Αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη – 90 χρόνια
Συμπλήρωση 90 χρόνων απο τη γέννηση του ποιητή.
Υπήρξε ο κομμουνιστής ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης μέλος της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας του Ιωάννη Μεταξά κι ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασε ήταν “Ο κομμουνισμός στην Ελλάδα”, έκδοση του 1937 της “Εθνικής εταιρείας” (ανάλυση του κομμουνιστικού κινδύνου για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας, βιβλίο – όπλο αυτοάμυνας για όλους τους Έλληνες που δεν έχουν υποψιαστεί πόσο σατανικός και επικίνδυνος είναι ο εχθρός;).
Ενοχλούσε ο ποιητής της “χαμηλής φωνής” και οι ομότεχνοί του “λόγιοι της καθημαγμένης γενιάς” τις νεαρές περιπατήτριες πέριξ του Βασιλικού θεάτρου με… ξεπατικωμένα αποφθέγματα, όπως “Δεσποινίς αφήστε με να χαλάσω την τριγωνομετρία των χειλιών σας…”
“Εκάθηντο (μετά των συμμαθητών του- εις τας γυμναστικάς επιδείξεις) πλησίον του σκάμματος καιπεριέπαιζον τον συμμαθητήν τους Παναγιώτη Κ. (ο οποίος πηδούσε άλμα επί κοντώ) με τας εκφράσεις: Ρε Πάνο, από πάνω…;”.
Ήταν το σπίτι του (στη γωνία των οδών Μητροπολίτου Γενναδίου και Ιουστινιανού – πάνω από την Εγνατία οδό της Θεσσαλονίκης) “ιδανικό θεωρείο” της ταραγμένης πολιτικής ζωής του τόπου και το σημείο από όπου παρακολουθούσε τις διαδηλώσεις των καπνεργατών του Μάη του ’36 σε ηλικία μόλις 11 ετών;
Έγραψε ο ποιητής κείμενο στην εφημερίδα “Η Αυγή” (της 3ης Αυγούστου 1968), με τίτλο “Ο Ιωάννης Μεταξάς κι εγώ”;
Στο χθεσινοβραδινό αφιέρωμα στον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, που διοργάνωσε (ανήμερα της ημερομηνίας γέννησης, στις 9.3.1925) ο “Φιλόλογος”, στη δημοτική βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκαν και οι πλέον άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές του ποιητή.
Και δεν ήταν οι αναφορές στο “alter ego” του Μανόλη Αναγνωστάκη, τον αρκούντως γνωστό ποιητή Μανούσο Φάσση- ήταν υπογεγραμμένα με το όνομα του ποιητή, συχνά και με ψευδώνυμο, κείμενα (στην εφημερίδα “Η Αυγή” κυρίως, όπου αρθρογραφούσε αδιάλειπτα τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια) άκρως σατυρικά και κυρίως αυτο-σατυρικά.
“Ο (αυτο)σατυρικός Μανόλης Αναγνωστάκης” ήταν ο τίτλος και το θέμα της εισήγησης του επίκουρου καθηγητή της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ Δημήτρη Κόκκορη, ενώ η μεταπτυχιακή φοιτήτρια της φιλολογίας στο ΑΠΘ Ελένη Κατσαβέλη μίλησε, με θέμα “Αυτοί που θα μιλούσαν πεθάναν όλοι νέοι – Ο θάνατος και η νεότητα στην ποίηση του Αναγνωστάκη” (διαπίστωσε -με εμβόλιμες απαγγελίες αποσπασμάτων από το έργο του Αναγνωστάκη- τη διαλεκτική σχέση ποίησης και νεότητας στο έργο του ποιητή).
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από την τηλεοπτική εκπομπή “Παρασκήνιο” (1983) σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη -μία απ τις λιγοστές τηλεοπτικές καταγραφές του ποιητή.
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος του “Φιλολόγου” (Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής) στον Μανόλη Αναγνωστάκη (εισηγήσεις για τον “κριτικό και στοχαστή και τον άνθρωπο και πολίτη Μανόλη Αναγνωστάκη”) θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου.