Μετά από 31 χρόνια: Τι το σημαντικό άλλαξε η Apple και στο iPhone
Μπορεί το πρώτο iPhone να κυκλοφόρησε πριν από δέκα χρόνια, όμως μια από τις βασικές λειτουργίες του είχε τις ρίζες της αρκετά χρόνια πιο πίσω. Η μέθοδος για την αποθήκευση και την οργάνωση των ψηφιακών αρχείων, η οποία χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα στο iOS (το λειτουργικό σύστημα των iPhone και iPad), ήταν αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί για τους υπολογιστές Mac και ειδικότερα για τη διαχείριση των δεδομένων σε σκληρούς δίσκους και δισκέτες – λέξη ίσως άγνωστη στους νεότερους.
Ονομάζεται Hierarchical File System (HFS) και με την αναβάθμιση του iOS στην έκδοση 10.3 αντικαθίσταται από το Apple File System (APFS) – εξέλιξη που είχε ανακοινωθεί από πέρσι στο συνέδριο προγραμματιστών της Apple (WWDC). Το νέο σύστημα διαχείρισης των αρχείων έχει σχεδιαστεί κατά περίπτωση για τα iPhone, iPad, Apple Watch, τους υπολογιστές Mac και το Apple TV, λαμβάνοντας υπόψη την τυπολογία των νέων μέσων αποθήκευσης (Flash ή SSD) και τις βελτιωμένες δυνατότητες κρυπτογράφησης των δεδομένων.
Πολλοί ειδικοί χαρακτήρισαν την κίνηση της Apple να περάσει το APFS μέσω αναβάθμισης ως «υψηλού ρίσκου», αφού οποιαδήποτε αποτυχία στην εγκατάσταση του νέου συστήματος διαχείρισης των αρχείων σημαίνει και την απώλεια των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή. Πάντως, μερικά 24ώρα μετά από τη διάθεση της αναβάθμισης του iOS δεν εντοπίζονται αναφορές για τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως μετά από την ολοκλήρωσή της έχει αυξηθεί ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης δεδομένων.
Η νέα αναβάθμιση του iOS ενσωματώνει ως συνήθως σειρά βελτιώσεων σε επιμέρους εφαρμογές και υπηρεσίες του λειτουργικού πυρήνα (HomeKit, CarPlay, Siri, iCloud κ.α) και κάποιες νέες λειτουργίες, όπως η δυνατότητα εντοπισμού και των ακουστικών AirPods μέσα από την εφαρμογή «Εύρεση iPhone».
Παράλληλα, η Apple διέθεσε αναβαθμισμένες εκδόσεις για τα λειτουργικά συστήματα των άλλων συσκευών της, δηλαδή τα macOS (10.12.4) tvOS (10.2) watchOS (3.2).
Πηγή: news247.gr