Γιατί τελικά όλοι φοβούνται τόσο πολύ το #Παραιτηθείτε;

Οι διοργανωτές απαντούν: είναι απολιτίκ ή κομματικά κατευθυνόμενοι ή κάτι άλλο; Συνταγματολόγοι λύνουν τις απορίες περί «αντισυνταγματικότητας» & οι «Μένουμε Ευρώπη» συσχετίζουν το τώρα με το τότε


Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα κίνημα δέχεται βολές ένθεν και ένθεν. Διάβασα πολλές απόψεις όλες αυτές τις ημέρες, από τη μία για «υποκινούμενες από τη ΝΔ διαδηλώσεις» και από την άλλη για «απολίτικο κίνημα που αφορίζει τα κόμματα και δεν παρουσιάζει πρόταση για την επόμενη ημέρα». Η αλήθεια είναι ότι το “#παραιτηθείτε”, για το οποίο έγινε τόσος λόγος, μου θύμισε έντονα το «φύγετε», το σύνθημα των προηγούμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τότε το αίτημα ήταν να «φύγουν» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τώρα το αίτημα είναι να «παραιτηθεί» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διάβασα με προσοχή τα σχόλια ανθρώπων που εκτιμώ, περί του ότι οι διαδηλωτές «δεν παρουσιάζουν πρόταση για την επόμενη μέρα». Από πότε όμως αυτοί που διαδηλώνουν κατά μίας πολιτικής, οφείλουν να εκπονήσουν πρόγραμμα επόμενης ημέρας; Το να θεωρείς μία κυβέρνηση αναποτελεσματική, να διαπιστώνεις ότι αντί προχωράει σε μεταρρυθμίσεις, χτίζει κομματικούς στρατούς και γι’ αυτό να θέλεις να «φύγει», σε καθιστά υπεύθυνο να βρεις εσύ το σχέδιο εξόδου από την κρίση; Από πού εξάγεται το συμπέρασμα αμφισβήτησης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών; Πού πήγε η «δίκαιη οργή», την οποία οι «Αγανακτισμένοι» χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα ακόμα και για να γρονθοκοπούν πολιτικούς;

Μόνο οι οπαδοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΛΑΕ και η Χ.Α. έχουν το μονοπώλιο έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας; Δεν μπορεί να γίνει μία ΕΙΡΗΝΙΚΗ διαδήλωση νέων αγανακτισμένων που δεν θέλουν να στήσουν κρεμάλες, παρά μόνο να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους; Δεν είναι λίγοι αυτοί που ακούω να λένε «θα πάω για να δείξω ότι διαφωνώ για την πολιτική που ακολουθούν». Μόνο σε επαγγελματίες διαδηλωτές, συνδικαλιστές ή οπαδούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανήκουν οι πλατείες; Και επειδή πολλά ακούστηκαν και για το σύνθημα «#παραιτηθείτε», καλύπτοντας το ρεπορτάζ του Υπουργείου Εργασίας και έχοντας έτσι βρεθεί δεκάδες φορές σε διαδηλώσεις, λέω με βεβαιότητα ότι είναι το πλέον συνηθισμένο σύνθημα. Πιο πρόσφατα το ακούσαμε από το κίνημα της γραβάτας που είχε βασικό motto «Κατρούγκαλε, ντροπή σου, παραιτήσου»… «To #παραιτηθείτε, βάλλει κατά πάντων και ζητάει να καταρρεύσει όλο το πολιτικό σύστημα» λέει επικριτικά βουλευτής της ΝΔ. «Ποτέ δεν είπαμε να καταρρεύσει όλο το πολιτικό σύστημα, θα ήμασταν κρετίνοι αν το λέγαμε» μου απαντούν με μια φωνή όσοι από τους διοργανωτές μίλησα.

