Πρόστιμο για το κάπνισμα σε αυτοκίνητο που επιβαίνουν παιδιά

Ξεκίνησε στην Αγγλία και στην Ουαλία


Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο όταν επιβαίνουν ανήλικα παιδιά τιμωρείται πλέον με πρόστιμο ίσο με 67 ευρώ στην Αγγλία και την Ουαλία, μετά την έναρξη ισχύος του αντικαπνιστικού νόμου που ψήφισε το κοινοβούλιο. Ο νόμος ισχύει ακόμα κι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά, ενώ η μόνη εξαίρεση αφορά τα αυτοκίνητα κάμπριο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο που συνεχίζει να επιτρέπεται.

Το Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα τάσσεται υπέρ της θέσπισης του μέτρου, καθώς υπολογίζεται ότι 430.000 παιδιά εκτίθενται κάθε εβδομάδα στο παθητικό κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο στη Βρετανία. Ο Steve White, Πρόεδρος του συνδικάτου της Αστυνομικής Ομοσπονδίας, δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να εφαρμοστεί ο νόμος.

Αρκετές χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κύπρος και η Νότια Αφρική έχουν ήδη υιοθετήσει σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν παιδιά επιβαίνουν σε αυτά. Στη Μεγάλη Βρετανία, το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το θέμα το 2016. Η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι πρώτα θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα του μέτρου στις γειτονικές περιοχές πριν αποφασίσει να το ακολουθήσει.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!