Πρώην στέλεχος της Novartis πήγε να βουτήξει από τον 13ο όροφο
Ενα θρίλερ με πρωταγωνιστή πρώην στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση για οικονομικά σκάνδαλα, εκτυλίχθηκε στο ξενοδοχείο «Hilton», ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Ο 44χρονος απειλούσε να βάλει τέλος στη ζωή του, πηδώντας στο κενό από τον 13ο όροφο, όπου βρίσκεται το μπαρ Galaxy.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος άνδρας υπήρξε στέλεχος στο τμήμα Χημικών της Novartis και το όνομά του φέρεται ότι περιλαμβάνεται -χαμηλά- στη λίστα των σχετικών με το υπό εξέταση σκάνδαλο εγγράφων που έδωσε δικηγορικό γραφείο στην αμερικανική δικαιοσύνη. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές, ίσως είναι πρόσωπο που δεν εμπλέκεται σε παράνομη δραστηριότητα, αλλά συνέδραμε στην αποκάλυψη πτυχών της υπόθεσης.
Ηταν γύρω στις 17.00, όταν ο 44χρονος, ο οποίος βρισκόταν στο μπαρ του ξενοδοχείου, πλησίασε σε ανύποπτο χρόνο στην ύψους 13 ορόφων «άβυσσο» και άρχισε να μονολογεί: «Δεν θα τα φορτώσουν σε μένα όλα τα κακά της εταιρίας. Δεν θα με πάρουν στον λαιμό τους»!
Μεθυσμένος
Στο σημείο έφτασαν γρήγορα άνδρες της Πυροσβεστικής και ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ., που κατάφερε να μεταπείσει τον άνδρα ο οποίος απειλούσε να κάνει βουτιά θανάτου (σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ), με αποτέλεσμα να αποτραπεί η τραγωδία.
Η διοίκηση του ξενοδοχείου δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 28 Δεκεμβρίου, μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε προαναγγείλει σχετικές εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου, γράφοντας: «Υ.Γ.: …μετά τις γιορτές… Novartis».
Η υπόθεση της Novartis άρχισε να διερευνάται από τις ελληνικές Αρχές στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου – Βασιλείου δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τις καταθέσεις δύο Ελλήνων, πρώην στελεχών στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας – Εταιρικής Ευθύνης της φαρμακευτικής εταιρίας. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, τα δύο πρώην στελέχη κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ονόματα εταιριών, μέσω των οποίων η γνωστή φαρμακευτική εταιρία φέρεται ότι «ξέπλενε» χρήματα, ενώ αναφέρονταν και στοιχεία για πληρωμές σε ΜΜΕ, προκειμένου να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις δεν ήταν αρεστές στην εταιρία. Η Novartis φέρεται ότι ελέγχεται για παρόμοιες μεθόδους και σε ΗΠΑ, Τουρκία, Κίνα και Νότια Κορέα.