Ελληνική πολιτιστική διπλωματία μέσω της όπερας

Η Μαρία Κάλλας με τον αρχιμουσικό Αντονίνο Βόττο το καλοκαίρι του 1957 στο μοναδικό της ρεσιτάλ στο Ηρώδειο.


Οταν ομιλούμε για την Πολιτιστική Διπλωματία και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στον όρο «Opera Diplomacy», εννοούμε την άσκηση πολιτιστικής πολιτικής που βασίζεται στο μουσικό θεατρικό είδος της όπερας, η οποία δεν είναι, όπως πολλοί πιστεύουν, πολιτιστική καινοτομία της Δύσης αλλά σημαντικότατη και έμπρακτα ουσιαστική συμβολή στην αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος. Ας μη λησμονείται ότι η όπερα στην Ευρώπη γεννιέται στα τέλη του 16ου αιώνα, τότε που ολόκληρος ο ευρωπαϊκός κόσμος αναγεννιόταν μέσα από τις στάχτες του μεσαιωνικού σκοταδισμού, αναζητώντας τις ρίζες του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Απόδειξη ότι οι πρώτες ευρωπαϊκές όπερες επηρεάστηκαν σε τέτοιο βαθμό από τον ελληνικό πολιτισμό, που άντλησαν κατά κύριο λόγο τη θεματική τους από την ελληνική μυθολογία: Δάφνη και Ευρυδίκη του Τζάκοπο Πέρι, Ορφέας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, Ιάσων του Φραντσέσκο Καβάλλι, Ορφέας, Ευρυδίκη και Ιφιγένεια εν Ταύροις του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, Ιδομενέας του Μότσαρτ, Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι, η Πολιορκία της Κορίνθου του Τζοακίνο Ροσσίνι, Αριάδνη της Νάξου του Ρίχαρντ Στράους, κ.ά.

Η διπλωματία της όπερας, εκτός από το μουσικό και ψυχαγωγικό της σκέλος, περιλαμβάνει και άλλες δράσεις οι οποίες μπορούν να φέρουν τη χώρα μας σε μεγαλύτερη συναισθηματική εγγύτητα με τους αλλογενείς λαούς, ιδίως δε τους βαλκανικούς, και να επικοινωνήσουν με επιτυχία τον σύγχρονο ελληνικό κλασικό πολιτισμό σε μια εποχή κατά την οποία η εικόνα της χώρας μας πλήττεται καίρια. Μερικές εξ αυτών είναι η διοργάνωση μιας ελληνικής βραδιάς όπερας στο εξωτερικό με την παροχή VIP υπηρεσιών και φιλοξενίας σε πολιτικές ελίτ και δημοσιογράφους, ξένους μουσικούς και επίσημους προσκεκλημένους από κάθε χώρο, συνεντεύξεις Τύπου με τους καλλιτέχνες, ανοιχτές πρόβες της ορχήστρας ή ακόμα και η δημιουργία μουσικών εργαστηρίων για νέους.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας, τίθεμαι επικεφαλής μιας εθελοντικής πολιτιστικής εκστρατείας, χωρίς καμία κρατική ή ιδιωτική βοήθεια, η οποία θα λάβει χώρα σε Ελλάδα και Ευρώπη και θα ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2015, με τίτλο «Opera Diplomacy». Πρώτιστος στόχος η διάδοση της ελληνικής μουσικής και της ελληνικής γλώσσας μέσα από τις διάσημες άριες Ελλήνων συνθετών, όπως του Καλομοίρη, του Μάντζαρου, του Λαυράγκα, του Καρέρη, του Σαμάρα και πλείστων άλλων, οι οποίοι σήμερα μπορεί να ζουν εν ερημία αλλά όσο περνάει από το δικό μου χέρι δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζουν εν αφανεία. Αποψή μου αλλά και πεποίθηση βαθιά είναι πως τα οικονομικά μέτρα δεν μπορούν να αποδώσουν από μόνα τους αν πρώτα δεν οικοδομηθεί ένα πολιτιστικό υπόστρωμα που θα επαναφέρει τον Ελληνα πολίτη σε ενεργό δράση στο παρόν.

* Ο κ. Πέτρος Καψάσκης είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτιστικής Διπλωματίας. Απο το kathimerini.gr.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!