Το ψωμί… ψωμάκι λένε οι Γάλλοι τον Αύγουστο

Η εμβληματική γαλλική μπαγκέτα ενέπνευσε τον ιδιοφυή σχεδιαστή μόδας Jean-Paul Gaultier, για τη διακόσμηση έκθεσής του στο Ιδρυμα Cartier.


ΠΑΡΙΣΙ. Ελλειψη μπαγκέτας στο Παρίσι τον Αύγουστο; Αυτό υποστήριξαν στις αρχές του μήνα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία εξέφρασαν την έντονη δυσφορία και ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις του νόμου «διοικητικής απλοποίησης» για τους επισκέπτες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ελαχιστοποιούν τις επαφές τους με τη νομαρχία και συρρικνώνει το κόστος λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, σημαίνει ότι τα αρτοπωλεία δεν οφείλουν πλέον να δηλώνουν στις νομαρχιακές υπηρεσίες τις θερινές τους διακοπές.

Μέχρι πέρυσι, οι επιχειρήσεις αυτές ήταν υποχρεωμένες να δηλώνουν τις ημέρες διακοπών, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο προστίμου σε περίπτωση ανυπακοής. Ως αποτέλεσμα του νέου νόμου, φέτος πολλοί φούρνοι στο Παρίσι επέλεξαν την ίδια περίοδο για τις διακοπές τους, δηλαδή τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου.

Ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος είχε ψηφισθεί από την επαναστατική κυβέρνηση το 1790, υποχρέωνε αρτοπωλεία και φαρμακεία να δηλώνουν τις ημέρες των διακοπών τους, ώστε να «διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία του πληθυσμού, όλες τις ημέρες της εβδομάδας».

Σχετικά δημοσιεύματα

Την ατμόσφαιρα πανικού πυροδότησε σε άρθρο της στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική εφημερίδα The Local, Αμερικανίδα μόνιμη κάτοικος της γαλλικής πρωτεύουσας. Η Λιν Σίγκαλ έγραφε στις 7 Αυγούστου: «Βγήκα να αγοράσω λίγο ψωμί πριν από μερικές ημέρες, και τα δύο αρτοπωλεία που βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι που μένω ήταν κλειστά, για πρώτη φορά. Την επόμενη ημέρα, μία γυναίκα με σταμάτησε στον δρόμο και με ρώτησε πού θα βρει ψωμί, καθώς όλοι οι “καλοί” φούρνοι ήταν κλειστοί. Μόνοι οι “κακοί” είχαν μείνει ανοικτοί».

Με τον όρο «κακούς» φούρνους, η Σίγκαλ εννοούσε τις αλυσίδες αρτοπωλείων, όπως τα δημοφιλή «Paul», τα οποία, αν και θεωρούνται πολυτελή στην υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζονται με ύψιστη περιφρόνηση από τους Παριζιάνους που γνωρίζουν από καλό ψωμί.

Τον αποτροπιασμό του για την απουσία ανοικτών φούρνων εξέφρασε, σε γλαφυρό του άρθρο, ο ανταποκριτής της βρετανικής Telegraph Αντονι Στίβενσον: «Τα πράγματα έφθασαν σε τέτοιο σημείο, που αναγκάσθηκα να αγοράσω παράξενες μισοψημένες μίνι μπαγκέτες στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου, τις οποίες έβαλα στον φούρνο. Τι αίσχος!»

Στο –ενδεχομένως ευφάνταστο– ρεπορτάζ της, η βρετανική εφημερίδα προέβλεπε σκηνές οργής έξω από κλειστούς φούρνους στα μέσα Αυγούστου. «Εξοργισμένοι ντόπιοι θα περνούν σύντομα την ώρα τους έξω από κλειστούς φούρνους, καραδοκώντας για την εμφάνιση των ιδιοκτητών», έγραφε χαρακτηριστικά η Telegraph. Την ίδια εβδομάδα, η σκανδαλοθηρική και πάντοτε έτοιμη να κυνηγήσει πρωτότυπα θέματα Daily Mail, έγραφε: «Η έλλειψη μπαγκέτας είναι η πιο εφιαλτική εξέλιξη του φετινού καλοκαιριού».

Με εμφανή περιφρόνηση απάντησε στις αιτιάσεις των αγγλόφωνων ΜΜΕ, η γαλλική συντηρητική ιστοσελίδα Atlantico.fr: «Το Παρίσι είναι μία πολύ μεγάλη πόλη, όπου η αποστολή εξεύρεσης μιας μπαγκέτας μπορεί να εκπληρωθεί εφόσον κάποιος είναι πρόθυμος να περπατήσει λίγα μέτρα παραπέρα».

Ο νόμος Ρεμπσαμέν, όμως, ο οποίος περιλαμβάνει την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, εξασφάλισε, επίσης, ορισμένα σημαντικά δικαιώματα για τους Γάλλους εργαζόμενους μικρών επιχειρήσεων με λιγότερους από 11 υπαλλήλους.

Μεταξύ αυτών, το σημαντικότερο αφορά την υποχρέωση των εργοδοτών να εξασφαλίσουν την πρόσληψη γυναικών σε ίσο αριθμό με εκείνο των αρρένων εργαζομένων τους, αλλά και τη συμμετοχή αιρετών εργαζομένων στις περιφερειακές επιτροπές ασφάλειας, υγιεινής και συνθηκών εργασίας.

Το διαβάσαμε στο kathimerini.gr.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!