Φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή στους κρατικούς υπαλλήλους της Αλβανίας


Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο στους δύο κρατικούς υπάλληλους της Αλβανίας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στον μεθοριακό σταθμό της Κακκαβιάς, το απόγευμα της Κυριακής, 14 Νοεμβρίου, να μεταφέρουν προς τη χώρα μας με φορτηγό, εκατοντάδες βιβλία με αλυτρωτικό περιεχόμενο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δύο κατηγορούμενοι ήταν απόντες. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε ο πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, Σοφοκλί Βασίλι και ζήτησε από την πρόεδρο να εκπροσωπήσει το κράτος του και τους κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο δεν το δέχτηκε, όμως του έδωσε το δικαίωμα, εφόσον επιθυμούσε, να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση και του επισήμανε ότι η αλβανική πλευρά μπορούσε να είχε ορίσει δικηγόρο υπεράσπισης.

Η προϊσταμένη του τελωνείου της Κακκαβιάς, κατά την εξέτασή της, είπε πως το φορτηγό δεν είχε διπλωματικές πινακίδες, αλλά συμβατικές, γι’ αυτό προχώρησαν οι τελωνειακοί στον έλεγχο. Όπως κατέθεσε, όταν είδαν τα κιβώτια, θεώρησαν αρχικά πως είναι εμπορεύματα και ζήτησαν από τον οδηγό τα προβλεπόμενα παραστατικά και εκείνος προσκόμισε μια βεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ότι «μεταφέρουν διπλωματικό υλικό, από τους συγκεκριμένους δύο διπλωματικούς υπαλλήλους, που έχουν διπλωματικά διαβατήρια». Από ένα ανοικτό κιβώτιο, η προϊσταμένη του τελωνείου, όπως είπε, πήρε ένα βιβλίο και όταν είδε χάρτες της μεγάλης Αλβανίας, ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα του μεθοριακού σταθμού. Από την έρευνα προέκυψε πως οι δύο Αλβανοί κρατικοί υπάλληλοι, δεν είχαν διπλωματικά διαβατήρια, αλλά υπηρεσιακά. Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, αστυνομικός που βρισκόταν σε υπηρεσία στην Κακκαβιά ανέφερε:

Θάνος Πλεύρης: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν. Τι αναφέρει

«Είδα μέσα στο βιβλίο, χάρτες που έδειχναν τα σύνορα της Αλβανίας μέχρι την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, την Καστοριά και τη Φλώρινα. Μάλιστα είχαν και τον χαρακτηρισμό “Τσαμερία”. Ενημέρωσα τον προϊστάμενό μου γιατί θεώρησα πως ήταν ανθελληνικό το περιεχόμενο».

Το σύνολο των βιβλίων, που με απόφαση του δικαστηρίου κατασχέθηκαν, είναι 1.512 και έχουν αναφορές που αλλοιώνουν τα σύνορα και την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και την καταγωγή ηρώων του 1821. Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να κατασχεθεί και το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά των βιβλίων από την Αλβανία στην Ελλάδα.

Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν και δύο ανώτερα στελέχη του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο γενικός πρόξενος Σοφοκλί Βασίλι, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση, είπε δεν θα ήθελε να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!