To εγχειρίδιο του ψηφοφόρου για αυτές τις εκλογές

Είσαι καλά προετοιμασμένος;


• Πρώτον, μην μπερδευτείς, γιατί δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, σε περίπτωση που διεξαχθούν δεύτερες εκλογές εντός 18 μηνών, αυτές διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό.
Οπότε, κατά την ψηφοφορία, δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος (λίστα). Ωστόσο, στην περίπτωση εκείνη που κάποιος ξεχαστεί και… «σταυρώσει», το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

• Οι κάλπες ανοίγουν από τις 7.00 το πρωί έως 19.00 το απόγευμα.

• Αν δεν ξέρεις που ψηφίζεις, μπορείς να μάθεις είτε μέσω internet στο www.ypes.gr (Μάθε πού ψηφίζεις), είτε καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου 2131361500

• Μαζί σου και για να μπορέσεις να ψηφίσεις πρέπει να έχεις αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αν έχεις χάσει την ταυτότητά σου, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.

• Αν είσαι ετεροδημότης, ψηφίζεις στον τόπο διαμονής σου, τους συνδυασμούς της βασικής εκλογικής περιφέρειας σου, εφόσον είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσεις στον δήμο της βασικής σου εγγραφής.

Αν λες να συνδυάσεις ψήφο με άδεια, θυμίσου τι δικαιούσαι

Για τους εργαζόμενους πενθήμερης εργασίας ισχύει:
– 1 εργάσιμη ημέρα: Για απόσταση από 200 – 400 χιλιόμετρα
– 2 εργάσιμες ημέρες: από 401 χιλιόμετρα και πάνω
Για τους εργαζόμενους που δεν εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:
– 1 εργάσιμη ημέρα : Για απόσταση από 100 – 200 χιλιόμετρα
– 2 εργάσιμες ημέρες : από 201 – 400 χιλιόμετρα
– 3 εργάσιμες ημέρες: από 401χιλιόμετρα και πάνω
– Όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών που θα λάβουν εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Αυτά και καλή ψήφο!



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!