Εώς το 2018 ένα σημείο wifi ανά 20 άτομα

Φανταστικό έτσι;


Ενα δωρεάν δημόσιο σημείο wi-fi ανά 20 ανθρώπους παγκοσμίως θα έχουμε μέχρι το 2018 σύμφωνα με έρευνα της iPass ξεπερνώντας τα 340 εκατομμύρια σημεία στη γη. Σήμερα το ποσοστό αναλογίας είναι ένα σημείο ασύρματης πρόσβασης ανά 150 κατοίκους.

Φυσικά τα σημεία πρόσβασης είναι ανισομερώς κατανεμημένα καθώς η Ευρώπη έχει τα πρωτεία, διατηρώντας τα μισά σημεία wi-fi από όσα υπάρχουν παγκοσμίως. Ωστόσο, η Ασία ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να έχει ξεπεράσει την «γηραιά ήπειρο» ως το 2018.

Πρωταθλήτρια στα περισσότερα ελεύθερα w-fi ανακηρύσσεται η Γαλλία και ακολουθούν ΗΠΑ και Βρετανία. Όμως έως το 2018, αναμένεται, ότι την πρωτοκαθεδρία θα έχει η Κίνα, αφήνοντας τη Γαλλία στη δεύτερη θέση. Ήδη η Κίνα έχει πενταπλάσια εμπορικά (όχι δημόσια) σημεία πρόσβασης Wi-Fi από κάθε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Wi-Fi θα είναι διαθέσιμο στο 60% των αεροπλάνων και στο 11% των τρένων έως το 2018, έναντι ποσοστών 16% και 3% αντίστοιχα σήμερα.

Εκτός από αυτή την επέκταση στα μεταφορικά μέσα, η διεθνής τάση είναι σταδιακά τα σημεία δημόσιας ασύρματης πρόσβασης να επεκτείνονται από τα κέντρα των πόλεων προς τα προάστια και τις κοινότητες. Πολλά τέτοια σημεία πρόσβασης βρίσκονται ήδη σε σπίτια, στο πλαίσιο της τάσης να επεκτείνεται η δωρεάν ασύρματη διαδικτυακή πρόσβαση από τον ιδιώτη χρήστη στη γειτονιά του.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης, ότι ακόμη και στο πεδίο του εμπορικού Wi-Fi σημειώνονται σημαντικές αλλαγές, καθώς σήμερα , πάνω από το 50% των εμπορικών σημείων Wi-Fi δεν ελέγχονται από τηλεπικοινωνιακές εταιρίες.

Επίσης, ενώ πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν ελάχιστοι πάροχοι Wi-Fi, σήμερα υπάρχουν πλέον εκατομμύρια, καθώς η ανάπτυξη της σχετικής υποδομής είναι ευκολότερη και υπόκειται σε λιγότερους ρυθμιστικούς κανονισμούς.

Ολοένα περισσότερα εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία και κάθε είδους καταστήματα και επιχειρήσεις ανεβαίνουν στο κάπως χαοτικό «τρένο» του Wi-Fi.

Η ανάπτυξη αυτή όμως θα είναι άνιση, καθώς, ενώ το 2018 αναμένεται, ότι στις ΗΠΑ θα υπάρχει ένα τέτοιο σημείο πρόσβασης ανά τέσσερα άτομα, στην Αφρική θα είναι ένα ανά 408.

Οι αναλυτές εξάλλου προβλέπουν, ότι οι μεγάλοι «παίκτες», όπως η Google, το Facebook και η Apple, κάποια στιγμή θα θελήσουν να «χώσουν την μύτη» τους ως πάροχοι στο διευρυνόμενο πεδίο του Wi-Fi.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!