Πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας απο το Bizznews.gr
Επιλογές για μια εβδομάδα γεμάτη πολιτισμό.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Αφήνοντας έξω τα αντικείμενα και την αίσθηση του χρόνου
Θεωρείται –δικαίως– η ιέρεια της περφόρμανς. Μια προσωπικότητα ιδιαίτερη, που καθιέρωσε αυτήν τη μορφή τέχνης σε διεθνές επίπεδο. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στην Αθήνα όχι για να παρουσιάσει μια δική της δράση, αλλά για να μας διδάξει μια μέθοδο. Σε μια έκθεση – εμπειρία που συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός ΝΕΟΝ και το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά της (ΜΑΙ) στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς από την ερχόμενη Πέμπτη, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα το έργο της «λοξής» Σέρβας. Στο αφιέρωμα με τίτλο «As One», οι θεατές καλούνται να αφήσουν όλα τους τα προσωπικά αντικείμενα στο βεστιάριο και να ξεχάσουν την αίσθηση του χρόνου. Ειδικά εκπαιδευμένα άτομα θα τους καθοδηγήσουν μέσα στην έκθεση με ασκήσεις «προθέρμανσης» έτσι ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν στο κλίμα. Η μέθοδος Αμπράμοβιτς συμπεριλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, όπως το να περπατά κάποιος πολύ αργά, να φοράει ειδικά ακουστικά που να τον απομονώνουν, ακόμη και να μετράει φακές, τρόπους που χρησιμοποιούν πολλοί πολιτισμοί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν στο κορμί και στο νου τους. Η έκθεση πλαισιώνεται και από 29 περφόρμερ που παρουσιάζουν δικά τους έργα, κάποια εκ των οποίων είναι μεγάλης διάρκειας.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς και
Ανδρονίκου 138. Εως τέλος Απριλίου
ΕΚΦΡΑΣΗ – ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οι προσδοκίες και οι επιδιώξεις του ζωγράφου
«Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Θανάση Μακρή που εγκαινιάζεται στις 8 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης «Εκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου». Το τοπίο στη ζωγραφική του Θ. Μακρή είναι απλώς η αφορμή για να αποδοθεί μια σύνθεση, όπου το αποτέλεσμα είναι απόρροια των προσδοκιών και των επιδιώξεων του ζωγράφου, αλλά και των ερεθισμάτων που δέχεται την ώρα της δημιουργίας. Η ζωγραφική του Μακρή είναι ουσιαστική, χωρίς πολυπλοκότητες, χωρίς ευφυολογήματα, με μέτρο που απορρέει από προσωπικά βιώματα, αλλά κυρίως από βαθιά γνώση και πολυετή ενασχόληση. Ο Θανάσης Μακρής γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι.
Διάρκεια έως τις 2 Απριλίου.
Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα
MEΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Μουσική των μεγάλων ταινιών του σινεμά
O εμβληματικός μινιμαλιστής συνθέτης Μάικλ Νάιμαν, γνωστός για την κινηματογραφική μουσική του, παρουσιάζει το «The Baroque Project» με την μπάντα του, στο Μέγαρο Μουσικής και ώρα 9 μ.μ. Η συναυλία περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνθέσεις που έγραψε ο Νάιμαν για ταινίες του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, όπως «Το συμβόλαιο του σχεδιαστή», «Eνα ζήτα και δύο μηδενικά», «Τα βιβλία του Πρόσπερο», «Making a splash». Θα ακουστεί επίσης το έργο «Οι παρτιτούρες του μουσικολόγου», παραγγελία των BBC Proms 2005 στον συνθέτη, αλλά και η σύνθεση «Memorial», την οποία ο Νάιμαν αφιέρωσε στη μνήμη των οπαδών της Γιουβέντους που σκοτώθηκαν στο γήπεδο Χέιζελ των Βρυξελλών και χρησιμοποιήθηκε για τη μουσική επένδυση της ταινίας «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της».
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής,
Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
Υλικά από κέντρα του ΟΤΕ
Εργα τέχνης, από καλώδια, ηλεκτρονικές πλακέτες και καθημερινά αντικείμενα στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας. Δημιουργός τους, ο Τάκης Μυλωνάς, που έχει μαζέψει υλικά προς ανακύκλωση από τα αναλογικά κέντρα του ΟΤΕ.
Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.
Εως τις 15 Μαρτίου
ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Διάλεξη περί μουσικής
Τρίτη διάλεξη για την ιστορία των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στις 8 Μαρτίου, 6.00 μ.μ. Ο Παναγιώτης Πούλος θα μιλήσει για τις μουσικές διαδρομές μεταξύ των μικρασιατικών παραλίων και της Κωνσταντινούπολης.
Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη,
Κυδαθηναίων 11, Πλάκα
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Θέατρο για όλους
Με ελεύθερη είσοδο παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο το έργο «Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» του Μενέλαου Λουντέμη στον Πολυχώρο «Α. και Μ. Καλουτά» για τρεις παραστάσεις, για τις κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική τέχνη. Δελτία εισόδου θα δίνονται πρωινές ώρες.
Από 5 έως 7 Μαρτίου,
Τιμοκρέοντος 6Α
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ
«Αστέρω»
Η βωβή ταινία «Αστέρω» θα προβληθεί από την Ταινιοθήκη, στο πλαίσιο του αφιερώματος «5 δεκαετίες, 50 ταινίες». Η Ταινιοθήκη αναβιώνει τον θεσμό της «μικρής λέσχης» και ανοιγεί τους θησαυρούς της κινηματογραφικής της συλλογής. Η «Αστέρω» θα προβληθεί με ζωντανή μουσική επένδυση από το γυναικείο συγκρότημα S.W.I.M.
Ιερά Οδός 48, Παρασκευή 11 Μαρτίου,
τηλ. 210-36.09.695
ΠΑΛΛΑΣ
Ανζέλ Ντιμπό
Η Ανζέλ Ντιμπό συναντά το γυναικείο σύνολο εγχόρδων La Pieta την Τρίτη 8 Μαρτίου, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, για να παρουσιάσουν έργα του Λουντοβίκο Εϊνάουντι και άλλων φημισμένων σύγχρονων δημιουργών. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της καναδικής πρεσβείας και αποτελεί μουσικό φόρο τιμής στη μάχη των γυναικών με τον καρκίνο του μαστού.
Στις 9 μ.μ. (προπώληση στα ταμεία του Παλλάς, Βουκουρεστίου 5)
ΜΕΓΑΡΟ ΕΫΝΑΡΔΟΥ
Ο γλύπτης Θόδωρος
Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει από την Πέμπτη 10/3 την έκθεση «Θόδωρος, γλύπτης – Στίγματα πορείας, ίχνη σπουδών (1947-1962)». Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται ολοκληρωμένα σχέδια του γλύπτη, που χρονολογούνται από το έτος 1947 και φθάνουν έως το 1962. Στόχος της έκθεσης είναι η ένταξή τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μαθητείας.
Μέγαρο Εϋνάρδου
(Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου)