Τα δέκα κλασικά βιβλία που έπρεπε να έχεις διαβάσει
Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, η συγγραφέας του Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια, Xάρπερ Λι.
Το μυθιστόρημα που χάρισε στην Αμερικανίδα το Βραβείο Πούλιτζερ Καλύτερου Mυθοπλαστικού Bιβλίου το 1960, έμελλε να αφήσει ιστορία όχι μόνο ως ένα αριστούργημα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, αλλά ως το βιβλίο με το πιο πολυαναμενόμενο (και αργοπορημένο) σίκουελ των τελευταίων δεκαετιών: Το δεύτερο βιβλίο της Lee, με ελληνικό τίτλο «Βάλε Ένα Φύλακα», κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, με πωλήσεις που επίσης έγραψαν ιστορία.
Με αφορμή τη Harper Lee, σου προτείνουμε δέκα κλασικά αλλά ταυτοχρόνως εντελώς σημερινά βιβλία, που αξίζει να διαβαστούν απ’ όλους.
Και βέβαια, ξεκινάμε από το:
Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια – Harper Lee
Το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια » και το δυνατό αντιρατσιστικό μήνυμά του μεταφέρθηκαν με τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο το 1962 και μεταφράστηκαν σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες μέχρι σήμερα. Η ιστορία της μικρής Σκάουτ και του Άτικους Φιντς, του ηθικού και δίκαιου δικηγόρου πατέρα της, που τολμά να τα βάλει με ολόκληρη την κοινότητα στην οποία και ο ίδιος ανήκει προκειμένου να υπερασπιστεί έναν μαύρο που κατηγορείται άδικα, συγκινεί, προβληματίζει και εκπλήσσει με το χιούμορ της, ακόμα και τώρα.
Μικρές Κυρίες – Louisa May Alcott
Αν το έχεις διαβάσει ως παιδί πιθανότατα να έμεινες μόνο στις περιπέτειες των αδερφών Μαρτς. Ξαναδιαβάζοντάς το σήμερα, θα ανακαλύψεις μια υπέροχη ανάλυση των ρόλων των γυναικών στην κοινωνία, τότε αλλά και σήμερα.
Ανεμοδαρμένα Ύψη – Emily Bronte
Η απόλυτη ερωτική ιστορία: Σκοτεινή, παθιασμένη, καταραμένη.
1984 – George Orwell
Το τελευταίο μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα γράφτηκε το 1948. Και είναι σχεδόν σοκαριστικό το πόσο σημερινό μοιάζει, περισσότερα από 60 χρόνια μετά, το καθεστώς του «Μεγάλου Αδελφού» που περιγράφεται στις σελίδες του.
Ο Ξένος- Albert Camus
Το διασημότερο υπαρξιστικό μυθιστόρημα , το οποίο είναι παράλληλα αρκετά μικρό για να το διαβάσεις σε ένα Σαββατοκύριακο – δίνοντάς σου βέβαια τροφή για σκέψη για πολύ περισσότερο.
Δον Κιχώτης- Miguel de Cervantes
Ένα βιβλίο με νοήματα πολύ βαθύτερα από την ιστορία του ερωτευμένου Δον Κιχώτη, γραμμένο τόσο ευχάριστα που θα σε συνεπάρει.
Περηφάνια και Προκατάληψη – Jane Austen
Μια ιστορία για το πώς η Περηφάνια μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα, η Προκατάληψη να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα και ο Έρωτας να νικήσει τα πάντα. Διάβασέ το, ακόμα κι αν το έχεις ήδη δει σε ταινία.
Ο Ηλίθιος- Fyodor Dostoyevsky
Η ιστορία του πρίγκιπα Μίσκιν, εκτός από δραματική, περιπετειώδης και συγκλονιστικά γραμμένη από τον Fyodor Dostoyevsky, είναι και τρομερά διδακτική σχετικά με το πώς οι γυναίκες ερωτεύονται τους άνδρες – συχνά τους λάθος.
Το Πορτρέτο Του Ντόριαν Γκρέυ- Oscar Wilde
Το κορυφαίο έργο που έχει γραφτεί για τη Ματαιοδοξία. Σήμερα, 126 περίπου χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή του, η εποχή του selfie μοιάζει να αντικατοπτρίζεται στις σελίδες του.
Η Μεγάλη Χίμαιρα – Μ. Καραγάτσης
Ή οποιοδήποτε άλλο βιβλίο του Μ. Καραγάτση, του Έλληνα πεζογράφου που αφηγήθηκε δεκάδες ιστορίες, αλλά δεν θέλησε ποτέ να μοιραστεί αυτήν πίσω από το αρχικό του ψευδωνύμου του (το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος).