Τα 30 Καλύτερα Ελληνικά Άλμπουμ του 2016
Αυτά είναι τα 30 καλύτερα ελληνικά άλμπουμ του 2016 μέσα από τη ματιά του Hit Channel.
Σας παρουσιάζουμε χωρίς χρονοτριβή τα 30 καλύτερα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν από Έλληνες καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια του έτους, όπως επιλέχθηκαν από την κρίση του Hit Channel.
Στη λίστα θα συναντήσετε δίσκους που αγαπήθηκαν, σημαντικά δισκογραφικά εγχειρήματα, μοναδικές ζωντανές ηχογραφήσεις, αλλά και ταλαντούχους ανερχόμενους καλλιτέχνες.
Σημαντική σημείωση: Επιλέχθηκαν δισκογραφικές δουλειές που κυκλοφόρησαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016. Θεωρήθηκε ότι οι κυκλοφορίες του Δεκεμβρίου 2016 θα παρουσιαστούν σε όλη τους την έκταση εντός του 2017, όπως αντίστοιχα συνέβη και με τους δίσκους του Δεκεμβρίου 2015.
Τα 30 Καλύτερα Ελληνικά Άλμπουμ του 2016
30. «Διασκευές» – Μίμης Πλέσσας & Μαυρίκιος Μαυρικίου
(Ιούλιος 2016, Minos EMI / Universal)
Είναι μεγάλο τόλμημα για έναν νεαρό καλλιτέχνη να προτείνει νέες ενορχηστρώσεις σε κλασικά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα. Χρειάζεται θάρρος, σεβασμό και εκτίμηση.
Ορμώμενος από το δημιουργικό κεφάλαιο του Μίμη Πλέσσα, ο Μαυρίκιος Μαυρικίου προσεγγίζει ένα δείγμα από το πολυπληθές έργο του μουσικοσυνθέτη, διασκευάζοντας, ενορχηστρώνοντας και ερμηνεύοντας ο ίδιος 3 + 10 «Διασκευές» σε τραγούδια που πεισματικά δεν ακουμπά ο χρόνος.
29. «Τα Όνειρά Μου Αληθινά» – Βίκυ Καρατζόγλου
(Ιούνιος 2016, Feelgood Records)
Το πρώτο δισκογραφικά βήμα της Βίκυς Καρατζόγλου έχει ως γερό σκαλοπάτι 10 εξαιρετικά ενδιαφέροντα τραγούδια, γραμμένα ειδικά γι’ αυτή από μία ομάδα καταξιωμένων αλλά και νεότερων δημιουργών.
Με κάθε τραγούδι από «Τα Όνειρά Μου Αληθινά» η Βίκυ Καρατζόγλου ξετυλίγει τις ερμηνευτικές πτυχές της με συνοδεία πανέμορφες μελωδίες.
28. «Τα Διαλεγμένα» (Live από την Τεχνόπολη) – Φωτεινή Βελεσιώτου
(Ιούνιος 2016, Minos EMI / Universal)
Η Φωτεινή Βελεσιώτου διανύει μία συνειδητά επιλεγμένη πορεία στη μουσική, με μόνο πλοηγό τα αληθινά τραγούδια.
Μία ερμηνεύτρια που δε χρειάζεται το φως κανενός για να λάμψει στα δικά σου τα μάτια διαπερνά την ψυχή με το βάθος της αισθαντικής χροιάς της. Μαζί τους διαλεχτούς προσκεκλημένους της, η Φωτεινή Βελεσιώτου ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε τραγούδια γνήσια, με συναισθήματα και με βαριά ιστορία.
27. «Αυτή Είναι Η Διαφορά Μας» – Δέσποινα Βανδή
(Οκτώβριος 2016, Heaven Music)
Στη νέα δουλειά της η Δέσποινα Βανδή γίνεται πιο αυθόρμητη και ορμητική από ποτέ, εξωτερικεύοντας κάθε συναίσθημα που την περιβάλλει. Το «Αυτή Είναι Η Διαφορά Μας», είναι ένας κατασταλαγμένος και ώριμος δίσκος, σύγκλιση λαϊκών και pop χρωμάτων, που κάνει τη διαφορά.
