Δοκιμαστικός χωρισμός: Είναι απλά ένα βήμα πριν χωρίσετε οριστικά; Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης εξηγεί


Συνεργάστηκε o Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κρήτης (www.psychologos-papadakis.gr).

Για ορισμένα ζευγάρια ένα μικρό διάστημα χωρισμού απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο – για άλλα μπορεί να είναι ένα στρατηγικό βήμα προς την ευτυχία. Ίσως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία όπου χωρίσαμε «δοκιμαστικά», γνωρίζοντας και οι δύο πως αυτό ήταν απλά ένας πιο εύκολος τρόπος για να πούμε «αντίο». Από την άλλη πλευρά, όταν ο ένας στο ζευγάρι προτείνει να «μείνουμε για λίγο καιρό χωριστά», πρόκειται πάντα για έναν συγκαλυμμένο χωρισμό; Ή μπορεί να είναι μια απαραίτητη απόσταση που θα κάνει και τους δύο να συνειδητοποιήσουν πόσο πολύτιμοι είναι ο ένας για τον άλλο; Στον κόσμο των celebrities η απάντηση είναι «όχι», αφού είναι πολλά τα ζευγάρια που ουσιαστικά χώρισαν σε δύο φάσεις χρησιμοποιώντας την έκφραση «δοκιμαστικός χωρισμός»: ο Paul McCartney και η Heather Mills, η Hilary Swank και ο Chad Lowe, η Jennifer και ο Brad…

Το break πριν από το break up

Όταν μιλάμε για σχέσεις, κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό. Σύμφωνα όμως με τον ψυχολόγο Πάτροκλο Παπαδάκη, αν ο ένας από τους δύο προτείνει έναν δοκιμαστικό χωρισμό, τότε συνήθως αυτό αποτελεί καμπανάκι κινδύνου.

«Είναι συνηθισμένο να το προτείνει κάποιος όταν θέλει να χωρίσει, αλλά φοβάται πολύ να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες» εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: «Είναι συνηθισμένο, επίσης, να το προτείνει κάποιος όταν πιστεύει ότι ο χωρισμός είναι η μόνη λύση και νιώθει αδύναμος να προσπαθήσει κι άλλο για τη σχέση. Από την άλλη, είναι σπάνιο να προτείνει διάλειμμα ένας σύντροφος που επιθυμεί να παραμείνει στη σχέση.

Εάν νιώθεις πως στη σχέση σου υπάρχουν προβλήματα, προσπάθησε να εξερευνήσεις τα συναισθήματά σου και να τα εκφράσεις σωστά. Πάρε μια βαθιά ανάσα και μίλησε με το σύντροφό σου για όσα σε ενοχλούν. Κι αν αυτό σου φαίνεται πολύ δύσκολο, μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού, είτε μόνη σου είτε επιλέγοντας να πας με το σύντροφό σου. Η δική μου εμπειρία έχει δείξει ότι οι δοκιμαστικοί χωρισμοί σπάνια λειτουργούν θετικά».

Χρειάζεσαι break;

Δε συμφωνούν όλοι πως ένας δοκιμαστικός χωρισμός είναι ο τρόπος για να έρθει πιο ομαλά το τέλος μιας σχέσης. «Κάποιους ανθρώπους ο αποχωρισμός από το σύντροφό τους μπορεί να βοηθήσει να δουν το δέντρο μέσα στο δάσος» επισημαίνει ο Philip Hodson, μέλος της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. «Εάν ένα ζευγάρι περνά δυσκολίες, ο χρόνος που θα ζήσουν χωριστά μπορεί να συμβάλλει στο να αντιληφθούν τη δύναμη των συναισθημάτων τους και να συνειδητοποιήσουν πόσο πολύ αγαπούν ο ένας τον άλλο ή αν τασυναισθήματά τους έχουν όντως αλλάξει.

Σε άλλους ανθρώπους, που έχουν μεγάλες –αλλά όχι θεμελιωδώς σημαντικές– διαφορές, ένας δοκιμαστικός χωρισμός μπορεί να δώσει την ευκαιρία να εντοπίσουν και να προσπαθήσουν ναλύσουν τα προβλήματά τους. Πολύ συχνά ένα πρόβλημα στη σχέση προέρχεται από την ανασφάλεια ή μια συμπεριφορά που δεν έχει αντιμετωπιστεί» τονίζει ο Πάτροκλος Παπαδάκης και προσθέτει: «Μπορεί ο ένας να έχει πει ψέματα ή να υπάρχει μια οικονομική διαφωνία, οπότε η σχέση χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει. Άλλες φορές μπορεί το πρόβλημα να είναι η απιστία και ένα διάλειμμα βοηθά».

Πώς θα το κάνεις σωστά

Σε έναν δοκιμαστικό χωρισμό δεν υπάρχουν κανόνες. «Η προσέγγιση εξαρτάται από τις προσωπικότητες των συντρό- φων» λέει ο ψυχολόγος. «Είναι σημαντικό να συζητήσετε τι συμπεριλαμβάνει ο χωρισμός και πώς θα λειτουργήσει. Είτε αποφασίσετε πως θα πάτε σε σύμβουλο γάμου, είτε ότι θα κάνετε ξεχωριστά κάποιες συνεδρίες ή αν απλώς θα μείνετε για λίγο καιρό μακριά για να σκεφτείτε, βάλτε κάποιους όρους και τηρήστε τους».

Παρότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται απόσταση και καμία επικοινωνία για να σκεφτούν την κατάσταση, άλλοι μπορεί να αποφασίσουν να συναντιούνται περιοδικά και να συζητούν τα προβλήματά τους. «Έχετε υπόψη σας, αν αποφασίσετε ότι θα βλέπεστε, να μην το παρακάνετε: αν συναντιέστε δύο φορές την εβδομάδα, δεν έχετε χωρίσει! Θα πρέπει να υπάρχει μια σημαντική απόσταση ώστε να νιώσετε αρκετά αποστασιοποιημένοι για να μπορείτε να λύσετε τα θέματά σας, που πιθανώς σημαίνει ότι δε θα πρέπει να βλεπόσαστε πάνω από μία φορά το μήνα» επισημαίνει ο ειδικός.

Εάν έχετε παιδιά, υπάρχουν περισσότερα θέματα. «Θα πρέπει οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά, αλλά και όσο πρέπει απομακρυσμένοι μεταξύ τους ώστε να έχει νόημα ο δοκιμαστικός χωρισμός» λέει ο ειδικός.

Τι να κάνεις για να πετύχει ο δοκιμαστικός χωρισμός στη σελίδα 2.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!