Τα 9 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια
Κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της, υπάρχουν ωστόσο και πολλά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια όταν περνούν από μια δύσκολη φάση. Ο Dave Elliot στο YourTango κατέγραψε τα 9 από τα μεγαλύτερα λάθη που συχνά κάνουν τα ζευγάρια και πώς αυτά μπορεί να είναι μοιραία για τη σχέση τους.
Αν κάπου αναγνωρίσεις τον εαυτό σου, μη δεις την κατάσταση παθητικά. Εννοείται πως μπορείς να αλλάξεις τη δική σου συμπεριφορά και αυτή του συντρόφου σου, καθώς επίσης και τον τρόπο που επικοινωνείτε προτού γίνει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά.
Αυτά είναι τα 9 προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να (ανα)γνωρίσουν τα ζευγάρια πριν να είναι πολύ αργά:
1. Εστιάζεις περισσότερο στο τι δεν σου αρέσει παρά στα καλά στοιχεία.
Τα πάντα είναι θέμα εστίασης. Βλέπεις την αρνητική πλευρά του συντρόφου σου (ότι βαριέται να μαζέψει τα ρούχα του, προτιμά περισσότερο να κάτσει μπροστά στην τηλεόραση παρά να βγει μαζί σου έξω, ξεχνάει τα γενέθλια και τις επετείους) ή την καλή του πλευρά (σε κάνει να γελάς, σας αρέσουν τα ίδια πράγματα και περνάτε υπέροχα τα Σαββατοκύριακα που κάνετε μαραθώνιους σίριαλ, είναι τρυφερός και σε φροντίζει όταν τον χρειάζεσαι);
2. Προτιμάς να έχεις δίκιο από το να συγκρατηθείς.
Όλοι κάνουμε λάθη και ο αγαπημένος σου δεν μπορεί να διαφέρει: θα υπάρχουν φορές που θα τα «κάνει θάλασσα». Και παρότι εκείνη τη στιγμή το πικρό σχόλιο μπορεί να είναι στην άκρη της γλώσσας σου, το μυστικό είναι να αντιδράσεις με έναν τρόπο που δεν θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας ούτε θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα χάσματα.
Είναι σημαντικό και πραγματικά έξυπνο να τον στρέψεις προς τη συμπεριφορά που θέλεις χρησιμοποιώντας την επιβράβευση και όχι την κριτική, αν θέλεις μια σχέση που θα διαρκέσει. Επιπλέον, δώσε στο σύντροφό σου το δικαίωμα της αμφιβολίας, ειδικά κάποιες φορές που μπορεί να μην το περιμένει ή να μην είναι σίγουρος ότι το αξίζει – θα το βρεις μπροστά σου, να είσαι σίγουρη! Και επιπλέον, αυτή η συμπεριφορά «χτίζει» την εκτίμηση, την καλή θέληση και γεννάει την επιθυμία να είναι ακόμη καλύτερος απέναντί σου στην επόμενη ευκαιρία που θα του δοθεί.
3. Παίρνεις τα πράγματα προσωπικά.
Προσπάθησε να αποδεχτείς το γεγονός πως όλοι έχουμε ανάγκες και μερικές φορές οι ανάγκες μας είναι διαφορετικές. Και είναι πολύ λογικό, ο σύντροφός σου να θέλει να εκπληρώσει τις δικές του ανάγκες – χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό για σένα. Θέλει να βγει με τον κολλητό του το βράδυ; Μήπως απλά θέλει να βγει με έναν φίλο του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θέλει να είναι μαζί σου ή ότι δεν περνάει καλά με την παρέα σου; Είναι δείγμα ωριμότητας να μπορείς να διαχωρίζεις την ικανοποίηση των αναγκών του και να μην θίγεσαι με κάθε τι που παρεκκλίνει από αυτό που επιθυμείς εσύ. Προσπάθησε να είσαι ανοιχτή, να ακούς τις ανάγκες του συντρόφου σου, να τον ενθαρρύνεις να τις ικανοποιεί – αυτό άλλωστε θα σε κάνει πιο γοητευτική και ανεκτίμητη στα μάτια του!
4. Δεν αφήνεις στο σύντροφό σου το χώρο να εκφράζεται ανοιχτά και να είναι ο εαυτός του.
Μήπως σκέφτεσαι ότι λέμε το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια; Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα θέματα επικαλύπτονται – γι’ αυτό άλλωστε ο κανόνας «ενός κακού μύρια έπονται» ισχύει και στις σχέσεις μας!
Η λύση/συμβουλή είναι απλή: δείξε όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με πράξεις πως αποδέχεσαι τον σύντροφό σου ως ξεχωριστή οντότητα, με τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες που είναι σεβαστές από εσένα – και φυσικά περιμένεις από εκείνον να σε αντιμετωπίσει με τον ανάλογο τρόπο.
Αυτή η ελευθερία έκφρασης και η αποδοχή είναι το «οξυγόνο» μιας καλής και ισορροπημένης σχέσης. Δεν θα σου πούμε ότι είναι εύκολο, είναι όμως εφικτό και λειτουργεί!
5. Βάζεις άλλους ανθρώπους ή πράγματα μπροστά από τη σχέση σου.
Μια σχέση, όπως κάθε τι ζωντανό, χρειάζεται φροντίδα, ενδιαφέρον και συνεχή ενασχόληση αν δεν σε ενδιαφέρει απλά να επιβιώσει αλλά να είναι στα καλύτερά της. Το μυστικό εδώ δεν είναι να απομονωθείς από τον υπόλοιπο κόσμο και να έχεις μάτια μόνο για τη σχέση σου, αλλά να αποκτήσετε με τον σύντροφό σου μερικές καλές συνήθειες για να κρατάτε τη σχέση σας ζωντανή. Π.χ. κάποια μέρα την εβδομάδα να βγαίνετε έξω μόνο οι δυο σας αντί με παρέα ή άλλα ζευγάρια, ή να κάθεστε το βράδυ στο τραπέζι για φαγητό αντί μπροστά στην τηλεόραση, ώστε να έχετε τον χρόνο να συζητάτε και να μοιράζεστε τα νέα της ημέρας σας.
Διάβασε τη συνέχεια στη σελίδα 2