26. «Όλα Μου Τα Σ’ Αγαπώ» – Στέλλα Καλλή
(Μάρτιος 2016, Cobalt Music)
Η παρθενική ολοκληρωμένη δισκογραφική απόπειρα της Στέλλας Καλλή συνοδεύεται από τη συνθετική επιμέλεια του Γιώργου Θεοφάνους.
Το άλμπουμ «Όλα Μου Τα Σ’ Αγαπώ» ξεπερνά κάθε προσδοκία, δίνοντας τη γνώμη ότι υπήρχε από καιρό. Δεν εντάσσεται στο χαρακτηρισμό του «ντεμπούτου», αλλά κατηγοριοποιείται ως μεστό, έχοντας ως όχημα τις εξαιρετικές ερμηνείες από τη Στέλλα Καλλή.
25. «Με Φωνάζουνε Με Το Μικρό Μου» – Μελίνα Ασλανίδου
(Οκτώβριος 2016, Heaven Music)
Το τέταρτο προσωπικό άλμπουμ της Μελίνας Ασλανίδου περιλαμβάνει ολοκαίνουρια τραγούδια μαζί με επιτυχίες που έχουμε ήδη ακούσει και εντάξει στις προτιμήσεις μας.
Ο δίσκος χαρακτηρίζεται από μία περιήγηση σε κρυφές αλήθειες και σε πολύπλευρα ερεθίσματα. Οι γνώριμες ιστορίες, τα ανεξερεύνητα νέα τραγούδια και ο συνδυασμός των μουσικών ειδών οδηγούν σε ένα ενδιαφέρον παζλ.
24. «Ακολούθησα Ένα Αστέρι» – Γλυκερία
(Οκτώβριος 2016, Spider Music)
Η Γλυκερία κυκλοφορεί μία δουλειά επάξια της πολυετούς διαδρομής της στο μουσικό στερέωμα, από την οποία ξεχωρίζουν – κατά κύριο λόγο – οι επανεκτελέσεις παλαιότερων, αγαπημένων και μεγάλων τραγουδιών.
Η μεστή ερμηνεία της προσδίδει ένα φρέσκο αέρα στις επαντεκτελέσεις αυτές και τις αναμειγνύει όμορφα με καινούρια τραγούδια. Το στίγμα της χροιάς της Γλυκερίας ήταν ανέκαθεν έντονο και παραμένει και εδώ.
23. «Σούλη Ανατολή» – Ρένα Μόρφη
(Μάιος 2016, Minos EMI / Universal)
Η Ρένα Μόρφη, η γυναικεία φωνή των Imam Baildi, παρουσιάζει το alter ego της για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένη δουλειά.
Η σπιρτόζα, τσαχπίνα και ορμητική περσόνα που διαθέτει η Σούλη Ανατολή επιτρέπει στη Ρένα Μόρφη να μεταλλάσσεται και να ξεδιπλώνει στη σκηνή, αλλά και δισκογραφικά πλέον, μία διαφορετική φυσιογνωμία από μία εποχή που ασκεί τη δική της αναπάντεχη γοητεία, φέρνοντας στην επιφάνεια τη νοσταλγία για πρόσωπα και μουσικές.
Κρατήστε ότι ο Φοίβος Δεληβοριάς γράφει τραγούδια για άλλον καλλιτέχνη για πρώτη φορά. Το άλμπουμ επιμελήθηκαν ως παραγωγή οι Imam Baildi.
