Φωτιά στην Ρόδο: «Νεκρό» τοπίο το Γεννάδι – «Θα περάσουν 50 χρόνια μέχρι να ξαναδούμε το δάσος» – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Υπάρχουν κορμοί δέντρων που ακόμα σιγοκαίνε, ενώ η στάχτη πλέον έχει καλύψει τα πάντα και η οσμή του καμένου από τη φωτιά είναι πιο έντονη από ποτέ. Ο επίγειος «παράδεισος» του Γενναδίου, στο νησί της Ρόδου, έχει μετατραπεί σε ένα κατάμαυρο τοπίο, με την εικόνα να είναι γκρίζα και αποκαρδιωτική.
Της Κωνσταντίνας Χαϊνα
Η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά που κατέκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της, είναι τεράστια. Το Γεννάδι είχε μία πανέμορφη βλάστηση, με απέραντο πράσινο, γεμάτο με δέντρα, πεύκα και θάμνους, η οποία χάθηκε και παραδόθηκε στις φλόγες, δημιουργώντας ένα σκηνικό δυστοπίας. Ένα μεγάλο μέρος του, άλλοτε, μοναδικού τουριστικού προορισμού που προσέλκυε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 7.000 επισκέπτες, ανήκει στο παρελθόν.
«Είχαμε πόλεμο μέτωπο με μέτωπο»
«Είχαμε πόλεμο μέτωπο με μέτωπο, με τις πύρινες φλόγες που ήθελαν να περάσουν μέσα στο χωριό μας αλλά εμείς δεν το επιτρέψαμε. Το διαφυλάξαμε σαν κόρη οφθαλμού. Παλεύαμε με οποιαδήποτε μέσα είχαμε, κάναμε τόση δουλειά, και όλοι μαζί, φέραμε εν τέλει ένα καλό αποτέλεσμα.
Το Γεννάδι παραμένει καταπράσινο στο εσωτερικό του χωριού, ωστόσο εξωτερικά θα περάσουν 50 χρόνια για να ξαναδούμε το δάσος στην καμένη περιοχή. Η γη βέβαια, πάντα αναβιώνει την βλάστηση από μόνη της. Οι παλιοί μας έμαθαν πως η γη θρέφει τα δικά της παιδιά και προλαβαίνει να τα αναπτύξει» αναφέρει στο enikos.gr ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Γενναδίου, κ. Σταύρος Ακκούρης.
Το χρονικό μίας άνισης μάχης στη Ρόδο
Ήταν 17 Ιουλίου, όταν ξέσπασε η πρώτη φλόγα η οποία ξεκίνησε από τον Προφήτη Ηλία, που πέρασε στον οικισμό Εμπώνα, ένα χωριό χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου με θέα δύσβατους αμπελώνες, όπως και στον οικισμό Απόλλωνα. Η πυρκαγιά μετέτρεψε σε «μαύρο» το νερό δίπλα από τον Αρταμίτη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους εθελοντές αλλά και τους κατοίκους της περιοχής να κυνηγούν ασταμάτητα τη φωτιά, η οποία τελικά έφτασε στα Λάερμα, στη Λάρδο, στο Ασκληπιείο και έπειτα στο Γεννάδι.
Οι δυνάμεις που επιχειρούσαν δημιούργησαν μία τεράστια ζώνη, περίπου 6 χλμ, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά απέναντι στην περιοχή του Γενναδίου. Ωστόσο, αυτό δυστυχώς, δεν κατέστη εφικτό. Η πυρκαγιά με μανία υπερπήδησε το ποτάμι Γενναδίου, όπου και πάλι έφτιαξαν αντιπυρική ζώνη στο μέτωπο της φωτιάς, και με αυτόν τον τρόπο, οι πυροσβέστες μαζί με τους ντόπιους κατηύθυναν την φωτιά στην παραλία. Έτσι, για ακόμη μία φορά, δεν πέρασε εντός του οικισμού.
«Φυλούσαμε με όλες μας τις δυνάμεις, της Πυροσβεστικής, των εθελοντών, των ντόπιων το χωριό μας. Είχαμε μικρά αυτοσχέδια πυροσβεστικά που έφτιαξαν οι ιδιώτες και συμμετείχε όλος ο κόσμος που κρατούσε με νύχια και με δόντια την φωτιά στην αντίπερα όχθη του ποταμού Γενναδίου, μέχρι που ένας ανεμοστρόβιλος τελικά την έσπρωξε και πάλι προς τα εμάς. Φύγαμε άμεσα από το σημείο και πήγαμε μέσα στο χωριό. Πήραμε άμεσα 10-12 μηχανήματα και φτιάξαμε όσο πιο γρήγορα γινόταν αντιπυρικές ζώνες. Κάναμε τα πάντα για να μην μπει η πυρκαγιά στον οικισμό μας. Μαζί με τους νεαρούς εθελοντές που έδιναν την δική τους τιτάνια μάχη, εν τέλει η φωτιά πέρασε μόνο περιμετρικά, και έφτασε στα βουνά του δημοτικού διαμερίσματος Γενναδίου» εξηγεί ο κ. Ακκούρης.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του enikos.gr, έξω από τον οικισμό Γεννάδι: