Πώς θα συστήσεις 2 φίλους που θεωρείς ότι ταιριάζουν; Έτσι γίνεται το προξενιό σήμερα (σε 8 κινήσεις)
Θυμάσαι τη Γεωργία Βασιλειάδου στη λατρεμένη ταινία η Θεία από το Σικάγο; Η θεία, βέβαια, ήθελε να βρει γαμπρούς για τις ανιψιές της, αλλά το concept παραμένει ίδιο: Αποφάσισες κι εσύ να βρεις ταίρι στην κολλητή σου ή να ταιριάξεις τον αγαπημένο ξάδελφο του φίλου σου με τη συνάδελφο που βρίσκεις τόσο συμπαθητική.
Εδώ θα σε βοηθήσουμε να κάνεις το πρώτο βήμα για τη συνάντησή τους και να προχωρήσεις τη γνωριμία χωρίς να νιώσει κανείς αμήχανα. Α! Και δώσε λίγο βάση στις συμβουλές των ειδικών για την περίπτωση που θα βρεθείς εσύ στη θέση να σου συστήσει η κολλητή σου έναν πολύ ενδιαφέροντα παλιό της φίλο.
Το προξενιό σήμερα
Πώς να γνωρίσεις κάποιον στην κολλητή σου χωρίς να νιώσει κανείς αμήχανα σε 8 κινήσεις
Ανάφερε χαλαρά τον ένα στον άλλο σε μια συζήτηση:
Πριν ακόμη «διοργανώσεις» το ραντεβού, βρες έναν τρόπο για να «πετάξεις» χαλαρά το όνομα του ενός ή του άλλου στη συζήτηση. «Α, πέρασα πολύ όμορφα το Σάββατο. Βγήκαμε με την Ισμήνη… τα σπάσαμε. Κάτσε να σου δείξω φωτογραφίες…». «Η δουλειά; Όλα καλά, κάνουμε ένα πρότζεκτ μαζί με τον Μάριο, που, παρεμπιπτόντως, έχει φοβερό χιούμορ…». Όταν θα έχει γίνει σαφές ποιος είναι ο άλλος άνθρωπος (συνάδελφος, φίλος, κολλητός κολλητού), μπορείς να τον αναφέρεις με πιο άμεσο τρόπο και να υπαινιχθείς ότι γνωριμία θα ήταν καλή ιδέα.
Εκτίμησε προσεκτικά την αντίδρασή τους:
Ο πιο σημαντικός ρόλος σου ως «προξενήτρα» είναι να βεβαιωθείς πως οι άνθρωποι που θέλεις να γνωρίσεις δε νιώθουν αμήχανα ή αρνητικά με αυτή την προοπτική. Αν δεν είσαι σίγουρη για το ποια αντίδραση είναι καλή ή κακή, σκέψου το παρακάτω παράδειγμα:
Καλή αντίδραση: «Η φίλη σου η Ισμήνη φαίνεται μια χαρά, εννοείται, να γνωριστούμε!”»
Κακή αντίδραση: «Ε, το βλέπουμε. Έχω πολλή δουλειά αυτές τις μέρες».
Κανόνισε μια συνάντηση των τριών σας:
Αν και οι δύο είναι σύμφωνοι, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις. Εσύ απλώς θα πρέπει να ασχοληθείς με τα προκαταρκτικά. Κράτα τα πράγματα απλά και φιλικά. «Ισμήνη, κανονίζουμε με τον Μάριο να πάμε να δούμε μια ταινία το Σάββατο. Έρχεσαι;».
Διάλεξε ένα μέρος όπου θα είσαι όσο το δυνατόν πιο αόρατη:
Δεν μπορείς να τους προσκαλέσεις στο σπίτι σου και να εξαφανιστείς! Επειδή όμως είναι σημαντικό να βρεθούν τελικά μόνοι τους, διάλεξε μια αφορμή για να μπορείς να φύγεις χωρίς να φανεί άσχημο. Να βρεθείτε για καφέ, για παράδειγμα, και να «χρειαστεί» να αποχωρήσεις νωρίτερα.
Μη φύγεις όμως πολύ νωρίς:
Μια καλή προξενήτρα θα διευκολύνει τη συζήτηση χωρίς να προσπαθεί να κυριαρχεί σ’ αυτήν: Στρέφε τη συζήτηση σε θέματα που ξέρεις ότι ευνοούν το μελλοντικό ζευγάρι, π.χ. σε κοινά ενδιαφέροντα, και παρακολούθησε τη συζήτηση ώστε να παρέμβεις την κατάλληλη στιγμή ή απλά να συνεχίσεις να σωπαίνεις.
Και τώρα φύγε!
Αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά και φτάσουν στο σημείο όπου οι δυο τους μιλούν άνετα, μπορείς να ξεγλιστρήσεις από το χώρο χωρίς καλά καλά να καταλάβουν την απουσία σου. Κάν’ το με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς πολλές εξηγήσεις και δικαιολογίες. Ο ρόλος σου μόλις τελείωσε!