22. «Πάνος Στο Γκαζόν» (Live από τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών) – Πάνος Μουζουράκης
(Φεβρουάριος 2016, Minos EMI / Universal)
Όπως θα διαπιστώσετε και στην πορεία, οι live ηχογραφήσεις δε μας αφήνουν διόλου ασυγκίνητους. Ο Πάνος Μουζουράκης επισκέφθηκε τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μοιράστηκε τη σκηνή με μία πλειάδα αγαπημένων ερμηνευτών (Αμπαζής, Δεληβοριάς, Ζουγανέλη, Μαραβέγιας, Μαχαιρίτσας, Λ. Παπαδόπουλος, Ρίζου, Σαββόπουλος, Φάμελλος).
Ο ζωντανός δίσκος που προέκυψε περιέχει πρωτότυπες διασκευές και κομψές ενορχηστρώσεις σε τραγούδια των εκλεκτών καλεσμένων, απρόσμενες επιλογές και ζωντανές ερμηνείες του Πάνου Μουζουράκη από την προσωπική δισκογραφία του.
21. «Τελευταίος Εαυτός» – Γιώτα Νέγκα
(Ιανουάριος 2016, Feelgood Records)
Η Γιώτα Νέγκα συναναστράφηκε ξανά με το συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη και το στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου, δημιουργώντας αυτή τη φορά ένα νέο δίσκο.
Ο «Τελευταίος Εαυτός» υπηρετεί το ελληνικό τραγούδι και ερμηνεύεται μοναδικά από τη Γιώτα Νέγκα.
20. «Embodiment» – Katerine Duska
(Δεκέμβριος 2015, Minos EMI / Universal)
Η αποκάλυψη της εγχώριας αγγλόφωνης σκηνής, η Katerine Duska, πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία με ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ όπου ξεδιπλώνει το εύρος του ταλέντου της, υπογράφοντας όλες τις συνθέσεις και τους στίχους του CD
Ο δίσκος δεν εστιάζει στον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό του ακροατή αλλά σε κάτι μονιμότερο. Να κερδίσει την εκτίμησή του, που εν τέλει καταφέρνει. Η αισθαντική χροιά της ανερχόμενης καλλιτέχνιδας είναι ένα από τα αβαντάζ του «Embodiment».
Συν τοις άλλοις, οι ενορχηστρώσεις στρέφουν ξεκάθαρα το «φως» στις ερμηνείες και τις αφήνει να αναδειχθούν και να μαγνητίσουν.
19. «Κατάστρωμα» – Κωστής Μαραβέγιας
(Ιούνιος 2016, Minos EMI / Universal)
Ο Κωστής Μαραβέγιας παίρνει ξανά το πλοίο της δισκογραφίας και ανεβαίνει στο «Κατάστρωμα» σαλπάροντας για ένα ταξίδι στις πιο γαλήνιες θάλασσες.
Το νέο άλμπουμ του πολυσύνθετου ερμηνευτή και τραγουδοποιού σκορπά και οπλίζει αισιοδοξία, ελπίδα και κέφι, αφήνοντας μία γλυκόπικρη αίσθηση.
Το «Κατάστρωμα» είναι ένας εξωστρεφής και έντονα μελωδικός δίσκος με πλουραλιστικά ακούσματα.
18. «Έλα Μου Χαμογέλα Μου» – Γιάννης Πάριος
(Ιούνιος 2016, Minos EMI / Universal)
Δεν υπήρχε περίπτωση να κυκλοφορούσε καινούρια δουλειά ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας τραγουδιστής, ο Γιάννης Πάριος και να μη συγκαταλεγόταν στις καλύτερες χρονιάς.
Τι κι αν το όνομά του αποτελεί από μόνο του ένα ανεξίτηλο κεφάλαιο της ελληνικής δισκογραφίας. Ύστερα από 45 έτη αξέχαστων επιτυχιών ο Γιάννης Πάριος δεν επαναπαύεται.
