Εγκαίνια της έκθεσης «Είναι όλα ψέμα» στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2016.
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει απόψε στις 20:00 στην πλατεία Κολωνακίου 20 την ατομική έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά με τίτλο «Είναι όλα ψέμα».
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2016.
Η σειρά έργων που παρουσιάζεται στη γκαλερί με τίτλο «Είναι Όλα Ψέμα» αποτελείται από δύο ενότητες και από το ψηφιακό παιχνίδι-εφαρμογή-έργο “Game of Fortune”.
Από το κείμενο του Γιάννη Μπόλη, ιστορικού της τέχνης, επιμελητή στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «…στην πρώτη ενότητα (Ανεπίκαιρες συναντήσεις), η εικαστικός εκκινώντας από έργα γνωστών ζωγράφων, τα ζωγραφίζει εκ νέου (ακρυλικά σε καμβά) φτιάχνοντας αντίγραφα. Στη συνέχεια, τυπώνει ψηφιακά απευθείας πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια πορτραίτα από σημαντικές προσωπικότητες –ποιητές, λογοτέχνες, φιλοσόφους–, κυρίως του 19ου και 20ού αιώνα. Η επικάλυψη των έργων με τις εκτυπώσεις, τα ακυρώνει, μετατρέποντάς τα σε κάτι εντελώς νέο.
Η δεύτερη ενότητα με τον συμπληρωματικό τίτλο …missing piece…, προέρχεται απευθείας από την πρώτη και αποτελείται από μοναδικές ψηφιακές εκτυπώσεις σε χαρτί.
Η δημιουργός διερευνά κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τη γνώση, την επικοινωνία, τη λειτουργία της μνήμης, την πραγματικότητα και την ψηφιακή της εκδοχή, την ενδοσκοπική διαδικασία της καλλιτεχνικής παραγωγής, τις διαφορετικές εκδοχές των πραγμάτων και των καταστάσεων πέρα από τη φαινομενική τους όψη, προτείνοντας την περιήγηση σ’ έναν κόσμο εικόνων όπου τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα είναι ρευστά και διαρκώς επαναπροσδιοριζόμενα.
Το ψηφιακό παιχνίδι-εφαρμογή-έργο Game of Fortune έχει αναφορά στο τυχερό παιχνίδι που είναι γνωστό ως «κουλοχέρης», «φρουτάκια» και απαιτεί τη συμμετοχή του θεατή. Ο παίκτης-χρήστης της εφαρμογής πατάει το κουμπί έναρξης του παιχνιδιού και οι εικόνες αρχίζουν να «ρολάρουν» ώσπου καταλήγουν σε έναν τυχαίο συνδυασμό εικόνων. Όταν ο «παίκτης» μείνει ικανοποιημένος από τον τυχαίο συνδυασμό εικόνων, που προκύπτει στην οθόνη του υπολογιστή, προχωράει στην εκτύπωση ενός μοναδικού έργου υπογεγραμμένου από τη δημιουργό».