Αγρίεψε ξανά ο καιρός: Χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Προβλήματα σε Ζάκυνθο και Πελοπόννησο


Η «Αριάδνη» έφυγε και ο «Βίκτωρ» -το νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα- ήλθε, «φέρνοντας» βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες. Στη Βόρεια Ελλάδα μετά την πρόσκαιρη βελτίωση το Σαββατοκύριακο, ο καιρός «αγρίεψε» πάλι από χθες το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα -το πρωί- σε ορεινές περιοχές πέριξ της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη. Το θερμόμετρο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια πέφτουν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές του Έβρου. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.

Λόγω της χιονόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας και του παγετού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους της ίδιας Περιφέρειας. Εξάλλου, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης σε ορεινά επαρχιακά τμήματα της Καστοριάς (Βίτσι, Βίγλα) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών.

Προβλήματα στη Ζάκυνθο

Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία για τους επιβάτες της πτήσης GQ061 της Sky Express από Αθήνα προς Ζάκυνθο, καθώς λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης στην περιοχή του Καλαμακίου, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Ζακύνθου, το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί.

Ο κυβερνήτης αποφάσισε να οδηγήσει το αεροπλάνο πίσω στην Αθήνα, ώστε να μη θέση σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

To αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περίπου στις 9 το πρωί.

Η απίστευτη χαλαζόπτωση, έπληξε πριν από λίγη ώρα την Ζάκυνθο. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν αρκετά μεγάλο αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές.

Το φαινόμενο αυτό ήταν πρωτόγνωρο για τους κατοίκους που είδαν, μέσα σε λίγα λεπτά, το νησί να «φοράει» τα λευκά του για ακόμα μια φορά, αυτή τη φορά όχι από το χιόνι, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά από το χαλάζι.

Κεντρική Μακεδονία: Πού χρειάζονται αλυσίδες και που δεν διεξάγεται η κυκλοφορία

Πυκνό χιόνι σε Θεσσαλονίκη και Ήπειρο

Από χθες το βράδυ ξεκίνησε το νέο κύμα κακοκαιρίας, με ισχυρους ανέμους, χιονοπτώσεις και βροχές σε πολλές πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη από τα ξημερώματα ξεκίνησε να χιονίζει, κυριώς σε Ασβεστοχώρι, Ωραιόκαστρο, Πανόραμα, Ρετζίκι και Χορτιάτη, με τις πρώτες φωτογραφίες από το Ασβεστοχώρι να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Ως αποτέλεσμα των νέων καιρικών φαινομένων, έχει κλείσει ο δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, ενώ τα σχολεία της δημοτικής ενότητας Σοχού θα παραμείνουν κλειστά…

Χιονίζει από τα ξημερώματα στην Ήπειρο και σε περιοχές άνω των 500 μέτρων υψόμετρο. Ο δήμος Ιωαννιτών, με απόφαση που ελήφθη στις 06.00 το πρωί, ενημερώνει πως όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα για λόγους ασφάλειας των μαθητών. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία στους δήμους Δωδώνης, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και Βορείων ΤΖουμέρκων. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έχει βγάλει στους δρόμους μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες.

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, από το 48ο έως και την 120ο χιλιόμετρο. Επίσης, όπως επισημαίνεται, στο οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, την Εγνατία Οδό, καθώς επίσης στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όταν και όπου αυτό απαιτείται.

Διακοπή κυκλοφορίας στην νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών

Από τις 4 σήμερα το απόγευμα, έως και τις 7 αύριο το πρωί, θα διακοπεί, λόγω έργων, η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της νέας εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών, μεταξύ των κόμβων Κιάτου και Ξυλοκάστρου.

Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», η κυκλοφορία θα διακοπεί, λόγω εκτέλεσης εργασιών, για την κατεδάφιση της άνω διάβασης Διμηνιού.

Η κίνηση των αυτοκινήτων θα γίνεται, μέσω παράκαμψης, από την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε Αρκαδία, Κορινθία και Μεσσηνία

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, σε περιοχές των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας έχει προκαλέσει η νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

-Από το 6ο χιλιόμετρο, έως το 16ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης- Καλαμάτας (μέσω Καλογερικού).

-Από το 25ο χιλιόμετρο έως το 63ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Πύργου- Τρίπολης

-Από το 45ο χιλιόμετρο, έως το 54ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας.

Στην Κορινθία, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

-Από το 20ο χιλιόμετρο και άνω στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου- Τρικάλων.

-Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς.

-Από το 8ο χιλιόμετρο και άνω στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας.

-Από το 1ο χιλιόμετρο, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας- Λυκουριάς.

-Από το 1ο χιλιόμετρο, έως το 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Κιάτου.

– Από το 1ο χιλιόμετρο, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας- Δερβενίου.

Στη Μεσσηνία, η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 27ο χιλιόμετρο, έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης.

Κλειστά σχολεία

Ορμητικά επέστρεψε ο χιονιάς στον Έβρο από το πρωί, μετά από μία μικρή ανάπαυλα το Σαββατοκύριακο, που έδωσε τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να αποκαταστήσουν σχεδόν πλήρως τα προβλήματα, κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τα οποία είχε προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία που έπληττε το νομό επί αρκετά 24ωρα.

