Η Ρωσία απομονώνεται οικονομικά

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας.


Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε Ba1 από Baa3, επικαλούμενος τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία, καθώς και την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας του ρουβλίου. H αντίδραση της ρωσικής πλευράς ήταν άμεση, καθώς ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ απέδωσε την κίνηση του οίκου αξιολόγησης σε «παράγοντες πολιτικού χαρακτήρα».

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι η υποβάθμιση αυτή βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές» προβλέψεις, καθώς ο διεθνής οίκος είχε κάνει απαισιόδοξες παραδοχές που υπερέβαιναν κατά πολύ τις προβλέψεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων. «Θεωρώ ότι η αξιολόγηση του Moody’s δεν είναι απλά εξαιρετικά αρνητική, αλλά βασίζεται σε εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις που δεν έχουν αναλογίες σήμερα», είπε.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει αμφιβολίες για την αμεροληψία των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της ρωσικής βαθμολογίες, περιγράφοντας τα κίνητρά τους ως πολιτικά σε σχέση με την αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών για την Ουκρανία.

«Υποθέτω ότι στη λήψη της απόφασης σχετικά με τη μείωση της αξιολόγησης, ο οργανισμός οδηγήθηκε πρώτα απ ‘όλα από παράγοντες πολιτικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Άντον Σιλουάνοφ.

Κίνδυνο πολέμου «βλέπουν» οι Ρώσοι πολίτες
Πάνω από τα δύο τρίτα των Ρώσων πιστεύουν ότι άλλες χώρες απειλούν στρατιωτικά την ασφάλεια της χώρας τους, ενώ περισσότεροι Ρώσοι από ποτέ αυτόν τον αιώνα πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου, σύμφωνα με μια έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Το Ρωσικό Κέντρο Έρευνας της Κοινής Γνώμης ανέφερε ότι το 68% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο σχετικής έρευνας πιστεύει πως άλλες χώρες απειλούν την ασφάλεια της Ρωσίας. Το κέντρο αυτό ανέφερε επίσης ότι ένας δείκτης για το πόσοι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα πολέμου βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 1999.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως και ιδιωτικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, παρουσιάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια σύρραξη η οποία έχει υποκινηθεί από τη Δύση και συχνά προβάλλουν με έμφαση την δράση ξένων μαχητών στη χώρα αυτή.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια ευρεία αντιδυτική ρητορική κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλώνει ότι η σύρραξη διεξάγεται από πληρεξούσιους του NATO και ότι ο στόχος του πολέμου είναι να «περικυκλωθεί» η Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά δυτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χαράσσει ξανά τον χάρτη της Ευρώπης διά της βίας και ότι απειλεί τα κράτη της Βαλτικής.

Το Κέντρο ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά βασίστηκαν σε μια έρευνα που διεξήγαγε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων σε δείγμα 1.600 προσώπων σε όλη τη Ρωσία την 14η και 15η Φεβρουαρίου.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!