47χρονος αστυνομικός: «Βλέπω τη φωτιά, μην ανησυχείς»

Τα κλειδιά του αυτοκινήτου, το κατεστραμμένο κινητό τηλέφωνο, το ρολόϊ του και κάποια σωματικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσαν τα στοιχεία της τραγικής αναγνώρισης της σορού του άτυχου 47χρονου αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. από τη σύζυγό του, την 19χρονη κόρη του και την αδερφή του.


Οι πυκνοί καπνοί εγκλώβισαν τον 47χρονο αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. που βρήκε τραγικό θάνατο από την πυρκαγιά στους πρόποδες του Υμηττού.

Τα κλειδιά του αυτοκινήτου, το κατεστραμμένο κινητό τηλέφωνο, το ρολόϊ του και κάποια σωματικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσαν τα στοιχεία της τραγικής αναγνώρισης της σορού του άτυχου 47χρονου αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. από τη σύζυγό του, την 19χρονη κόρη του και την αδερφή του.

«Είμαι καλά. Την βλέπω την φωτιά. Μην ανησυχείς» φαίνεται να είχε πει ο 47χρονος αρχιφύλακας στη σύζυγό του λίγο πριν τον κυκλώσει η φωτιά

Ο άτυχος άνδρας ήταν το θύμα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στου πρόποδες του Υμηττού, στον Βύρωνα, από τη σοβαρή αμέλεια δύο μελισσοκόμων, όπως εκτιμούν αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο μεταξύ τρία μέτωπα πυρκαγιάς απασχολούσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο Καλαμάκι Ζακύνθου, στην περιοχή Κοκκινόρεμα Μαλαντρενίου Αργολίδας και στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, ενώ οι συνεχιζόμενες αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτες εστίες φωτιάς πάνω από τη Νεάπολη Λακωνίας, πανικοβάλουν τους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής.

Εγκλωβίστηκε στους καπνούς

Ο 47χρονος αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, φαίνεται αρχικά να εγκλωβίστηκε από τους πυκνούς καπνούς, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τις φλόγες.

Σε αυτή την προσπάθεια διαφυγής, ενδεχομένως έχασε τις αισθήσεις του ή αντιμετώπισε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που τον καθήλωσε.

Η φωτιά είχε ξεσπάσει στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 13:00, ο αστυνομικός είχε επικοινωνήσει τελευταία φορά με τη σύζυγό του, η οποία είχε ανησυχήσει στο άκουσμα της είδησης της πυρκαγιάς. «Είμαι καλά. Τη βλέπω τη φωτιά. Μην ανησυχείς» φαίνεται να της είχε πει. Οι ισχυροί άνεμοι τροφοδότησαν την πυρκαγιά, η οποία ανέπτυξε ταχύτητα και έφθασε πολύ σύντομα στο σημείο που βρισκόταν ο αστυνομικός, που εξαιτίας του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε δεν είχε τη δυνατότητα άμεσης απομάκρυνσης.

Ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στέφανος Σπανέας, ανέφερε ότι το θύμα παγιδεύτηκε στις φλόγες, παρότι επιχείρησε να σωθεί ανεβαίνοντας περίπου 100 έως 200 μέτρα προς το βουνό, χωρίς να καταφέρει να ξεφύγει. Ο κ. Σπανέας στην ερώτηση αν τελικά πέθανε από αναθυμιάσεις ή κάηκε, απάντησε πως από τα μέχρι στιγμής στοιχεία παγιδεύτηκε μέσα στις φλόγες, ωστόσο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχει αναλάβει την προανάκριση περιμένει το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Τραγική ειρωνεία, ο 47χρονος βρέθηκε σε σχετικά κοντινή απόσταση από το μνημείο των Πεσόντων Πυροσβεστών Δημήτριου Μαλούκου, Θεμιστοκλή Μαυραειδή, Αλέξανδρου Διαβολή και του εθελοντή Πυροσβέστη Δημήτριου Καραμολέγκου, που θυσίασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στη διάρκεια της πυρκαγιάς του Υμηττού στις 22-07-1998.

Στελέχη της ΕΜΑΚ και αστυνομικοί με σκύλους τον αναζητούσαν από το απόγευμα της Παρασκευής και πιο έντονα το πρωί του Σαββάτου, μετά την καταγγελία εξαφάνισης της συζύγου του. Αργά το απόγευμα εντόπισαν την απανθρακωμένη σορό άνδρα, που λίγη ώρα αργότερα αναγνωρίστηκε από μέλη της οικογένειάς του, ενώ αναμένεται και η επίσημη επιβεβαίωση με τη μέθοδο DNA.

Ο αρχιφύλακας είχε φύγει το πρωί της Παρασκευής από το σπίτι του στον Καρέα για να κάνει την καθιερωμένη πεζοπορία μαζί με τον σκύλο του.

Ο 47χρονος υπηρετούσε στις Παιδικές Εξοχές στον Αγ. Κοσμά, ήταν σε μακρά αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, για την αποκατάσταση του οποίου του είχε συστηθεί να πεζοπορεί.

Κατά τη διάρκεια αναζήτησής του είχε διαπιστωθεί ότι το κινητό του τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο ενώ είχε βρεθεί το αυτοκίνητό του στην Ηλιούπολη όπου συνήθιζε να το αφήνει.

Μετρούν τις πληγές τους

Ο πρώτος απολογισμός στη Νεάπολη κάνει λόγο για 50.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, καμμένα, όπως και περίπου 40 σπίτια. Η επόμενη μέρα αναδεικνύει το έντονο στεγαστικό πρόβλημα, με τους πυρόπληκτους κατοίκους να βρίσκουν προσωρινά στέγη σε φίλους και συγγενείς, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι, καταμετρούν τους καμμένους ελαιώνες και ζωοτροφές, έχοντας να αντιμετωπίσουν έντονο πρόβλημα βιοπορισμού. Για τρίτη μέρα χθες, τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Μεσοχώρι και Αγ. Νικόλαος αντιμετώπιζαν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Ο αρχιφύλακας, είχε φύγει το πρωί της Παρασκευής από το σπίτι του στον Καρέα για να κάνει την καθιερωμένη πεζοπορία μαζί με τον σκύλο του.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς αντικαθιστώντας τους περίπου 60 στύλους που έχουν καεί και σταδιακά αποκαθίστανται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ και άλλες υπηρεσίες αποκαθιστούν ζημιές που έχουν προκληθεί στα δίκτυα επικοινωνιών και στην υδροδότηση κάποιων χωριών όπου σταδιακά κι εκεί αποκαθίστανται οι ζημιές.

Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, συγκροτούνται συνεργεία από την Περιφέρεια και το Δήμο Μονεμβασιάς, όπου σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί σε όλα τα επίπεδα, φυσικό περιβάλλον, κατοικίες, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για την ανακούφιση των πληγέντων.

 

πηγή: The Toc.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!