Jane Jacobs: Η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννησή της στο doodle της Google

Μια ξεχωριστή φιγούρα των ’60s που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της σε ΗΠΑ και Καναδά μνημονεύει το doodle της μηχανής αναζήτησης με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της


Η Αμερικανο-Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Jane Jacobs (1916-2006), που έγινε γνωστή κυρίως για την επιρροή της στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και τρόπου ζωής στην πόλη είναι το πρόσωπο που μας θυμίζει σήμερα το doodle της Google, με αφορμή την 100η επέτειο των γενεθλίων της (4 Μαΐου 1916).

Έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τον αγώνα της να διασώσει τις “γειτονιές” από τον αφανισμό, αλλά και την εναντίωσή της στο σχέδιο “εκμοντερνισμού” της δικής της γειτονιάς του Greenwich Village, στη Νέα Υόρκη.  Η Jane Jacobs δεν είχε σπουδάσει ποτέ πολιτικός μηχανικός και όμως το 1961 με την πραγματεία της The Death and Life of Great American Cities εισήγαγε πρωτοποριακές ιδέες για το πώς λειτουργούν, εξελίσσονται και παρακμάζουν οι πόλεις.

Το μαχητικό πνεύμα της και η εναντίωσή της σε μια σειρά από έργα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, που όπως η ίδια πίστευε υπονόμευαν το χαρακτήρα της κάθε περιοχής, την έφεραν απέναντι στον ανδροκρατούμενο κόσμο της αστικής ανάπτυξης των πόλεων, που δεν δίστασε να την αποκαλέσει “τρελή” και να τη… στείλει σπίτι της να πλύνει πιάτα σαν καλή “νοικοκυρά”.

Οι παρατηρήσεις και ο ακτιβισμός της Jane Jacobs παρόλα αυτά είχε μεγάλο αντίκτυπο στους νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους. Η Jacobs είδε τις πόλεις ως ολοκληρωμένα συστήματα που είχαν τη δική τους λογική και δυναμισμό, στοιχεία που θα άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου.

Το 1961 υπερασπίστηκε το παραδοσιακό χρώμα της Νέας Υόρκης με τα οικογενειακά μαγαζιά, τα παιδιά που έπαιζαν στους δρόμους και τους γέρους που κοίταζαν από τις βεράντες τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Οι πόλεις μας κατοικούνται από ανθρώπους που είναι πάρα πολύ φτωχοί για να πληρώσουν την ποιότητα της στέγης που η συνείδησή μας (δικαίως) μας λέει πως πρέπει να απολαμβάνουν”.

Μετακόμισε στο Τορόντο του Καναδά το 1968, όπου συνέχισε το έργο της μέχρι το θάνατό της τον Απρίλιο του 2006.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!