Ο νέος δίσκος του Γιάννη Πάριου με τίτλο «Έλα Μου, Χαμογέλα Μου» στιγματίζεται από δώδεκα προσωπικές δημιουργίες του μέσα από τις οποίες αναδύεται μία ζεστή οικειότητα, ενδεδυμένη με σύγχρονα ακούσματα και συγκλονιστικές ερμηνείες πλαισιωμένες από συνταρακτικές ενορχηστρώσεις.
17. «Όσα Νιώθω» – Κωνσταντίνος Αργυρός
(Μάιος 2016, Cobalt Music)
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός έκανε πραγματικότητα ένα δυνατό δίσκο που περιέχει όσα ήθελες να ακούσεις από εκείνον και ατελείωτες μεγάλες επιτυχίες.
Το άλμπουμ «Όσα Νιώθω» απαρτίζεται από ένα σερί radio hits. Όσα singles του άλμπουμ έχουν προωθηθεί μέχρι στιγμής, έχουν αναρριχηθεί έως τις πρώτες δύο θέσεις του ελληνικού airplay, με κορωνίδα «Το Συμπέρασμα» που παρέμεινε στο Νο1 επί 13 συνεχείς εβδομάδες.
Αναμφίβολα, η ώθηση αυτή ήρθε στην καλύτερη χρονική στιγμή για τον Κωνσταντίνο Αργυρό.
16. «Ακόμα Ονειρεύομαι» – Stavento
(Μάιος 2016, Minos EMI / Universal)
Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα κάθε δουλειάς των Stavento, ίσως του πιο πολυσύνθετου γκρουπ στην εγχώρια μουσική σκηνή, είναι οι απρόσμενες αλλά τόσο ταιριαστές συναντήσεις πίσω από το μικρόφωνο. Και ενώ είχαν συμπράξει με μία πλειάδα γνωστών και σημαντικών καλλιτεχνών, το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Ακόμα Ονειρεύομαι» έβαλε ως στόχο το ανέγγιχτο. Και το άγγιξε.
Γιάννης Πάριος, Ελένη Βιτάλη, Κώστας Χατζής, Χρήστος Νικολόπουλος και Γιάννης Γιοκαρίνης είναι μερικές από τις σπουδαίες φυσιογνωμίες που μετέχουν σε ένα σύγχρονο «παραμύθι» με ευαισθησίες και ηχηρά μηνύματα για τα ελαττώματα του καιρού που διανύουμε.
Από το κάδρο δε βγαίνει ούτε και η διασκευή στη «Μαρίνα» σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη ούτε και η ραδιοφωνική επιτυχία «Νερό Και Χώμα» με τη Μελίνα Ασλανίδου.
15. «Άσ’ Τα Όλα Κι Έλα» – Νατάσα Θεοδωρίδου
(Οκτώβριος 2016, Heaven Music)
Έντεκα τραγούδια με χαρακτήρα, έντεκα μεγάλες επιτυχίες περιέχει το άλμπουμ «Άσ’ Τα Όλα Κι Έλα», οι οποίες σημαδεύονται από τη στιβαρή ερμηνεία της Νατάσας Θεοδωρίδου.
Το αποτέλεσμα άψογο, χωρίς ακροβασίες και πειραματισμούς, βασιζόμενο σ εκλεκτούς και εξαιρετικούς δημιουργούς που συνδυάζουν την καταξιωμένη με το ταλαντούχο νέο «αίμα».
Εξάλλου η καλλιτέχνιδα βρίσκεται στο σημείο όπου δε χρειάζεται να αποδείξει τίποτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίζει απρόσκοπτα στο δρόμο που έχει χαράξει.
14. «Live – Ωδείο Ηρώδου Αττικού» – Λάκης Παπαδόπουλος
(Ιούλιος 2016, Minos EMI / Universal)
Ατελείωτα ευρηματικός, καθιστώντας το προσωπικό στυλ του στη δισκογραφία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο Λάκη Παπαδόπουλο ότι έχει προσφέρει περισσότερα από όσα θα νόμιζε ο μέσος ακροατής.
