40 χρόνια «Anarchy In The UK», 40 χρόνια Sex Pistols
40 έτη συμπληρώνονται από την παρθενική δισκογραφική εμφάνιση των Sex Pistols, του συγκροτήματος που προκάλεσε χάος στη Μ. Βρετανία.
Η εικόνα μίας φιλήσυχης έκτασης με την οποία έχει συνυφανθεί το εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, γκρεμίστηκε ολοσχερώς όταν έκαναν την (κατά τα άλλα βραχεία) εμφάνισή τους στο μουσικό τοπίο οι Sex Pistols.
Στην ιστορία του στο βάθος των αιώνων, οι Βρετανικές Νήσοι έχουν υπάρξει ένας από τους μεγαλύτερους «εξαγωγείς» μουσικής, με αποτέλεσμα σήμερα να λογίζεται ως μία από τις ισχυρότερες μουσικές βιομηχανίες του κόσμου.
Γενέτειρα πολλών ειδών και υποειδών μουσικής, η Μεγάλη Βρετανία σύστησε μεταξύ άλλων στον υπόλοιπο κόσμο και την punk rock. Με καταβολές στην garage rock και σε άλλες φόρμες που είναι γνωστές ως proto – punk, η punk της δεκαετίας του 1970 απέρριψε τις αντιληπτές υπερβολές της rock, κάνοντας χρήση τραγουδιών με γρήγορο ρυθμό και συχνά πολιτικό στίχο.
Ανάμεσα στους πρωτεργάτες της punk συγκαταλέγεται και το βρετανικό συγκρότημα των Sex Pistols, το οποίο μύησε το Ηνωμένο Βασίλειο στο σκληρό αυτό ύφος.
Οι Sex Pistols ιδρύθηκαν το 1975 ως μετεξέλιξη της μπάντας των «Strand» και μολονότι η πορεία τους διήρκησε μόλις δύο έτη, θεωρούνται ως ένα από τα σχήματα που άλλαξαν το πρόσωπο της σύγχρονης μουσικής.
«I wanna be anarchy»
Μέσα από νιχιλιστικά τραγούδια, η μπάντα προκάλεσε επανάσταση στην ιδέα του πώς θα έπρεπε να ήταν η rock & roll. Το σύνολο του έργου της καταμετράται σε τέσσερα singles και ένα άλμπουμ, ικανά όμως να περάσουν στην ιστορία. Στις 26 Νοεμβρίου 1976 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία από την EMI το παρθενικό single του συγκροτήματος, το περίφημο «Anarchy In The UK», συνοδευόμενο από ένα εντελώς μαύρο και κενό εξώφυλλο.
Οι στίχοι του τραγουδιού προέκριναν μία ιδιαίτερα βίαιη έννοια της αναρχίας, που αντανακλούσε τη διάχυτη αίσθηση σύγχυσης, θυμού, ταραχής, κοινωνικής αλλοτρίωσης και οικονομικής απογοήτευσης μία γενιάς νέων που είχαν στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά τους.
Η «ωμή» ή για άλλους ασυλλόγιστη συμπεριφορά που επιδείκνυε το γκρουπ δημόσια, το τοποθέτησε στο «μάτι του κυκλώνα» και ύστερα από πολιτική και κοινωνική πίεση, η EMI στις 6 Ιανουαρίου 1977 το αποδέσμευσε από το διετές δισκογραφικό συμβόλαιό του.
Μερικές ημέρες αργότερα, τα υπόλοιπα μέλη των Sex Pistols έδειξαν επεισοδιακά την πόρτα της εξόδου στον Glen Matlock, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον αχαλίνωτο Sid Vicious.
«There’s no future for you»
Το δεύτερο single του γκρουπ, το περιώνυμο «God Save The Queen» κυκλοφόρησε το Μάιο του 1977 από τη Virgin, συμπίπτοντας με το ασημένιο ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Οι στίχοι και το εξώφυλλο του προκάλεσαν σάλος στο Νησί, αφού θεωρήθηκαν προσβολή προς τη μοναρχία και την εξοχότητα της Βασίλισσας. Συν τοις άλλοις, «God Save The Queen» ονομάζεται και ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρόλο που το κομμάτι απαγορεύτηκε από το BBC και την Ανεξάρτητη Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, παρόλο που μέχρι και οι εργαζόμενοι στο εκτυπωτήριο σταμάτησαν την πρέσα προς διαμαρτυρία, το single έφτασε στη δεύτερη θέση του βρετανικού chart.
Προηγουμένως, οι Sex Pistols είχαν υπογράψει με την A&M Records, στην οποία παρέμειναν μόλις έξι ημέρες. Ύστερα από ένα αιματηρό επεισόδιο με πρωταγωνιστή και τραυματία τον Sid Vicious υπό την επήρεια ουσιών και, δύο ημέρες μετά, την εκτόξευση απειλών για τη ζωή ενός φίλου στελέχους της A&M, η εταιρεία τερμάτισε άδοξα τη συνεργασία της με το συγκρότημα. Εν τω μεταξύ είχαν προλάβει να τυπωθούν 25 χιλιάδες αντίτυπα του «God Save The Queen», τα οποία καταστράφηκαν εικονικά.
Εν τέλει, το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Sex Pistols κυκλοφόρησε στις 28 Οκτωβρίου 1977 από τη Virgin, φέροντας τον τίτλο «Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols». Η αρχική ονομασία του προοριζόταν να είναι «God Save Sex Pistols», όμως μία φράση που είχε ο Steve Jones από δύο θαυμαστές του
Μόνο και μόνο ο τίτλος, αρκούσε για να υποστούν ένα νέο κύκλο λογοκρισίας οι Sex Pistols και όσα δισκοπωλεία διέθεταν το δίσκο, καταλήγοντας έως τη δικαστική αίθουσα. Το άλμπουμ, βέβαια, έφτασε ανεμπόδιστο στην κορυφή του βρετανικού chart, για να ανακηρυχθεί τα επόμενα χρόνια ως μία τις καλύτερες δουλειές όλων των εποχών.
Τον Ιανουάριο του 1978, μετά το τέλος μίας ταραχώδους περιοδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Johnny Rotten εγκαταλείπει την μπάντα και ανακοινώνει τη διάλυσή της. Ένα χρόνο αργότερα, ο Sid Vicious πεθαίνει από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ηλικία 21 ετών, αναμένοντας τη δίκη του για το για το φόνο της συντρόφου του Nancy Spungen για τον οποίο είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί.
Κατά καιρούς την τελευταία εικοσαετία, τα μέλη των Sex Pistols έχουν επανενωθεί για την πραγματοποίηση συναυλιών.