Χάθηκε από τα ραντάρ Boeing της Egyptair: Εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο [εικόνες]

Εξαφανίστηκε όταν πετούσε πάνω από θάλασσα, εκεί όπου συμπίπτουν τα FIR Αθηνών, Καΐρου και Λευκωσίας


Χάθηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Πέμπτης ένα Boeing A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού στις 11.09 (ώρα Γαλλίας) το βράδυ της Τετάρτης και αναμενόταν να προσγειωθεί στο Κάιρο στις 3.05 τα ξημερώματα (ώρα Αιγύπτου).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Egyptair στο Twitter, το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ στις 2.45 τα ξημερώματα, ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια πάνω από τη θάλασσα. Αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως το σήμα του χάθηκε όταν είχε ήδη διανύσει 10 μίλα στον εθνικό εναέριο χώρο της Αιγύπτου, λίγο πριν από τις 9 το πρωί, η εταιρεία ανακοίνωσε στο Twitter ότι αυτό έγινε όταν πετούσε 280 χιλιόμετρα (175 μίλια) μακριά από τις αιγυπτιακές ακτές (και όχι 30-40 μίλια όπως θεωρείτο αρχικά).

Η ελληνική συμμετοχή στις έρευνες

Πάντως, το σημείο όπου χάθηκε το αεροπλάνο συμπίπτει με το FIR Καΐρου, Αθηνών και Λευκωσίας. Για τον λόγο αυτό, δύο C130 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από την Ελευσίνα και συμμετέχουν στις έρευνες για την ανεύρεσή του 130 μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ΝΟΤΑ σύμφωνα με την οποία ανακοινώνει την πρόθεσή του να βοηθήσει στις έρευνες. Επίσης, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς του Πολεμικού Ναυτικού πλέει ανοιχτά της Κρήτης και είναι σε ετοιμότητα, όπως είναι σε ετοιμότητα και ένα Super Puma να απογειωθεί από την Καρπαθο. Από ελληνικής πλευράς μετέχει επίσης ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145.

Reuters: Το αεροσκάφος συνετρίβη

Λίγο μετά τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έβγαλε έκακτο τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρεται ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα.

Οι εθνικότητες των επιβατών

Αν και αρχικά υπήρξε σύγχυση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο Boeing Α320 το οποίο εκτελούσε την πτήση MS804, τελικά, η εταιρεία ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι στην πτήση επέβαιναν 56 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί και δύο μωρά, καθώς και 10μελές πλήρωμα. Ο πιλότος, σύμφωνα με το BBC, είχε στο ενεργητικό του 6.275 ώρες πτήσης και ο συγκυβερνήτης 2.766. Μεταξύ των μελών του πληρώματος, 3 ήταν προσωπικό ασφαλείας.

Οι εθνικότητες των 56 επιβατών, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας είναι:

  • 15 Γάλλοι
  • 30 Αιγύπτιοι
  • 1 Βρετανός
  • 1 Βέλγος
  • 2 Ιρακινοί
  • 1 υπήκοος Κουβέιτ
  • 1 Σαουδάραβας
  • 1 υπήκοος Τσαντ
  • 1 Πορτογάλος
  • 1 Αλγερινός
  • 1 Καναδός
  • 1 Σουδανός

Δεν υπήρξε σήμα κινδύνου από τους πιλότους

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ανακοίνωσε πως έχει ήδη επιστρατευτεί συνεργείο διάσωσης. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, Ahmed Abdel, μιλώντας στο CNN δήλωσε πως πριν από την εξαφάνιση, δεν υπήρξε κλήση για έκτακτη ανάγκη από το πιλοτήριο, ενώ η τελευταία επικοινωνία του με τον πύργο ελέγχου ήταν 10 λεπτά πριν χαθεί το σήμα του. Μέχρι τότε, δεν υπήρξε ένδειξη ότι έχανε ύψος.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, συγκεντρώνει στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στο Κάιρο, ενώ σημειώνεται πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, όταν το αεροσκάφος εξαφανίστηκε, ήταν καλές.

Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αναφερόμενος στο γεγονός δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλεισθεί προς το παρόν κανένα ενδεχόμενο για τα αίτια της εξαφάνισης του αεροσκάφους, αλλά και για την τύχη του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης.
image

image
Το δρομολόγιο της πτήσης

image
Η τελευταία θέση που είχε το αεροσκάφος όταν χάθηκε από τα ραντάρ



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!