ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συμβόλαιο, αντί μνημονίου, επιδιώκει η κυβέρνηση στο Eurogroup

Mε πρόταση πέντε σημείων μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Με ένα «πακέτο» πέντε σημείων αναμένεται να μεταβεί η κυβέρνηση στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος έως το τέλος Αυγούστου για την μετάβαση σε ένα νέο συμβόλαιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και πηγές από το στενό περιβάλλον του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρουν πως στις αποσκευές του Υπουργού για την συνάντηση στο Eurogroup θα περιλαμβάνεται μια πρόταση πέντε σημείων: Συμφωνία-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου και νέο οριστικό συμβόλαιο που θα συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και εταίρων με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου  10 μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν το 30% των δεσμεύσεων του Μνημονίου Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps Άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική της θέση για άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως παράλληλα, ζητά την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

 

Πηγή:lifo.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!