Πάνω από 500 περιστατικά κακοποίησης ζώων μέσα στο 2014
“Σε κάθε περίοδο κρίσης, είτε οικονομικής είτε άλλης, οι συμπεριφορές γίνονται πιο έντονες γενικότερα, είτε καλά είτε άσχημα..”
Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές υποθέσεις κακοποίησης ζώων. H βάναυση συμπεριφορά προς τα ζώα σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κρίση.
“Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες φιλόζωων πολιτών, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω μέιλ οι οποίοι σε αρκετές των περιπτώσεων θέλουν να εμπλακούν και να βοηθήσουν και ζητούν οδηγίες για την αντιμετώπιση τους. Το 2013 τα περιστατικά τα οποια μας καταγγέλθηκαν ήταν 478, ενώ μόλις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 τα περιστατικά που εχουν καταγγελθεί μόνο στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ξεπερνούν ήδη τα 500 και ακομη ο χρόνος δεν εχει τελειώσει. Αντιλαμβανόμαστε δηλαδή μια τρομακτική αύξηση των περιστατικών κακοποίησης ζώων” αναφέρει στον ενικό η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Σοφία Τζονίκη.
“Σε κάθε περίοδο κρίσης, είτε οικονομικής είτε άλλης, οι συμπεριφορές γίνονται πιο έντονες γενικότερα, είτε καλά είτε άσχημα. Η φροντίδα για ένα κατοικίδιο μπορεί να αποτελεί δείγμα οικονομικής άνεσης για τους προνομιούχους, ενώ οι φτωχότεροι δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να δαπανώνται πόροι για τα ζώα. Όμως από την αδιαφορία ως την κυριολεκτική επίθεση και βάναυση κακοποίηση, η απόσταση είναι τεράστια και ξεπερνά τα όρια της οικονομικής κατάστασης. Είναι πλέον σημάδι σοβαρής ηθικής και πολιτιστικής κατάπτωσης και δεν περιορίζεται στους μη προνομιούχους. Η κακοποίηση ζώων, αδέσποτων και ιδιόκτητων, έχει πολλές μορφές και συναντάται δυστυχώς πια, πολύ συχνά στη χώρα μας.
Περιστατικά φρικτών βασανισμών ζώων, όπως το να βάζουν φωτιά, να ρίχνουν οξέα, να πυροβολούν με καραμπίνες και αεροβόλα, να τα σέρνουν πίσω από αυτοκίνητα μέχρι θανάτου, να τα κρεμούν ζωντανά, ή το σύνηθες φαινόμενο του να ρίχνουν φόλα, είναι μόνο μερικά .Κακοποιηση μεταξυ άλλων θεωρείται και o ακρωτnριασμός (κόψιμο άκρων, αυτιων και ουράς), οι κυνομαχίες, n διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού με πράξεις βίας εναντίον ζώων συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης τους” συμπληρώνει η κ. Τζονίκη.
Η κ. Θεοδώρα Κόντζογλου, πρόεδρος της φιλοζωικής Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης “Αδέσποτη Ματιά” εξηγεί στον ενικό ότι υπάρχει αύξηση των ζώων στους δρόμους είτε λόγω της κρίσης είτε επειδή ο κόσμος φεύγει στο εξωτερικό και τα εγκαταλείπει. “Τα εγκαταλείπουν είτε επειδή είναι άνεργοι είτε επειδή φεύγουν στο εξωτερικό. Τα αφήνουν χωρίς δεύτερη σκέψη στο δρόμο. Μας παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο και μας λένε ή έρχεστε να το πάρετε ή θα το εγκαταλείψουμε. Μάλιστα, το κάνουν και με μεγάλη ευκολία, ακόμα με ζώα που έχουν οκτώ χρόνια ή περισσότερα χρόνια στο σπίτι τους”.
«Κατά μέσο όρο δεχόμαστε 20 με 30 τηλέφωνα την ημέρα ενώ μας καλούν και άνθρωποι που βρήκαν ζώα στο δρόμο» αποκαλύπτει η κ. Θεοδώρα Κόντζογλου. «Η κακοποίηση των ζώων έχει αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο από ανθρώπους που δεν είναι καλά στα μυαλά τους -γιατί πιστεύω ότι κάποιος που βάζει φωτιά στο ζώο του δεν είναι καλά- αλλά και από άλλους, που, για παράδειγμα έχουν τα ζώα τους δεμένα στο μπαλκόνι και τους φοράνε και φίμωτρο» συμπληρώνει.
Σημειώνουμε ότι αύριο, 4 Οκτωβρίου, είναι η παγκόσμια μέρα των ζώων.