Φωτιές και μολότοφ στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Εξάρχεια μετά τις πορείες και τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα, για την όγδοη θλιβερή επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδες αντιεξουσιαστών εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες “απάντησαν” κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν στήσει οδοφράγματα σε διάφορους δρόμους των Εξαρχείων, με επίκεντρο την οδό Σολωμού, ενώ ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε τουλάχιστον 25 προσαγωγές και τέσσερις συλλήψεις, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε και ένα αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο κοντά στο σημείο των επεισοδίων.

Τα επεισόδια είχαν “προαναγγείλει” , πάντως, οι επονομαζόμενοι «Σύντροφοι για την κοινωνική αυτοοργάνωση» που έβαλαν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων φυλλάδιο με το οποίο καλούσαν τους ιδιοκτήτες των ΙΧ να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα τους.

Κλειστοί παρέμειναν για πολλές ώρες οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ νωρίς το βράδυ άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό, στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο.

Το πρωί και στην πρώτη πορεία που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου νέου, μετά την προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, επικράτησε ένταση στην οδό Ακαδημίας, πίσω από το Πανεπιστήμιο, όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, την ώρα που στη λεωφόρο κυκλοφορούσαν οχήματα.

Και όλα αυτά ενώ τα μέτρα της ΕΛΑΣ σχεδιάστηκαν στη λογική των μέτρων για το Πολυτεχνείο. Στους δρόμους βρέθηκαν περίπου 3.000 αστυνομικοί της ΕΛΑΣ ενώ παράλληλα σε ετοιμότητα ήταν από το πρωί το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων στην Αττική.

Ανάλογες πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Ρόδο, την Καλαμάτα και την Καβάλα.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου ομάδα αντεξουσιαστών κατευθύνθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που ξεκίνησε από την Καμάρα.

Μπροστά από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ τα μέλη της ομάδας των αντεξουσιαστών αποσπάστηκαν από την πορεία και άρχισαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες, βόμβες μλότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια να υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στους χώρους του ΑΠΘ. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Εγνατία, Αγγελάκη και Εθνικής Αμύνης.

Νωρίτερα, μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και στη διάρκειά της σημειώθηκε μικροένταση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Αριστοτέλους και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ στην οδό Ιασωνίδου ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν μικροφθορές σε σταθμευμένο όχημα και έγραψαν συνθήματα με σπρέι.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο του Ηρακλείου μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Μια ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Λιοντάρια και ακολούθησε πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα στενά του κέντρου, ενώ οι διαδηλωτές απωθηθήκαν από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι νεαροί πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και τους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου. Εξ άλλου σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

Σκηνικό πολέμου, έστησαν απόψε, οι αντιεξουσιαστές και μετέτρεψαν το κέντρο του Βόλου σε πεδίο μάχης, στις συνεχείς συγκρούσεις τους με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Εκατοντάδες μολότοφ, που προφανώς ήταν κρυμμένες μέσα στο Πανεπιστήμιο και με συνεχή πετροπόλεμο, μετέτρεψαν την λεωφόρο Δημητριάδος σε φλεγόμενο δρόμο, όταν με αλλεπάλληλες εφόδους εναντίον των αστυνομικών, προσπάθησαν οι αντιεξουσιαστές να ελέγξουν την Ιάσονος και την γύρω από το Πανεπιστήμιο περιοχή.

Οι αστυνομικοί με κλοιό και χρήση κροτίδων κρότου – λάμψης, απέτρεψαν την εξ εφόδου ανακατάληψη του Πανεπιστημίου και οι 400 περίπου αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν προσόψεις δεκάδων καταστημάτων, τραπεζών, και προξένησαν ζημιές στο μέγαρο του ΟΤΕ, στην οδό Ιωλκού.

Συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής του Βόλου και δημοσιογράφων, φώναζαν στην πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, που εκείνη την ώρα έσφυζε από κόσμο…

Εν τω μεταξύ, οκτώ χρόνια μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επικύρωσε αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ στην οικογένεια του.

Το 2013 η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τζαλικιάν και η αδερφή του, κατέθεσαν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ζητώντας από το Ελληνικό Δημόσιο να τους καταβάλλει αποζημίωση ως ψυχική οδύνη για την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, 2 εκ. ευρώ στη μητέρα του και 700.000 ευρώ στην αδερφή του.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!