Συνταγματικός ο αποκλεισμός ελαφρώς παχύσαρκων από τις γραμματείες στρατοδικείων


Συνταγματικός και νόμιμος είναι σύμφωνα με το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ο περιορισμός εισόδου των ελαφρώς παχύσαρκων στις γραμματείες των Στρατοδικείων. Το ΣτΕ αποδέχθηκε τον αποκλεισμό υποψηφίας του σχετικού διαγωνισμού πρόσληψης γραμματέων που είχε βάρος 82 κιλά.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ αυτός ο περιορισμός της εισόδου γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφού οι δικαστικοί γραμματείς των Στρατοδικείων ανήκουν στις Ένοπλές Δυνάμεις με καθήκοντα στρατιωτικού χαρακτήρα, τα οποία  ανάγονται τελικά  στην Εθνική Άμυνα της χώρας.

Η υποψήφια είχε βάρος 82 κιλά και  ύψος 1,65 μ και ως «ελαφρώς παχύσαρκη» κρίθηκε «ακατάλληλη» για την εν λόγω θέση.

Σύμφωνα με το νόμο 2292/1995 οι δικαστικοί γραμματείς υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και στρατιωτικούς κανονισμούς και ως  προς τις προϋποθέσεις πρόσληψη, (με διαγωνισμό), των δικαστικών γραμματέων ισχύουν οι προϋποθέσεις   που ισχύουν και για τους λοιπούς στρατιωτικούς.

Ο αποκλεισμός αυτός «εκ του λόγου ότι πάσχουν από “ελαφρά παχυσαρκία” δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος, δοθέντος ότι οι δικαστικοί γραμματείς των Ενόπλων Δυνάμεων ανήκουν στο στρατιωτικό προσωπικό αυτών, τα δε καθήκοντά τους, ως εκ του προεχόντως στρατιωτικού χαρακτήρα τους, ανάγονται εν τέλει στην Εθνική Άμυνα της Χώρας». Ενώ «δεν υπηρετούν μόνο σε στρατιωτικά δικαστήρια αλλά και σε μονάδες, συγκροτήματα και σχηματισμούς   των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση  του ΣτΕ «η συνταγματική η αρχή της αξιοκρατίας προβλέπει ότι η πρόσβαση κάθε Έλληνα πολίτη σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα γίνεται με κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική του αξία και ικανότητα», αλλά ο νομοθέτης μπορεί «να θεσπίζει ρυθμίσεις, οι οποίες αποκλίνουν από την αρχή αυτή, εφ’ όσον δικαιολογούνται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου με αυτές σκοπού και δεν παραβιάζουν την  συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

 

nafteboriki

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!