Νέοι πεζόδρομοι στο κέντρο της Αθήνας. Ποιοι δρόμοι κλείνουν


Κρίσιμο τεστ για το εμπορικό κέντρο της Αθήνας ξεκινά… πρωταπριλιάτικα. Το ερχόμενο Σάββατο κλείνουν για τα οχήματα οι οδοί Βύσσης και Καΐρη, δύο από τα στενά που καταλήγουν στην οδό Αθηνάς και ξεκινά η «εκπαίδευση» του κοινού εν όψει των εκτεταμένων έργων πεζοδρόμησης που προγραμματίζονται από το φθινόπωρο.

Τα έργα πεζοδρόμησης είχαν ανακοινωθεί από τον Δήμο Αθηναίων το 2015 με την προοπτική μάλιστα να είναι έτοιμα στο τέλος του 2016. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πεζοδρόμηση οκτώ βασικών δρόμων και άλλων μικρότερων, συντήρηση των πεζοδρόμων που ήδη υφίστανται και ανάπλαση της ασφάλτου και των πεζοδρομίων στους δρόμους που παραμένουν ανοικτοί στην κυκλοφορία. Υπήρξαν όμως διάφορες καθυστερήσεις και ο ανάδοχος του έργου μόλις επελέγη χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο.

110 στρέμματα

Τα έργα στοχεύουν να αναβαθμίσουν το εμπορικό τρίγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης, μια περιοχή έκτασης 110 στρεμμάτων στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί 150 επιχειρήσεις καφέ και αναψυχής ενώ, την ίδια στιγμή κλείνουν τα υπόλοιπα μαγαζιά και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι.

Για την προσέλευση του κόσμου στην περιοχή, όμως, εξακολουθούν πολλοί να χρησιμοποιούν τα Ι.Χ. με συνέπεια να παρατηρείται τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Το πρόβλημα παρατηρείται εντονότερα στις οδούς Μητροπόλεως και Καραγεώργη Σερβίας, τις οποίες χρησιμοποιούν τα Ι.Χ. για να φθάσουν στην οδό Αθηνάς με αποτέλεσμα να χρειάζεται μισή ή και παραπάνω ώρα για να διανυθούν λίγες εκατοντάδες μέτρα. Το «πήξιμο» των δρόμων οδηγεί πολλούς δικυκλιστές να μπαίνουν στους πεζοδρόμους δημιουργώντας κινδύνους για τους πεζούς και η σύγχυση γενικεύεται τις ώρες αιχμής.

Ανοικτές Μητροπόλεως, Καραγεώργη Σερβίας

Με το σχεδιασμό που έχει γίνει, οι οδοί Μητροπόλεως και Καραγεώργη Σερβίας παραμένουν ανοικτοί στα Ι.Χ.. Ομως, κλείνει η Βύσσης και η προέκτασή της Χρυσοσπηλιωτίσσης που αποτελούσε οδό διαφυγής για όσους γνώριζαν τα κατατόπια. Στην πραγματικότητα, η Δημοτική Αστυνομία έχει ήδη κλείσει τους δρόμους με κάγκελα και ενημερώνει το κοινό για τα έργα που θα ξεκινήσουν.

Ομως το μεγάλο τεστ θα γίνει το Σάββατο και για να ελαφρύνει το κλίμα, ο δήμος οργανώνει μαζί με το χορηγό του, το Ιδρυμα Σ. Νιάρχος, σειρά εκδηλώσεων σε Βύσσης και Καΐρη. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων καθαρίζονται ήδη οι τοίχοι των οικημάτων και την 1η Απριλίου οργανώνεται γιορτή με ζωγραφική στα παλιά «καφάο» του ΟΤΕ, ζωντανή μουσική από τη Φιλαρμονική του Δήμου, έκθεση για τη σοκολάτα Παυλίδη που ξεκίνησε από τη γωνία Αίολου και Βύσσης το 1841, μαγειρική από το σεφ Γιώργο Γληνό στη στοά της Καΐρη και καλλιτεχνικές δράσεις.

Ελεύθερος τύπος

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!