Όσον αφορά στα σχόλια περί «αντισυνταγματικότητας» οι απορίες είναι ακόμα περισσότερες. Το κίνημα «δεν πληρώνω», το οποίο όχι μόνο υποδαύλιζε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά κάποια στελέχη της το στήριζαν στα ίσια («δεν πληρώνουμε τίποτα μέχρι να πέσουν») ήταν περισσότερο νόμιμο; Τα συνθήματα «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» και οι κρεμάλες ήταν εντός των ορίων της συνταγματικότητας, που επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι, τότε, στελέχη του κόμματος διαδήλωναν πλάι στις κρεμάλες και μούτζωναν τη Βουλή. Όσον αφορά στους διοργανωτές, ακούστηκαν τα πάντα. Από ευθεία στοχοποίησή τους και επιθέσεις επί προσωπικού, μέχρι το ότι χρηματίζονται! Το σίγουρο είναι ότι μία διαδήλωση που ξεκίνησε από μία σελίδα του Fcebook, έγινε πρώτο θέμα συζήτησης, πρωτοσέλιδο στην «Αυγή» και τα «ΝΕΑ» και αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αρθρογράφους, site, κόμματα και πολιτικούς.

Συνάντησα και μίλησα με δύο διοργανωτές, τον Στάθη -Iskár-Azif- Στάικο και τον Θανάση Χειμωνά, για να καταλάβω το πώς και το γιατί.

«Όταν άρχισαν τις λυσσαλέες επιθέσεις τα payroll και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ απογειωθήκαμε!»

Προσπάθησε να με πείσεις γιατί πρέπει να έρθω στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα;

ΘΧ: Για να αντιδράσεις επιτέλους στη χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα. Για να βάλεις τέλος στην ηγεμονία του ψεύδους και της ανικανότητας του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΣ: Αν είσαι ευχαριστημένη με αυτά που ζούμε καθημερινά στη χώρα μας, μην έρθεις. Αν θες σύντομα να αυξηθεί και άλλο ο ΦΠΑ στο 25, στο 26, στο 30 και στο 40%. μην έρθεις. Αν θες σύντομα να περιμένουμε μαζί σε ουρές έξω από τα σούπερ-μάρκετ για να πάρουμε λίγο γάλα ή ένα κομμάτι ψωμί, μην έρθεις. Αν θες –καθώς γίνονται όλα τα παραπάνω– να σου κουνάει το δάχτυλο κάθε κυβερνητικός παρατρεχάμενος και να σε λέει φασίστα επειδή δεν συμφωνείς με τις πολιτικές ενέργειές του, τότε μην έρθεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, την Τετάρτη το απόγευμα πέρνα μια βόλτα από το Σύνταγμα. Εμείς θα είμαστε από νωρίς εκεί.

Πριν πόσο καιρό ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την κινητοποίηση;

ΣΣ: Ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες με αφορμή τις αντιδημοκρατικές δηλώσεις του δημοσιογράφου της «Αυγής» και υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους Γιώργου Κυρίτση, στις οποίες ξεκαθάριζε ευθέως ότι στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι να τιμωρήσει όσους ψήφισαν «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.

Πώς αποφάσισες να συμμετέχεις στην οργανωτική ομάδα του #παραιτηθείτε;

ΘΧ: Μου έκανε σχετική πρόταση ένας καλός φίλος. Είχα τους δισταγμούς μου στην αρχή, σύντομα όμως συνειδητοποίησα πως οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτή την ανεκδιήγητη κυβέρνηση αυτόν τον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία ήταν ελάχιστες. Κάτι έπρεπε να γίνει γι αυτό.

Πότε καταλάβατε ότι η συμμετοχή αρχίζει να γίνεται μαζική;

ΘΧ: Όταν πρωτοεμφανίστηκε το event στο Facebook οι συμμετοχές ήταν ελάχιστες. Αμέσως όμως τα γνωστά payroll και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ μας επιτέθηκαν λυσσαλέα και πήραμε τα πάνω μας. Μόλις άρχισε και τις δηλώσεις ο Νίκος Φίλης, το event απογειώθηκε!

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι είναι κομματικά κατευθυνόμενη η κινητοποίηση;

ΣΣ: Ότι δεν είναι κομματικά κατευθυνόμενη.

ΘΧ: Πως δεν ισχύει. Όσο και αν κάποιοι από εμάς (όχι η πλειοψηφία) ανήκουμε σε κάποια κόμματα, κανένα από αυτά δεν βρίσκεται πίσω από τη συγκέντρωση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από πολίτες και συνεχίζει έτσι. Το ότι δεν είμαστε απολιτίκ, δεν σημαίνει πως κατευθυνόμαστε από κάπου.

