων.

Για το θέμα της Λιβύης είπε ότι ήταν σημαντική η συνάντηση στο Βερολίνο από την άποψη της παρουσίας τόσων πολλών ηγετών καθώς και των δύο [αντιμαχόμενων] πλευρών. Υπενθυμίζοντας ότι ο στρατηγός Χάφταρ δεν υπέγραψε οποιοδήποτε κείμενο είτε στην Μόσχα είτε στο Βερολίνο, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η μέχρι σήμερα στάση του στρατηγού Χάφταρ «δείχνει ότι επιθυμεί στρατιωτική λύση» και πρόσθεσε ότι πρέπει να πειστεί «να έρθει στην γραμμή της πολιτικής λύσης».

Τέλος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κοιτάει από μια «στενή οπτική γωνιά» τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: Φιλελεύθερος

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!