Εναρμονίζοντας την ιδιότητα του ερμηνευτή, συνθέτη και στιχουργού, ο «Λάκης Με Τα Ψηλά Ρεβέρ» στοιχειοθέτησε μία μουσική φυσιογνωμία που διαφοροποιήθηκε από την καθεστηκυία τάξη.
Το εν λόγω άλμπουμ προέρχεται από τη ζωντανή ηχογράφηση μίας τιμητικής συναυλίας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με καλεσμένους πλήθος αγαπημένων συναδέλφων του: Αρλέτα, Vassilikos, Γιάννης Γιοκαρίνης, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Ζιώγαλας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Ζουγανέλης, Νατάσα Θεοδωρίδου, Κωστής Μαραβέγιας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πάνος Μουζουράκης, Πέννυ Μπαλτατζή, Μίλτος Πασχαλίδης και Φίλιππος Πλιάτσικας.
13. «Φύλαξα Τ’ Όνειρο» – Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης & Μαρία Φαραντούρη
(Μάρτιος 2016, Minos EMI / Universal)
Τέσσερις σημαντικοί και άξιοι ερμηνευτές του ελληνικού πενταγράμμου συναθροίζονται στην ίδια δισκογραφική έκδοση προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα πεπραγμένα του κορυφαίου μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, με έναυσμα τη συμπλήρωση ενενήντα ετών από τη γέννησή του.
Το «Φύλαξα Τ’ Όνειρο» είναι ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ με ψηφίδες από μνημειώδεις κύκλους τραγουδιών που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης πάνω σε έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών.
Στη συγκυρία μίας εποχής όπου η πνευματική διέγερση είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία έτη, τα τραγούδια που περιέχονται εξακολουθούν να εμπνέουν και να οδηγούν, έχοντας πάντα κάτι να (υπεν)θυμίζουν.
12. «Παραγγελιά Best Of» (Live) – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας & Γιάννης Κότσιρας
(Ιούλιος 2016, Minos EMI / Universal)
Στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας οι ζωντανές ηχογραφήσεις θεωρούνται πιο σίγουρο «χαρτί» από ό,τι μία ολοκαίνουρια δουλειά, αφού στηρίζονται εν πολλοίς σε μία νέα παρουσίαση ήδη γνωστών και δοκιμασμένων τραγουδιών.
Με αφορμή τις κοινές παραστάσεις τους με την «Παραγγελιά», ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας έσμιξαν σε αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία τους, όπως επίσης και σε επιλογές από πλήθος τρίτων ερμηνευτών.
Η ουσία αυτού του άλμπουμ είναι τα τραγούδια χωρίς σύνορα, τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία, τραγούδια που μας αρέσουν, που απολαμβάνουμε και χαιρόμαστε να ακούμε. Τραγούδια που έδωσαν υπόσταση στην ενεργή συμμετοχή του κοινού σε ένα ζωντανό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
11. «Το Κόκκινο Τετράδιο» – Στάθης Δρογώσης
(Δεκέμβριος 2015, Minos EMI / Universal)
Όποιος κρατά στα χέρια του «Το Κόκκινο Τετράδιο» διαβάζει μέσα από τα τραγούδια την ιστορία ενός φανταστικού ήρωα και φίλου του Στάθη Δρογώση. Γραμμές εμπνευσμένες από τις αντιφάσεις της ακραιφνούς καθημερινότητας με απλές στιγμές ευτυχίας, με υπαρκτά και καθόλου ωραιοποιημένα προβλήματα.
Μία ωδή αποχαιρετισμού σε μία άδοξη αγάπη, η αναλλοίωτη φλόγα των σχέσεων, οι ανεπίστρεπτες στιγμές της νιότης, η απάθεια και η άπονη αντιμετώπιση της πόλης, ένας σπαραγμός γι’ αυτούς που άφησαν τα πάντα πίσω προκειμένου να ξεφύγουν από το τέλμα, μία κραυγή ανθρωπιάς ενάντια στη μισαλλοδοξία.
