Bloomberg: Να πώς η Apple θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα και να βγει κερδισμένη

“Αυτό το σχέδιο διάσωσης θα έπαιρνε την έγκριση του ελληνικού λαού, εάν ετίθετο σε δημοψήφισμα”


To 2012, σε ένα meeting με επενδυτές, κάποιος ρώτησε τον Tim Cook, πρόεδρο της Apple, εάν ποτέ του πέρασε από το μυαλό να χρησιμοποιήσει τον πακτωλό των χρημάτων που έχει συγκεντρώσει στα ταμεία της για να αγοράσει την Ελλάδα. Ο Tim Cook απάντησε με έναν εξίσου σκωπτικό τρόπο στην ερώτηση λέγοντας πως "έχουμε σκεφτεί διάφορες προοπτικές αλλά όχι αυτό".  

Σε χθεσινό άρθρο γνώμης, ο αρθρογράφος του Bloomberg, Leonid Bershidsky, επανέφερε το συγκεκριμένο θέμα, χαρακτηρίζοντάς το ώς ένα "αστείο που παραμένει επίκαιρο", αναφέροντας ότι μπορεί μια ολόκληρη χώρα να μην μπορεί να εξαγοραστεί, αλλά η εξαγορά του χρέους της από την Apple, που σήμερα διαθέτει απόθεμα 194 δισ. δολάρια, με αντάλλαγμα την προνομιακή φορολογική μεταχείρισή της επί ευρωπαϊκού εδάφους, ίσως να ήταν εφικτή.  

Ο κόλιουμνιστ του Bloomberg, επεκτείνει την ιδέα αναφέροντας ότι η Apple και άλλοι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, με θηριώδη αποθέματα στα ταμεία τους, θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις ευρωπαϊκές τους έδρες στην Ελλάδα, ανοίγοντας πολλές νέες θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα την χαμηλή φορολογία. Κάτι που μπορεί να έβρισκε αντίθετη την αμερικανική κυβέρνηση – όχι όμως τους πιστωτές της χώρας οι οποίοι ενδεχομένως να χαιρέτιζαν τη διάσωση της χώρας, αφού θα αποτελούσε εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.  

"Η Ελλάδα από την πλευρά της θα ανακουφιζόταν οικονομικά", αναφέρει ο Leonid Bershidsky, "ενώ εκτός από τις έδρες των hi-tech κολοσσών που θα απολάμβαναν το κλίμα της χώρας, η χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν πυρήνα υψηλής τεχνολογίας που θα προσέλκυε ακόμη περισσότερες εταιρείες και θα άνοιγε πολλές νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών".  

Και καταλήγει τονίζοντας "με μια τέτοια βοήθεια η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να ελαφρύνει κατά πολύ τα μέτρα λιτότητας που της επιβάλλουν οι δανειστές της. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνει ήταν μια αναδιάρθρωση των δομών του δημοσίου ώστε να γίνει πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Κάτι που θα τη βοηθούσε να μή χασει την ευκαιρία συνεργασίας της με τιτάνες της τεχνολογίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το σχέδιο διάσωσης θα έπαιρνε την έγκριση του ελληνικού λαού, εάν ετίθετο σε δημοψήφισμα". 

Το διαβάσαμε το lifo.gr.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!