Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Πρωταγωνίστησε η παραστάτις με την μαντήλα, δίπλα στην Ελληνική σημαία

Η μαθήτρια έχει καταγωγή από την Αίγυπτο, αλλά έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα.


Πρωταγωνίστησε στην εφετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου η αριστούχος μαθήτρια παραστάτις με την μαντήλα που παρήλασε με υπερηφάνεια δίπλα στην Ελληνική σημαία. Η μαθήτρια έχει καταγωγή από την Αίγυπτο, αλλά έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε, λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι.

Για ακόμη μια χρονιά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην περιοχή, για να διεξαχθεί με ασφάλεια η μαθητική παρέλαση, κάτω από την συννεφιασμένη κατά τα άλλα Αττική.

Στη μαθητική παρέλαση, εν όψει του  εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, κατέθεσε στεφάνι ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απουσιάζει λόγω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Για την παρέλαση ίσχυσαν από την Τροχαία κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλο το κέντρο της Αθήνας, ενώ απεργία έχουν και οι εργαζόμενοι στο μετρό με τους συρμούς να μένουν ακινητοποιημένοι όλη την ημέρα, κάτι που αναμένεται να δυσκολέψει τους πολίτες που θέλουν να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Της παρέλασης προπορεύτηκε, ως είθισται, το γενικό λύκειο Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός» με παραδοσιακές φορεσιές και το λάβαρο της επανάστασης του 1821. Όπως και στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αντί για τμήματα παρελάσεων από επιλεγμένα σχολεία συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Α’ Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το κάθε ένα, το σώμα Ελλήνων προσκόπων και οδηγισμού, ομάδα των special Olympics και για πρώτη φορά το λύκειο κωφών-βαρήκοων Αργυρούπολης. Πριν την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, έγινε η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα.

 

Τί λένε τα παιδιά της παρέλασης στο protothema.gr

Μηνύματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στο Βελγικό λαό στέλνουν οι Έλληνες μαθητές που βρέθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην παρέλαση της Επανάστασης του 1821.

Παιδιά όλων των ηλικιών έδωσαν τις δικές ερμηνείες σχετικά με τα σημερινά γεγονότα, δείχνοντας πως είναι ενημερωμένοι και γνωρίζουν καλά το τι συμβαίνει γύρω τους.

Η Βίκη,  η οποία πηγαίνει Έκτη δημοτικού δηλώνει: «Κάνω πρώτη φορά παρέλαση και είμαι σημαιοφόρος…για την σημερινή ημέρα νιώθω πολύ υπερήφανη και είμαι και μαζί με φίλους που τους αγαπώ και με αγαπούν» ενώ δίπλα της, η κολλητή της φίλη, η Σάρα με καταγωγή από το Κονγκό είπε: «Είμαι παραστάτις και νιώθω πολύ υπερήφανη και ενθουσιασμένη που θα συμμετάσχω στην παρέλαση και ελπίζω να πάνε όλα καλά. Στην Ελλάδα βρίσκομαι 11 χρόνια και παρελαύνω για πρώτη φορά. Για τους πρόσφυγες νιώθω λίγο λύπη επειδή βλέπω πως τσακώνονται για το φαγητό τους και έχουνε πολλές ασθένειες και όλα αυτά».

Αλλά παιδιά από το 152ο δημοτικό σχολείο Αθηνών αλλά και το 141ο ανέφεραν στο protothema.gr:  «Σήμερα παρευλαύνουμε και θέλουμε να τα πάμε πολύ καλά. Γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης του 1821. Νιώθω πολύ χαρούμενος γιατί βρίσκομαι με όλους τους φίλους μου και θα περάσουμε πολύ όμορφα».

«Είμαστε ντυμένες Σουλιώτισσες από το 141ο δημοτικό σχολείο Αθηνών. Η σημερινή ημέρα μας δίνει χαρά και συμμετέχουμε για πρώτη φορά στην παρέλαση. Γιορτάζουμε την επανάστασή μας κατά των Τούρκων. Νιώθω μεγάλη χαρά που την γιορτάζουμε. Με τον αγώνα των Ελλήνων συγκινούμαι και είμαι χαρούμενος και πιστεύω ότι το μέλλον της Ελλάδας θα είναι καλό».

Η γλυκιά Πρόμις Ανίγκμπο από την Νιγηρία η οποία τελειώνει την Έκτη δημοτικού δήλωσε:«Για την σημερινή ημέρα έχω λίγο άγχος αλλά είμαι καλά. Δεν γνωρίζω πολλά για την 25η Μαρτίου απλά ξέρω οτι η Ελλάδα απελευθερώθηκε. Τους πρόσφυγες τους φοβάμαι λίγο αλλά απλώς ήρθαν εδώ για πολλούς λόγους, έχουν πόλεμο και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα».

Τέλος η Γαλήνη μαθήτρια Λυκείου στο 42ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, είπε: «Νιώθω περήφανη που επιλέχθηκα για αυτή την θέση και χαίρομαι που θα εκπροσωπήσω το σχολείο μου. Παίρνοντας σαν παράδειγμα αυτό που έκαναν οι Έλληνες, που επαναστάτησαν, πιστεύω πως σήμερα πρέπει να μην υποδουλωνόμαστε σε κανέναν και θα πρέπει να επαναστατούμε για τα δικαιώματά μας. Θέλω να γίνω φιλόλογος αλλά δεν ξέρω για το μέλλον. Φαίνεται λίγο δυσοίωνο, αλλά πιστεύω ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα. Για τους πρόσφυγες είναι ένα τραγικό γεγονός που πιστεύω πως όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε και να τους συμπαρασταθούμε όσο γίνεται. Κρίμα και για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο, είναι σαν αυτό που έγινε στην Γαλλία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να νιώθουν τρομοκρατημένοι και ελπίζω να μην γίνει κάτι τέτοιο έχω πέρα».

via



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!