Είναι πιθανώς ο πιο τολμηρός δίσκος της λίστας. Ίσως τελικά να μην έχει καμία θέση σε αυτή. Όχι επειδή δεν είναι από τους καλύτερους, τω όντι είναι, αλλά επειδή η πλειοψηφία των υπόλοιπων σωπαίνει ή κουφαίνει σε όσα συμβαίνουν…
10. «Μια Συμφωνία Για Την Ιθάκη» – Δήμητρα Γαλάνη, Δώρος Δημοσθένους, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Séverine Maquaire, Vassilikos
(Μάρτιος 2016, Feelgood Records)
Δεν είναι μόνο ο σκοπός που οδηγεί σε αυτή τη θέση, δηλαδή η επετειακή έκδοση για τα τριάντα χρόνια του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας στην Ιθάκη.
Για την ακρίβεια, ο σκοπός δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι και ο συγχρωτισμός όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δώρος Δημοσθένους, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Séverine Maquaire και ο Vassilikos που πήραν μέρος αφιλοκερδώς.
Με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, ο δίσκος «Μια Συμφωνία Για Την Ιθάκη» εσωκλείει γνωστά ελληνικά και ξένα τραγούδια σε συμφωνικές ενορχηστρώσεις, απόπειρα που συντελείται για πρώτη φορά σε πλήρη έκδοση.
9. «Ένα Μικρόφωνο Κι Εγώ» – Νίκος Οικονομόπουλος
(Δεκέμβριος 2015, Minos EMI / Universal)
Ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος λαϊκός τραγουδιστής που αναδείχθηκε μέσα από τη γενιά του.
Και αυτό φαίνεται στο τελευταίο του άλμπουμ «Ένα Μικρόφωνο Κι Εγώ», τόσο μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες του όσο και από τα προσεκτικά διαλεγμένα σύγχρονα λαϊκά τραγούδια.
Το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι έχει πολυπαθήσει, όμως ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι ένας άνθρωπος που του προσδίδει αξιοπρέπεια, παρασύροντας το κοινό στο σωστό δρόμο, όσον αφορά στο μουσικό ρεπερτόριο που υπηρετεί.
8. «Μ’ Αγαπούσες Κι Άνθιζε» – Ελεωνόρα Ζουγανέλη
(Δεκέμβριος 2015, Minos EMI / Universal)
Εάν υπάρχει ένα άλμπουμ σε όλη τη λίστα που αποδεικνύει έμπρακτα ότι τα τραγούδια δεν έχουν σύνορα, τότε αυτό είναι το «Μ’ Αγαπούσες Κι Άνθιζε» της Ελεωνόρας Ζουγανέλη.
Ένας κύκλος τραγουδιών που ξεκίνησε από δύο χαρισματικούς δημιουργούς, το μουσικοσυνθέτη Μίνω Μάτσα και την Ελένη Φωτάκη, με προορισμό τη βροντερή φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου και διακόπηκε βίαια από τον αδόκητο χαμό του κορυφαίου καλλιτέχνη, συνεχίστηκε ανέλπιστα πάνω στο ξεχωριστό ταμπεραμέντο που διαθέτει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη.
Δίχως ταμπέλες, η ερμηνεύτρια ακολουθεί από έντεχνα, λαϊκά έως και λάτιν επηρεασμένα πατήματα για να σηματοδοτήσει την επόμενη σελίδα της διαδρομής της, όπου έχει πάρα πολλά να προσφέρει.
