Χαλκιδική: Ανησυχία στη Μ. Παναγιά – Τουλάχιστον 10 νεκροί από κορονοϊό μέσα σε έναν μήνα


Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Μ. Παναγιάς στη Χαλκιδική, από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα έφυγαν από τη ζωή, τουλάχιστον 10 συνάνθρωποί τους, ηττημένοι από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, κ. Στέλιο Βαλιάνο, πρόκειται για άτομα άνω των 75 ετών που είχαν υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας τους ήταν επιβαρυμένη.

«Είναι αλήθεια ότι θρηνούμε ένα σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων συμπολιτών μας που κατέληξαν στο νοσοκομεία Πολυγύρου και Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα», λέει στο Thestival o κ. Βαλιάνος.

Ο ίδιος περιγράφει ότι η Μ. Παναγία είναι μια κοινότητα με σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων.

«Προφανώς αν δεν τηρήθηκαν οι όροι ατομικής ευθύνης, παρά τις διαρκείς προσπάθειες ενημέρωσης και τις προειδοποιήσεις, ίσως αυτό να ενίσχυσε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για οτιδήποτε», λέει ο κ. Βαλιάνος.

Σημειώνεται ότι στον δήμο, από την πρώτη στιγμή, υπήρξε αυξημένη υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, ώστε να μην χρειάζεται να κυκλοφορούν, όσοι πολίτες δεν είχαν κάποιον δικό τους να τους συνδράμει.

«Πιέσαμε για εντατικότερη παρουσία του ΕΟΔΥ»

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη αναφέρει ότι ο δήμος του ήταν από τους πρώτους που πίεσε τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια tests κορωνοϊού στην κοινότητα, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό, καθώς ο ΕΟΔΥ ήθελε να αποφύγει το ενδεχόμενο συνωστισμού, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε στο αίτημα του Δήμου.

«Ήμασταν από τους πρώτους δήμους που πιέσαμε για εντατικότερη παρουσία και ελέγχους τους ΕΟΔΥ. Πρόσφατα διενεργήσαμε ελέγχους σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους και στους άνδρες και στις γυναίκες αστυνομίας και λιμενικού, εντοπίζοντας μόλις 2 θετικά δείγματα».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι: «Οι δικές μας πιέσεις, μαζί με τις πιέσεις άλλων δήμων, έφεραν τα rapid tests μέσα στο αυτοκίνητο που διενεργούνται στον γενικό πληθυσμό το τελευταίο διάστημα και έχουμε συμφωνήσει με τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιηθούν και στη Μεγάλη Παναγία στις 15 του Δεκεμβρίου, αλλά και σε άλλες περιοχές μας λίγο αργότερα».

Ο κ. Βαλιάνος δεν παραλείπει να πει ότι: «Δεν πρέπει να πάψουμε να επισημαίνουμε την ανάγκη της ατομικής ευθύνης. Ακόμα κι αν η Πολιτεία ή ο ΕΟΔΥ δεν προλαβαίνει, ή δεν καταφέρνει να είναι παντού όπου ζητείται, όποτε ζητείται, εμείς πρέπει να προσέχουμε και να κάνουμε υπομονή μέχρι να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς».

«Ο κόσμος φαίνεται να χαλάρωσε»

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μ. Παναγιάς, κ. Κωνσταντίνος Πασχάλης εξηγεί στο Thestival ότι: «Η έξαρση παρατηρήθηκε περίπου στις 26 Οκτωβρίου. Παρότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που ορίζει ο νόμος, χωρίς παρελάσεις και με κλειστές τις εκκλησίες για τους πιστούς, εκείνο το χρονικό διάστημα, ο κόσμος φαίνεται να είχε χαλαρώσει, ως προς την τήρηση των μέτρων».

Ο κ. Πασχάλης τονίζει ότι: «μάλλον δεν κρατήσαμε την ατομική ευθύνη. Εκείνο το χρονικό διάστημα νόσησαν αρκετοί συμπολίτες μας, με ήπια συμπτώματα». Βέβαια, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η περιοχή δεν είναι η μόνη, όπου σημειώθηκε έξαρση των κρουσμάτων.

Πηγή: thestival.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!