Ειδικότερα, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα στο βόρειο τμήμα του Έβρου καθώς και στη δημοτική Ενότητα Φερών στο νότιο τμήμα, που σε συνδυασμό με τον παγετό που έκανε την επανεμφάνισή του, δημιουργούν εκ νέου θέμα όσον αφορά την ασφάλεια αλλά σε ορισμένα σημεία (οικισμοί στον ορεινό όγκο) και τη δυνατότητα μετακίνησης των οχημάτων.

Λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, κλειστά παραμένουν σήμερα, με απόφαση των δημάρχων, τα σχολεία του δήμου Σουφλίου -στον ορεινό όγκο του οποίου το χιόνι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό, έφτασε στους 20 πόντους σε διάστημα μόλις δύο ωρών- της δημοτικής ενότητας Φερών καθώς και των Μεταξάδων του δήμου Διδυμοτείχου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης είπε πως, λόγω της έντασης των χιονοπτώσεων, των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, παρά το γεγονός ότι τα σχολεία του Διδυμοτείχου λειτουργούν κανονικά, αποφασίστηκε η επιστροφή με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ των μαθητών του δήμου που διαμένουν στα χωριά της περιφέρειας.

Σημειώνεται πως, λόγω της επανάκαμψης του χιονιά, δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καιρικές προγνώσεις, βάσει των οποίων προβλέπεται σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων, κανονικά εκτιμάται πως θα γίνει η μεσημβρινή πτήση.

Επίσης, στον δήμο Τρικκαίων, σύμφωνα με σημερινή πρωινή νέα ανακοίνωση, καθώς οι καιρικές συνθήκες που ενέσκηψαν στην περιοχή δεν επιτρέπουν την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας από τα διδακτήρια. Επομένως τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα. Αντιθέτως, ανοιχτοί θα μείνουν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Επίσης, λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, σήμερα Δευτέρα 16/01/2017, όλα τα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, δε θα λειτουργήσουν.

Με έκτακτες αποφάσεις των δημάρχων Καστοριάς και ‘Αργους Ορεστικού στην Π.Ε. Καστοριάς, Γρεβενών στην Π.Ε Γρεβενών και Σερβίων – Βελβεντού στην Π.Ε. Κοζάνης τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 λόγω της χιονόπτωσης και άσχημων καιρικών συνθηκών

Παράλληλα, χιονίζει, από τα ξημερώματα, στην Ήπειρο και σε περιοχές άνω των 500 μέτρων υψόμετρο.

Ο δήμος Ιωαννιτών, με απόφαση που ελήφθη στις 6 το πρωί, ενημερώνει πως όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, για λόγους ασφάλειας των μαθητών.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία στους δήμους Δωδώνης, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και Βορείων ΤΖουμέρκων.

Σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έχει βγάλει στους δρόμους μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες.

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, από το 48ο έως και την 120ο χιλιόμετρο.

Επίσης, όπως επισημαίνεται, στο οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, την Εγνατία Οδό, καθώς επίσης στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όταν και όπου αυτό απαιτείται.

Παράλληλα, οι Αρχές συνιστούν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.

Η Πρόγνωση του καιρού

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Η κακοκαιρία προβλέπεται από τη νύχτα της Κυριακής στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (κυρίως σε θαλασσιές – παραθαλάσσιες περιοχές), τα χιονιά στα ορεινά – ημιορεινά και από αύριο, Δευτέρα, και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά:

α. ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους:

1. από τη νύχτα σήμερα (σ.σ. χθες) Κυριακή έως αύριο Δευτέρα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της ηπείρου, τη Στέρεα Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

2. από την Τρίτη έως την Πέμπτη κατά τόπους στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χωρά.

β. χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

1.από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στα ορεινά -ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως της ανατολικής και βόρειας), της κεντρικής και ανατολικής στερεάς, της Εύβοιας και από τη νύχτα και σε περιοχές της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.

2.από τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν κατά περιόδους σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας. Την Πέμπτη σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και θα εξασθενήσουν.

γ. η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια από αύριο Δευτέρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικότερα η πρόγνωση του καιρού σε όλες τις περιοχές τής χώρας έχει ως εξής:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες κατά περιόδους. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα (πάνω από τα 1000 μέτρα).

Ανεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίους νοτιοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: από 06 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, πιθανόν πρόσκαιρα και στην πόλη. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα παραθαλάσσια.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 00 (μηδέν) έως 07 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, και τη νύχτα και στα υπόλοιπα πεδινά. Τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη κατά τόπους θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Ηπείρου (πάνω από 400 μέτρα), της δυτικής Στερεάς (πάνω από 600 μέτρα) και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (πάνω από 700 μέτρα).

Ανεμοι: νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 04 έως 09 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες (κυρίως στα παραθαλάσσια) και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και κατά περιόδους και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι έντονα.

Ανεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια νοτίων διευθύνσεων με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: από 02 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία από -05 (μείον 5) έως 02 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 09 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια από 4 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη 17-01-2017

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά Τόπους ισχυρές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του βορείου Και ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε όλα τα Ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε πεδινές Περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας.

Ανεμοι: στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο Τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα Ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!