Τέλος καλό, όλα καλά με τη βόμβα που έκανε άνω κάτω το Κορδελιό!


»! Γεμάτος ανακούφιση, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σηματοδότησε με αυτή τη φράση τη λήξη του συναγερμού για την επικίνδυνη βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στον χώρο ενός βενζινάδικου στο Κορδελιό.

Αργά χθες το απόγευμα η βόμβα, που κράτησε επί δέκα μέρες με κομμένη την ανάσα ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει πια, καθώς εξουδετερώθηκε οριστικά στο πεδίο βολής Ασκού γύρω στις 3 το μεσημέρι από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του Στρατού. Η κινητοποίηση μόνο υπερβολική δεν ήταν, σύμφωνα με τους υπευθύνους. Οπως έλεγαν εκπρόσωποι του Στρατού, σε περίπτωση που η βόμβα ενεργοποιούνταν, ακόμη και κάποιος που βρισκόταν σε απόσταση 1.800 μέτρων θα σκοτωνόταν, αν τον έβρισκαν τα θραύσματα!

Με αυτά τα δεδομένα και ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική, περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν για περισσότερες από πέντε ώρες για λόγους ασφαλείας, ώσπου να ολοκληρωθεί η δύσκολη επιχείρηση των στρατιωτικών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. Είχε προηγηθεί το σήμα της Αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη του ΤΕΝΞ κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρισκόταν η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Η μεγαλύτερη σε καιρό ειρήνης επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων από περιοχές που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα άρχισε στις 6 το πρωί και υπολογίζεται ότι περίπου 72.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι δήμοι επιστράτευσαν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους δημότες σε δημοτικά κτίρια, γυμναστήρια και άλλους χώρους, ενώ αρκετά οχήματα διέθεσε και ο ΟΑΣΘ.

Περιπολίες

Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς σε άλλα σημεία της πόλης ή εκτός Θεσσαλονίκης, άλλοι πήγαν για καφέ στην παραλία και μετά για φαγητό, ενώ άτομα με κινητικά προβλήματα μεταφέρθηκαν από ειδικά συνεργεία σε ασφαλείς χώρους. Η επιχείρηση για τη βόμβα περιελάμβανε και περίπου 350 πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό της Softex. Αρκετοί επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οση ώρα κράτησε η επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών που βρίσκονταν στην εμβέλεια της βόμβας, περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί περιπολούσαν στις έρημες από κόσμο γειτονιές για να αποτρέψουν πιθανά σχέδια κακοποιών για εισβολή στα άδεια σπίτια.

Η επιχείρηση άρχισε με μικρή καθυστέρηση. Αιτία, η κρυφή κάμερα που τοποθέτησε ειδησεογραφική ιστοσελίδα για να καταγράψει την επιχείρηση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπεριφειάρχου Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, η οποία ζήτησε να σταματήσει η εγγραφή για να αρχίσει η διαδικασία.

Οταν ολοκληρώθηκε η απενεργοποίηση της βόμβας, τοποθετήθηκε σε φορτηγό με άμμο και μεταφέρθηκε με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο πεδίο βολής του Ασκού. Το κομβόι ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, με τα περιπολικά να ανοίγουν δρόμο, ενώ ακολουθούσαν πυροσβεστικά και ασθενοφόρα. Για την ιστορία, η βόμβα που ήταν 74 χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είχε πέσει από τους Γερμανούς αλλά ήταν αμερικανικής κατασκευής, αφού φαίνεται ότι έπεσε κατά λάθος από αγγλικά συμμαχικά αεροπλάνα.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!