Αρχαία Μεσσήνη: Νέα τμήματα της αρχαίας πόλης μετά τη φωτιά που σημειώθηκε στην περιοχή
Το έργο πρέπει να χρηματοδοτηθεί!
Μετά την αγωνία ο ενθουσιασμός, καθώς η πυρκαγιά που σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης και απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο έφερε, τελικά στο φως νέα ευρήματα τα οποία και αναμένεται να εξετάσουν οι επιστήμονες άμεσα.
Η γενική Γραμματέας Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίηση, την Κυριακή, αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρα μαζί με πολυμελές κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου και με την συμμετοχή του καθ. κ. Πέτρου Θέμελη, της Δρ Άννας Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένης της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ και της Δρ Ευγενίας Μηλίτση, Προϊσταμένης της 26ης ΕΒΑ.
Στην περιοχή διαπιστώθηκαν, ευτυχώς, μικρές ζημιές, κυρίως από αιθάλη, στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους, οι οποίες θα αποκατασταθούν αμέσως από τους συντηρητές. Επίσης, είναι ελάχιστα τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν στον ερειπωμένο βυζαντινό ναίσκο Κλήσα- Πόρτη, βορείως της Αρκαδικής Πύλης, τα οποία, επίσης, θα αντιμετωπιστούν άμεσα.
Ο ερειπωμένος ναός Κλήσα-Πόρτη, του 10ου αι., καθώς και οι δύο ναοί, της Παναγίτσας στο Μοναστηράκι Ζερμπισίων του 14ου αι., και του Αγίου Νικολάου Ζερμπισίων, του 10ου αι., οι οποίοι, επίσης, υπέστησαν μικρές ζημίες από την πυρκαγιά, θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης από την αρμόδια 26η ΕΒΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματέως.
Στο φως νέα ευρήματα από την εντυπωσιακή πόλη
Η φωτιά, ωστόσο, επειδή έκαψε την πυκνή βλάστηση, αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους τους τείχους της αρχαίας πόλης και, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησής τους, δόθηκαν από τη Γενική Γραμματέα σχετικές οδηγίες για τη σύνταξη, από την Επιστημονική Επιτροπή της Αρχαίας Μεσσήνης, μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του τείχους, δεξιά και αριστερά της Αρκαδικής Πύλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητα για την ένταξη του έργου σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Προβληματισμός για τα αυτοκίνητα που περνούν από την περιοχή
Τέλος, η κ. Λ. Μενδώνη συζήτησε με τον καθηγητή Π. Θέμελη και την Έφορο Αρχαιοτήτων Α. Καραπαναγιώτου τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί η διέλευση των αυτοκινήτων δια της Αρκαδικής Πύλης. Δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων, για να διασφαλιστεί τόσο η ακεραιότητα του μνημείου όσο και η ασφαλής διέλευση των τροχοφόρων. Βεβαίως, η απολύτως αναγκαία απομάκρυνση του δρόμου, για να αποκατασταθεί η Αρκαδική Πύλη, είναι η υπογειοποίηση του δρόμου, όπως προβλέπεται από τη μελέτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2011
Πηγή: iefimerida