Ανοίγει η ΕΡΤ το επόμενο 15μερο με εντολή Τσίπρα

Επιστρέφει η ΕΡΤ.


Το πολιτικό μήνυμα είναι πως η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς μέχρι σήμερα οι πολίτες έχουν πληρώσει πολλά για κρατική ραδιοτηλεόραση και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε κυβερνητική ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα typologies.gr ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςαναμένεται να δώσει το στίγμα της νέας ΕΡΤ. Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα γίνει μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα βήματα για τη μετάδοση του σήματος, το ενδεχόμενο μεταβατικό διάστημα λειτουργίας και την επανασύστασή της. Το πολιτικό μήνυμα είναι πως η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς μέχρι σήμερα οι πολίτες έχουν πληρώσει πολλά για κρατική ραδιοτηλεόραση και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε κυβερνητική ραδιοτηλεόραση.

Η ΕΡΤ θα εκπέμψει ξανά και η ΝΕΡΙΤ θα σταματήσει τη λειτουργία της, με μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, θα επαναπροσληφθούν όσοι εργάζονταν στην ΕΡΤ μέχρι τις 11 Ιουνίου 2013 ενώ θέση θα έχουν όσοι εργάστηκαν για τη ΔΤ και αργότερα για τη ΝΕΡΙΤ, καθώς και όσοι προσελήφθησαν με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ. Τα συνολικά έσοδα της ΕΡΤ, με το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, λένε ότι αρκούν για να καλύψουν την είσοδο και των απολυμένων. Σήμερα, με τον ισχύον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ για το 2015 παραμένουν αδιάθετα, ως «ισοζύγιο», 95 εκατ. ευρώ. Η επαναφορά της ΕΡΤ θα δημιουργήσει ξανά έναν σταθερό πυλώνα στον χώρο των ΜΜΕ.

Προς το παρόν αναζητείται η νομική φόρμουλα για την εκπομπή της ΕΡΤ. Η σοβαρή πρόταση που έχει κατατεθεί, περιλαμβάνει τρία στάδια:

  • Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας, με την οποία θα καταργείται η προηγούμενη ΚΥΑ των Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα.
  • Με τη νέα ΚΥΑ επανέρχεται σε ισχύ ο ιδρυτικός νόμος της ΕΡΤ (1730/1987) και τίθεται σε άμεση λειτουργία η ΕΡΤ.
  • Με τροπολογία ή με νόμο ακυρώνεται μέσα σε διάστημα ενός μήνα ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ.
  • Μέσα σε διάστημα έξι μηνών κατατίθεται το νέο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, ως δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης. Στο σχέδιο αυτό θα υπάρχει πρόβλεψη για την αξιολόγηση του προσωπικού.

Αποστάσεις κρατάει η ERTopen από όσους δούλεψαν στη ΝΕΡΙΤ

Οι απολυμένοι του παλιού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα κατέθεσαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που στηρίζεται σε μία 100% αυτοδιαχειριστική βάση.

«Το ανθρώπινο εργασιακό δυναμικό αποτελείται από τους απολυμένους/εργαζόμενους της ΕΡΤ, τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ καθώς επίσης και από τους αλληλέγγυους» λένε οι απολυμένοι, αποκλείοντας από τη νέα ΕΡΤ τους «ΠΕΘ (Προσωπικό Ειδικών Θέσεων), ειδικούς σύμβουλους, Γενικούς Διευθυντές και όσους στελέχωσαν τα κυβερνητικά μορφώματα».

Το σχέδιο για τη «νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ» φτιάχτηκε σε πανελλαδικές συνελεύσεις των μελών του ERTopen. «Η ΕΡΤ ελέγχει την εξουσία και δεν ταυτίζεται με αυτήν» σημειώνουν, «δεν αποτελεί ούτε όργανο της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, ούτε όργανο των κομμάτων και των μεμονωμένων ή οργανωμένων επιχειρηματικών κύκλων».

Τα βασικά σημεία της πρότασής τους:

Το ανταποδοτικό τέλος είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης της ΕΡΤ, δεν χρησιμοποιείται για κανέναν άλλον σκοπό πέραν των αναγκών της ΕΡΤ.
Ολοι εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, με πλήρη, αποκλειστική απασχόληση και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις.
Παύει η εργολαβική ανάθεση παραγωγής προγράμματος σε ιδιωτικές εταιρείες και καταργείται, χωρίς εξαιρέσεις, η πρακτική των λεγόμενων μεικτών παραγωγών.
Μοντέλο αυτοδιεύθυνσης στον τομέα της διοίκησης/οργάνωσης με επιλογή των υπευθύνων/συντονιστών από τη βάση. Στη νέα διοικητική δομή δεν υπάρχουν διευθυντές αλλά συντονιστές. Τόσο ο γενικός συντονιστής (θέση πρώην γενικού διευθυντή) όσο και οι υπόλοιποι συντονιστές τμημάτων δεν διορίζονται αλλά είναι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, εκλέγονται απευθείας από τη βάση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και ανακαλούνται από αυτήν πριν από τη λήξη της καθορισμένης θητείας αν υποβληθεί σχετικό τεκμηριωμένο αίτημα και γίνει δεκτό (με αυξημένη πλειοψηφία) από το σώμα της γενικής συνέλευσης.
Προτείνεται η θέσπιση και λειτουργία ενός πανελλαδικού οργάνου βάσης, που θα ονομάζεται Εποπτικό Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου (ΣΚΕ). Οι εκπρόσωποι/συντονιστές του αναδεικνύονται μέσα από συγκροτημένες, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Το Συμβούλιο Λειτουργίας και Συντονισμού (ΣΛΣ) ορίζεται από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου. Σε αυτό συμμετέχουν και εργαζόμενοι της ΕΡΤ.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!