Ο Ερντογάν κατεδαφίζει το ιστορικό Μεγάλο Παζάρι της Πόλης

Σοκ προκαλεί η είδηση της απόφασης του Ερντογάν που κατεδαφίζει το Μεγάλο Παζάρι της Πόλης για να γίνει ξενοδοχεία και καζίνο!


Το διάσημο και μαγευτικό Καπαλί Τσαρσί, το παραδοσιακό και ιστορικό Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να το κατεδαφίσει για να φτιαχτούν στη θέση του πολυτελή ξενοδοχεία. Η είδηση αυτή μοιάζει αδιανόητη, πόσο μάλιστα για τον ισλαμιστή, συντηρητικό Ερντογάν που θα περίμενε κανείς να προστατεύει την κληρονομιά και την παράδοση της χώρας του.

Κι’ όμως, σύμφωνα με την Guardian που έφερε στο φως το θέμα, περισσότερα από 1.700 ιστορικά κτήρια θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία – μεταξύ των οποίων και παλιά καταλύματα (το γνωστό ως Χάνι) όπου οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αποθήκευαν το εμπόρευμά τους.

Μάλιστα, πρόσφατα η αστυνομία εισέβαλε σε μία από τις πτέρυγες του δαιδαλώδους παζαριού και ανάγκασε 80 μαγαζάκια να κλείσουν. Η έξωση δηλαδή των καταστηματαρχών έχει ήδη αρχίσει και το πρότζεκτ προχωράει. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι που εργάζονται στο Μεγάλο Παζάρι (οι περισσότεροι από παιδιά, στην οικογενειακή επιχείρηση)  κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και ένα κομμάτι της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης να χαθεί για πάντα, στον βωμό του κέρδους.

Το Καπαλί Τσαρσί άνοιξε το 1461 και είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλιότερες στεγασμένες αγορές του κόσμου. Είναι δαιδαλώδες, με πάνω από 58 οδούς και 3000 μαγαζιά, από τα οποία διέρχονται 250.000 με 400.000 επισκέπτες καθημερινά.

istanbul-grand-bazaar

Το Μεγάλο Παζάρι αποτελεί, μαζί με την Αγία Σοφία και τα παλάτια του Βοσπόρου, σήμα κατατεθέν της Κωνσταντινούπολης και πόλο έλξης των εκατομμυρίων τουριστών,  που το επισκέπτονται κάθε χρόνο και αφήνουν εκεί σημαντικότατα ποσά κάθε χρόνο.

capali carsi

Ακόμα λοιπόν και αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κατεδάφιση του αποτελεί πολιτιστικό «έγκλημα»,  αναρωτιόμαστε πως μπορείς να κατεδαφίσεις έναν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό για χάρη του τουρισμού!

10151826_729196630489395_7406181548645813004_n



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!