«Αρχαίες» ιστοσελίδες που είναι «ζωντανές» 20 χρόνια μετά


Ψηφιακή αρχαιολογία στο Διαδίκτυο

Το 1996, όταν η Warner Bros κυκλοφόρησε την ταινία Space Jam, το κινηματογραφικό στούντιο είχε δημιουργήσει και μια ιστοσελίδα για τους θαυμαστές της, που ήθελαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία της ταινίας.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά, αυτή η «ρετρό» ιστοσελίδα εξακολουθεί να είναι «ζωντανή» στον κυβερνοχώρο και ανήκει σε μια σειρά «αρχαίων» ιστοσελίδων, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποκτούν νέα «πνοή» στο διαδίκτυο.

web1
Μερικές ακόμη σελίδες, που λειτουργούν σαν «χρονοκάψουλες της ιστορίας του διαδικτύου -γράφει είναι η ειδησεογραφική κάλυψη του CNN για τη δίκη OJ Simpson και η σελίδα μιας webcam στο Σαν Φρανσίσκο που «βγήκε στον αέρα» το 1994. Η κάμερα εξακολουθεί να είναι «ζωντανή» και να μεταδίδει εικόνα όλο το 24ωρο.

Πολλές από αυτές βρίσκονται αποθηκευμένες στον ιστότοπο Internet Archive’s Wayback Machine, ο οποίος καταγράφει περίεργες και αρχειοθετημένες ιστοσελίδες, λογισμικό και βίντεο και περιλαμβάνει πάνω από 240 δισεκατομμύρια σελίδες.

Μία άλλη interactive ιστοσελίδα που είχε δημιουργήσει η Warner Bros site το 1998, αφορούσε την προώθηση της ταινίας You’ve Got Mail, στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Τομ Χανκς και Μεγκ Ράιαν. Επιτρέπει στους χρήστες να διαβάσουν τα emails που αντάλλαξαν οι δύο χαρακτήρες, μέσω ενός εικονικού inbox.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!