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη ότι η συγκέντρωση «κινείται στα όρια της νομιμότητας» και ότι έχει «ακροδεξιά κατεύθυνση»;

ΘΧ: Αν ο κύριος Φίλης θέλει να βρει ακροδεξιούς ας κοιτάξει στην κυβέρνησή του και, κυρίως, στον κυβερνητικό του εταίρο. Επίσης, ας αναρωτηθεί γιατί έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι χρυσαυγίτες που κατηγορούνται για το φόνο του Παύλου Φύσσα. Προφανώς δε, θεωρεί συνταγματικές μόνο τις διαδηλώσει «αξιοπρέπειας» με τις οποίες γέλαγε ο κόσμος πέρυσι.

ΣΣ: Δηλώσεις σαν και αυτές είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο την Τετάρτη 15/6 το απόγευμα θα είμαστε όλοι στο Σύνταγμα, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η συγκέντρωση.

Θεωρείτε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις φέρνουν αποτέλεσμα; Εσείς τι αποτέλεσμα επιδιώκετε;

ΣΣ: Ναι, φέρνουν αποτέλεσμα. Επιδιώκουμε την αφύπνιση των πολιτών για τις βαθύτατα αντιδημοκρατικές πρακτικές της συγκεκριμένης αριστεροδεξιάς συγκυβέρνησης.

ΘΧ: Εγώ θα πω ότι εξαρτάται από το πώς θα πάνε. Αν την Τετάρτη το Σύνταγμα βουλιάξει από κόσμο, ναι, θα έχει αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να δείξουμε στον Αλέξη Τσίπρα πως το παραμύθι του πλησιάζει στο τέλος του. Ξέρουμε πως θα αργήσει να παραιτηθεί. Εδώ δεν το έκανε στα capital controls ή μετά την κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα. Καλά θα κάνει όμως να αρχίσει να το σκέφτεται.

Με ποιο κριτήριο αποφάσισες την οργανωτική ομάδα;

ΣΣ: Μοναδικό κριτήριο ήταν τα δημοκρατικά αισθήματα και η σοβαρότητα με την οποία ήξερα πως θα αντιμετωπίσουν τα οργανωτικά ζητήματα κάποιοι διαδικτυακοί μου φίλοι. Τους ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν και μπήκαν μπροστά μαζί μου.

Έχετε δεχτεί απειλές;

ΣΣ: Ναι, πολλές. Το περίμενα.

ΘΧ: Εγώ, όχι. Μόνο μια θείτσα μού έστειλε ένα προσβλητικό μήνυμα ένα βράδυ. Της απάντησα με το γνωστό χαριτωμένο μου τρόπο.

Υπάρχουν κάποιοι που προσπάθησαν να πουν ότι η εκδήλωση είναι κομματικά κατευθυνόμενη επειδή είσαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ;

ΘΧ: Συνεχώς το λένε. Από τη μια μας λένε πως θέλουμε να βγάλουμε πρωθυπουργό τον Κυριάκο και από την άλλη πως μας έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ! Εγώ όμως θέλω να ρωτήσω: Είναι κακό να ανήκεις κάπου; Πρέπει να είμαστε απολιτίκ; Σημασία έχει πως δεν ακολουθούμε εντολές από πουθενά. Εμείς πήραμε αυτή την απόφαση, εμείς την υλοποιούμε με τον τρόπο που θέλουμε.