7. «Ψεύτης Καιρός» – Γιάννης Κότσιρας
(Νοέμβριος 2016, Minos EMI / Universal)
Σε μία εποχή όπου αναζητούμε κραυγαλέα καθετί αληθινό, το κύρος και η ποικιλία των δημιουργών που συγχρωτίζονται για χάρη του Γιάννη Κότσιρα αποτελούν εχέγγυο για μία δουλειά που θα σπάσει σε κομμάτια τους οιωνούς του «Ψεύτη Καιρού» που διανύουμε.
Δεκατέσσερα τραγούδια με ακλόνητη αυτοτέλεια και αλώβητη υπόσταση επισφραγίζουν το πανόραμα του «Ψεύτης Καιρός» που εκτείνεται σε μία συνεκτική γκάμα ακουσμάτων.
Είναι ευχής έργον να απολαμβάνουμε ολοκληρωμένους και καλοδουλεμένους δίσκους σαν αυτόν.
6. «Ό,τι Κι Αν Πεις Σου Λέω Ναι» – Πασχάλης Τερζής
(Απρίλιος 2016, Minos EMI / Universal)
Η νέα δισκογραφική δουλειά του Πασχάλη Τερζή υπενθυμίζει σε όλους πώς είναι τα γνήσια λαϊκά τραγούδια.
Σημείο αναφοράς του καινούριου δίσκου του λαοφιλή βάρδου είναι σαφώς η συνεύρεση με τον «ποιητή του λαϊκού τραγουδιού», τον ασύγκριτο Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος γράφει περίτεχνα τους στίχους στα μισά τραγούδια. Συνδράμουν επιπλέον και άλλοι καταξιωμένοι δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού, όπως οι Κ. Παπαδόπουλος, Ηλ. Φιλίππου, Ν. Μωραΐτης κ.ά.
Στο «Ό,τι Κι Αν Πεις Σου Λέω Ναι» περιλαμβάνονται αυθεντικά λαϊκά τραγούδια, με στόφα, που μαζί με την «αγιασμένη» ερμηνεία του Πασχάλη Τερζή αποτελούν σημεία υποδείγματος στο είδος τους για το σήμερα και το αύριο.
5. «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» – Γιάννης Χαρούλης
(Νοέμβριος 2016, Minos EMI / Universal)
«Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» είναι ένα σημαντικό μουσικό εγχείρημα που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη σύνδεση της μουσικής με την ποίηση.
Ο Γιάννης Χαρούλης στέκεται επάξια ως ερμηνευτής στο κύρος του σπουδαίου συνθετικού ποιήματος που συνέγραψε ο προεξέχων Κωστής Παλαμάς προ εκατονταετίας και μελοποίησε στο σήμερα ο Λουκάς Θάνος. Το γεγονός ότι ο Γιάννης Χαρούλης (δια)τελεί μόνιμος και πιστός τιμητής της παράδοσης, του επιτρέπει να διεισδύσει βαθύτερα στη διαδρομή του ήρωα προς την απελευθέρωση.
Ένα συγγραφικό όραμα με διαχρονικό συμβολισμό στο διηνεκές, γραμμένο από την πένα μίας προσωπικότητας με άφθαρτη αξία, διασταυρώνεται με έναν από τους καταλληλότερους ερμηνευτές που θα συμβάλλει στη μουσική ανάδειξή του στο σήμερα.
4. «Κιβωτός» – Μάριος Φραγκούλης & Γιώργος Περρής
(Μάιος 2016, Minos EMI / Universal)
Ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής με όχημα το τραγούδι και το συναίσθημα διασώζουν στη δική τους «Κιβωτό» όσες μελωδίες αγαπάνε.
Η «Κιβωτός» συγκεντρώνει σε ένα κλίμα οικείας ατμόσφαιρας τραγούδια που υπηρετούν τη δική τους ιδιαίτερη αποστολή, δε φθίνουν στο χρόνο και διαθέτουν αυτόφωτο τίτλο, δίχως να περιορίζεται από στερεοτυπίες.
