Σαν σήμερα 21 Ιουλίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας


Γεγονότα

1865: Στην εμπορική συνοικία του Σπρίνγκφιλντ στο Μιζούρι ο Άγριος Μπιλ Χίκοκ πυροβολεί και σκοτώνει τον Ντέιβις Τατ. Αυτή θεωρείται η πρώτη μονομαχία της Άγριας Δύσης.

1930: Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Πλατεία Ομονοίας, με τον οποίο ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά με το «Θηρίο», δηλαδή τη γραμμή από την Πλατεία Λαυρίου μέχρι την Κηφισιά. Το «Θηρίο» διατηρείται στο κομμάτι Ν. Ηράκλειο – Λαύριο.

1944: Εκτελείται ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, αξιωματικός του γερμανικού στρατού (Βέρμαχτ), αριστοκρατικής καταγωγής και ιθύνων νους στη συνομωσία και αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα δολοφονίας  κατά του Αδόλφου Χίτλερ, στις 20 Ιουλίου 1944.

1949: Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών επικυρώνει τη συνθήκη που ιδρύει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ).

1969: Οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Μπαζ Άλντριν είναι οι πρώτοι άνθρωποι, οι οποίοι θα περπατήσουν στη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής του «Απόλο 11».

1970: Μετά από 11 χρόνια εργασιών, ολοκληρώνεται η κατασκευή του φράγματος Ασουάν στην Αίγυπτο, με σχέδια σοβιετικών μηχανικών.

1972: «Ματωμένη Παρασκευή» στο Μπέλφαστ: 7 νεκροί και 130 τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις του IRA (Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός) (IRA), εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας και των τοπικών προτεσταντικών της στηριγμάτων στη Β. Ιρλανδία. Εκείνη τη χρονιά έγιναν εκατοντάδες παρόμοιες επιθέσεις.

2005: Τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία στο Λονδίνο, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του ιδίου έτους, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν πυροδοτούνται και οι φερόμενοι ως ύποπτοι συλλαμβάνονται λίγες ημέρες μετά. Έκτοτε το ποδήλατο έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα μεταφοράς στην πόλη, όπως στο Άμστερνταμ.

Γεννήσεις

1816: Πολ Ρόιτερ: Γερμανός που αργότερα πολιτογραφήθηκε Βρετανός. Δημοσιογράφος και ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

1899: Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ: Ίσως ο σημαντικότερος Αμερικανός συγγραφέας αλλά και συγγραφέας – δημοσιογράφος του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται «Ο Γέρος και η Θάλασσα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και «Αποχαιρετισμός στα όπλα». Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1948: Κατ Στίβενς, Βρετανός μουσικός, στιχουργός, συνθέτης. Γεννήθηκε ως Στέφανος – Δημήτρης Γεωργίου από Ελληνοκύπριο πατέρα και Σουηδέζα μητέρα. Η καριέρα του έφτασε στο απόγειό της κατά τη δεκαετία του 1970. Έγραφε μπαλάντες. Μετά από τροχαίο, το 1977, ασπάστηκε το Ισλάμ.

1951: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός και κωμικός.

1978: Τζος Χάρτνετ, Αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1796: Ρόμπερτ Μπερνς, Σκωτσέζος ρομαντικός ποιητής. Στην Ελλάδα θεωρείται αποκλειστικά ο βάρδος του έρωτα χάρις σε μια διαφήμιση που μας είπε πώς είναι αγάπη:
O my Luve’s like a red, red rose
That’s newly sprung in June;
O my Luve’s like the melodie
That’s sweetly play’d in tune.

1928: Κώστας Καρυωτάκης, Έλληνας ποιητής- δημόσιος υπάλληλος ο οποίος αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα (φωτογραφία, αριστερά). Είχε γεννηθεί το 1896. Θεωρείται ως ο κυριότερος και πιο πρωτότυπος λυρικός της λεγόμενης Δεύτερης Αθηναϊκής Σχολής (του μεσοπολέμου) και έφτασε την παραδοσιακή ποίηση όσο ψηλά μπορούσε να πάει. Είχε και έντονη σατιρική φλέβα. Μαζί με τον Καβάφη και το Σεφέρη, συμπληρώνουν την κορυφαία ποιητική τριάδα του 20ου αιώνα- μόνο που αυτός έζησε λιγότερο από τα μισά τους χρόνια.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!