Φρούριο η Αθήνα για τον Ομπάμα. Απίστευτα τα μέτρα ασφαλείας


Ο Αμερικανός Πρόεδρος φτάνει αύριο στην Ελλάδα με την Κυβέρνηση να προσδοκά πολλά από αυτήν την επίσκεψη ενώ ολόκληρη η ήδη από σήμερα θυμίζει ένα απόρθητο φρούριο.

Η «διαβολοβδομάδα»που περιμένει την ΕΛ.ΑΣ., λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της καθιερωμένης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου 48 ώρες αργότερα ξεκινά από σήμερα με την φύλαξη των σημείων «στόχων» από το αεροδρόμιο μέχρι, το ξενοδοχείο που θα καταλύσει ο Αμερικανός πρόεδρος,από τις διαδρομές που θα ακολουθήσει αλλά και από τα σημεία όπου θα απευθύνει ομιλία.

Μέχρι αυτήν την στιγμή η ώρα άφιξης του Αμερικανού προέδρου δεν έχει γίνει γνωστή. Η μόνη έως τώρα γνωστή πληροφορία που υπάρχει είναι ότι μόλις φθάσει θα κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ  ακολούθως θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις και το βράδυ δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του  «Ελεύθερου Τύπου»,  είναι πιθανό να κάνει και μια σύντομη δήλωση με φόντο τον Ιερό Βράχο από το Μουσείο της Ακρόπολης. Την ίδια ημέρα θα δώσει την ομιλία του, η οποία θα περιστραφεί γύρω από την οικονομία, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο από σήμερα έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Επί ποδός 4.500 αστυνομικοί

Περισσότεροι από  4.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται για δύο ημέρες επί ποδός, προκειμένου να υποστηριχθεί το σχέδιο για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αυστηρότατα.

Ενδεικτικό αυτών είναι το γεγονός ότι θα γίνεται «αποστείρωση» των σημείων απ’ όπου θα διέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Δηλαδή, κάθε σημείο απ’ όπου θα περνά το διήμερο αυτό η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα θα εξερευνάται εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση.

Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων ενώ στις ταράτσες των κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ, επιτηρώντας τη διέλευση και τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Απόρθητο φρούριο ο Αστέρας

Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες ο Αστέρας, στην προεδρική σουίτα του οποίου θα καταλύσει πιθανότατα ο Αμερικανός πρόεδρος, μοιάζει με απόρθητο φρούριο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με στολές και με πολιτικά, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο.

Μέρος της αποστολής του Αμερικανού προέδρου θα καταλύσει στο ξενοδοχείο Ιntercontinental. Εκεί έχει μεταφερθεί και ο ιατρικός εξοπλισμός (συσκευασμένος σε κούτες), που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και δεκάδες φιάλες αίματος, σε περίπτωση που χρειαστούν.

Στην Αθήνα ήδη 300 πράκτορες και το «Κτήνος»

Την Παρασκευή έφθασαν στην Αθήνα 300 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ,  150 άτομα υγειονομικό προσωπικό που θα βρίσκεται σε επιφυλακή, τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου (ανάμεσά τους και το περίφημο «The Beast», γνωστό και ως «Θηρίο» ή «Κτήνος»), ένα ελικόπτερο, η χρήση του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί και όπως ανέφεραν στο EleftherosTypos.gr αυτόπτες μάρτυρες η εικόνα του και μόνο προκάλεσε δέος. Το ελικόπτερο ήταν αποσυναρμολογημένο κατα την μεταφορά του μέσα στο μεταγωγικό C-17 που το μετέφερε και ακολούθως συναρμολογήθηκε μ’εσα σε ένα υπόστεγω του αεροδρομίου.  Επίσης στην Αθήνα έφτασε και στρατιωτικός εξοπλισμός, ακόμη και βυτιοφόρο με καύσιμα, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν γίνεται ανεφοδιασμός των οχημάτων του προέδρου από αλλού.

Air Force Reserve aerial porters work with maintainers to load a UH-60L Blackhawk rescue helicopter into a C-17 Globemaster III at Manas Air Base, Kyrgyzstan.

Ολα αυτά μεταφέρθηκαν με αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα τα οποία προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας την Παρασκευή, εκτός από τον ιατρικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Lockheed C130J-30 US Air Force που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ελευσίνα.

Το «Κτήνος» στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται στην Αθήνα το «Κτήνος» μια από τις λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου (μετακινείται οπουδήποτε στον κόσμο μόνο με δικά του οχήματα).

Η εν λόγω Cadillac λιμουζίνα έχει πόρτες με πάχος 20 εκατοστά και τζάμια 13 εκατοστά, ικανά να σταματήσουν επιθέσεις από κάθε τύπου πολεμικό τυφέκιο, βόμβες, ρουκέτες, ακόμη και πυραύλους.

Το ρεζερβουάρ, θωρακισμένο και αυτό, προστατεύεται από ειδικό αφρό, για την περίπτωση που σχιστεί σε κάποιο ατύχημα ή από ανταλλαγή πυρών.

Στο μπροστινό μέρος της η λιμουζίνα διαθέτει κάμερα νυκτός και σύστημα εκτόξευσης δακρυγόνων, έχει αποθηκευμένα πυροβόλα όπλα, ενώ η καμπίνα των επιβατών μπορεί να αντέξει χημική επίθεση και περιέχει δορυφορικό τηλέφωνο και ειδικό διαδραστικό σύστημα επικοινωνίας.

«Κατεβάζει ρολά» το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Την ίδια ώρα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από σήμερα και έως την Πέμπτη«κατεβάζει ρολά» και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον χώρο του Φάρου, όπου πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στους Γιάννη Μόραλη και Χρήστο Καπράλο, καθώς εκεί την Τετάρτη θα δοθεί η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι προσωπικές προσκλήσεις για την ομιλία Ομπάμα έχουν δοθεί ι από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ όσοι θα παραστούν θα περάσουν από έλεγχο αεροδρομίου, δηλαδή από το ειδικό μηχάνημα και δεν θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους υγρά και αιχμηρά αντικείμενα.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο

Επιπροσθέτως μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορευθούν για λόγους ασφαλείας οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, αφού έχουν αποφασιστεί δύο συγκεντρώσεις για την Τρίτη το απόγευμα. Η μία προγραμματίζεται για τις 18.30 στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ και η δεύτερη μεταξύ 17.30 και 18.00 από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο Πολυτεχνείο με πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πριν προλάβουν οι Αθηναίοι να… συνέλθουν από το διήμερο του Ομπάμα σειρά έχουν οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, με τους δρόμους γύρω από το Ίδρυμα να παραμένουν κλειστοί για ακόμη μια χρονιά με τις αστυνομικές δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή για τον φόβο επεισοδίων.

Απεργίες στα ΜΜΜ

Και σαν να μην έφταναν αυτά, επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε ΗΣΑΠ, μετρό και τραμ από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια συγχώνευσης υπηρεσιών της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ υπό τη σκέπη του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ).

Το «ημερολόγιο» των στάσεων εργασίας για αυτήν την εβδομάδα έχει ως εξής:

Τρίτη 15 Νοεμβρίου: Από την έναρξη έως τις 10 το πρωί

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου: Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας μόνο στον ηλεκτρικό, από τις 9 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!