Όσο για το κατά πόσο το «#Παραιτηθείτε» είναι στα όρια της συνταγματικότητας, σκέφτηκα ότι ο μόνος που μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα είναι ένας Συνταγματολόγος. Ρώτησα, λοιπόν, τον Ξενοφώντα Κοντιάδη και μου έστειλε αυτή την απάντηση μαζί με την Α. Φωτιάδου

«Η δήλωση ότι “το κίνημα ‘παραιτηθείτε’ είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής” δεν είναι σαφής ως προς τα συνταγματικά όρια που επικαλείται. Τι ακριβώς είναι αντισυνταγματικό και για ποιο λόγο; Η συγκέντρωση και η διαμαρτυρία, όπως κάθε άσκηση του δικαιώματος συνάθροισης, θα μπορούσε να περιοριστεί για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της οικονομικής ζωής. Ιστορικά, η αριστερή προδιάθεση είναι υπέρ της ευρύτερης δυνατής ελευθερίας των συναθροίσεων, ιδίως αυτών με πολιτικό περιεχόμενο, ενώ η δεξιά φιλικότερη στα “αντίπαλα” διακυβευόμενα δικαιώματα, όπως η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

H συμπλήρωσή ότι “καθένας βέβαια έχει δικαίωμα να διαδηλώνει σε μία δημοκρατία”, δεν επιτρέπει να αντιληφθούμε γιατί εξαιρεί το κίνημα “παραιτηθείτε”. Η εξαίρεση συναρτάται με το περιεχόμενο του εκφερόμενου λόγου; Το αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε συνταγματικά μη ανεκτή συνάθροιση; Μπορεί να αποτελέσει το περιεχόμενο των αιτημάτων κριτήριο για την απαγόρευσή της; Είναι μήπως η ίδια η ύπαρξη του κινήματος συνταγματικά μη ανεκτή; Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού “είναι μια κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο”, “να δούμε τι θέλουν ακριβώς”. Αποτελεί λοιπόν προϋπόθεση για να ανέχεται κινήματα το Σύνταγμα, να έχουν σαφή και ελέγξιμο στόχο και ονοματεπώνυμο; Το αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση σε μια δημοκρατία αποτελεί πολιτικό λόγο που μπορεί να εκφέρεται δημόσια και σε διαδηλώσεις. Η υπουργική δήλωση παρουσιάζει το Σύνταγμα ως πηγή ασαφών περιορισμών, όπου τα όρια επιτρεπόμενου-απαγορευμένου είναι δυσδιάκριτα και αυτονόητες συμπεριφορές του πολίτη θεωρούνται ύποπτες»

Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Συνταγματικού
Δικαίου και Αλκμήνη Φωτιάδου, διδάκτορας Σ.Δ

Για κάποιους το #Παραιτηθείτε είναι η κινηματική συνέχεια του «Μένουμε Ευρώπη». Αναρωτιόμουν λοιπόν ποια να είναι η γνώμη του εμπνευστή του Μένουμε Ευρώπη, Γιώργου Προκοπάκη, για την συγκέντρωση της Τετάρτης; Τον πήρα, τον ρώτησα και μου απάντησε:

Γιώργος Προκοπάκης:

«Οι κινητοποιήσεις του καλοκαιριού 2015 υπήρξαν ιστορικά σημαντικές – για τη δημοκρατία καθαυτή. Οι πλατείες αποδόθηκαν στους πολίτες – δεν είναι πια μονοπώλιο επαγγελματιών της διαμαρτυρίας. Αυτοί ανταποκρίθηκαν σε δυνάμει πλειοψηφικό αίτημα – το “Μένουμε Ευρώπη” υπεραμυνόταν των μεταπολεμικών κατακτήσεων που έφθασαν τη χώρα να είναι μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας κρατών στην ιστορία. Το “Παραιτηθείτε!” αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων του 2015 – με σημαντικές διαφορές όμως. Το αίτημα όντως δεν προσφέρει διέξοδο την επόμενη μέρα. Απευθύνεται στην ανάγκη των πολιτών να εκφρασθούν συλλογικά, αφού πέρασαν ένα χρόνο αποσβολωμένοι μπροστά σε ανατροπές και αβεβαιότητα. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία η λύση δίνεται στο κοινοβούλιο. Όσο απαξιωμένο και εάν είναι το πολιτικό προσωπικό, αυτό μας έλαχε, αυτό οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει την επόμενη μέρα. Το αίτημα Παραιτηθείτε! είναι βαθιά πολιτικό
και βαθιά δημοκρατικό – κάθε σύγκριση με τον χυλό των αγανακτισμένων που σφυρηλάτησε την εθνολαϊκή συμμαχία που κυβερνά είναι εκ του πονηρού»

via



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!