Η μειλίχια διφωνία των δύο ερμηνευτών ταξιδεύει σε ένα μαγευτικό κόσμο που πραγματοποιεί μία νέα ανάγνωση σε μία σειρά ιδιαίτερων τραγουδιών.
3. «Live» – Imam Baildi
(Απρίλιος 2016, Minos EMI / Universal)
Μία μόνο φορά δε φτάνει για το πρώτο live album των Imam Baildi, του συγκροτήματος που ανακατεύει αρμονικά στον καμβά του μουσικές, πρόσωπα, εποχές και τις πλουραλιστικές καταβολές των μελών του, αφού δε χορταίνεις να το ακούς.
Ο καταιγιστικός δίσκος συγκεντρώνει τις καλύτερες στιγμές από επιλεγμένες συναυλίες των Imam Baildi. Αξέχαστοι και σημαντικοί εκφραστές της ελληνικής μουσικής που το γκρουπ αγαπά να «πειράζει» και αγαπάμε όλοι να ακούμε στιγματίζουν το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ.
Με αποδέκτες που έχουν ρίζες σε νεότερους, οι Imam Baildi επαναφέρουν με πάθος και σεβασμό στις μνήμες πρόσωπα και καταστάσεις.
2. «Το Βαλς Των Χαμένων Μετά» – Δήμητρα Γαλάνη, Ευστάθιος Δράκος & Νίκος Μωραΐτης
(Νοέμβριος 2016, Minos EMI / Universal)
Η Δήμητρα Γαλάνη, ο Ευστάθιος Δράκος και ο Νίκος Μωραΐτης «χορεύουν» βαλς σε μία δισκογραφική έκδοση που ενώνει τρεις χαρισματικούς ανθρώπους, τρεις προσωπικότητες και τρεις γενιές.
«Το Βαλς Των Χαμένων Μετά» ως δίσκος γίνεται ο κοινωνός ενός αλλιώτικου μα και σαφούς μηνύματος. Τα τραγούδια ξετυλίγουν τον ειρμό μίας κατάστασης που επιθυμεί τη συναισθηματική διάδραση με τον ακροατή.
Κάθε άκουσμα αγαλλιάζει, όμως προκαλεί και περαιτέρω στοχασμούς για οτιδήποτε εδράζεται πέρα από το ψυχικό επίπεδο. Μετά την αποκωδικοποίηση, η ταύτιση και η σύγκρουση με κάθε αλήθεια μοιάζει αναπόφευκτη. Χωρίς να ακυρώνεται ο ίδιος ο κόσμος, αλλά ακυρώνοντας τις απέραντες υποδεικνυόμενες νόρμες με ένα τρόπο απρόσμενο και προπάντων μελωδικό.
1. «Βαβέλ» – Νατάσσα Μποφίλιου
(Ιούνιος 2016, Feelgood Records)
Η «Βαβέλ» της Νατάσσας Μποφίλιου, του Θέμη Καραμουρατίδη και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου είναι για το Hit Channel ο δίσκος της χρονιάς.
Είναι ένα έργο που αν κυκλοφορούσε σε μία άλλη εποχή είτε συγκυρία, όπου η κοινωνία θα ήταν σε θέση να εκλάβει και να επεξεργαστεί τα μηνύματά του, θα είχε αποκτήσει θέση στο πάνθεον της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας.
Με παρρησία και με πυγμή, η «Βαβέλ» συνυφαίνει έναν αρχέγονο μύθο με μία σύγχρονη αφήγηση, κάνοντας νύξεις σε επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Ως άλλη τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή, η Νατάσσα Μποφίλιου επιδιώκει την κάθαρση στον «κατακλυσμό» του κόσμου.
Τα έντεχνα, λαϊκά και δυτικά ακούσματα ανακατεύονται και με ερωτικές στιγμές, όπως προστάζουν οι καιροί, δίχως να χάνει το σύνολο ούτε τη στιγμή τη γοητεία του.