Η Alicia Keys τιμάται με το κορυφαίο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας • Hit Channel
Η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει την Alicia Keys για το φιλανθρωπικό έργο της.
Η Alicia Keys και το κίνημα δικαιωμάτων «Indigenous» στον Καναδά βραβεύονται με το κορυφαίο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η διάσημη καλλιτέχνης και ακτιβίστρια Alicia Keys και το κίνημα που έχει εμπνεύσει του «Indigenous Peoples», αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματά τους στον Καναδά τιμώνται με το Βραβείο «Πρέσβης της Συνειδήσεως» (Ambassador of Conscience) της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ανθρωπιστικός οργανισμός.
Το βραβείο θα παρουσιαστεί επισήμως σε τελετή που θα λάβει χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά, στις 27 Μαΐου.
«Το βραβείο Πρέσβη της Συνειδήσεως είναι η υψηλότερη τιμή της Διεθνούς Αμνηστίας, γιορτάζοντας εκείνους που έχουν επιδείξει εξαιρετική ηγεσία και θάρρος στον προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.», είπε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Αμφότεροι η Alicia Keys και το “Indigenous” κίνημα δικαιωμάτων έχουν κάνει με τους δικούς τους τρόπους που έχουν εμπνεύσει και με σημαίνουσες συνεισφορές στην προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προς την εξασφάλιση φωτεινότερων πιθανοτήτων για τις μελλοντικές γενεές. Κρίσιμα, μας υπενθυμίζουν να μην υπερεκτιμούμε ποτέ πόσο μακριά μπορεί να μας πάει το πάθος και η δημιουργικότητα παλεύοντας την αδικία.»
Alicia Keys: Από τη μουσική στον ακτιβισμό
Η Alicia Keys έχει χρησιμοποιήσει την καριέρα της και το υπόβαθρο ως καλλιτέχνης 15 φορές βραβευμένη με Grammy για να εμπνεύσει και να εκστρατεύσει για την αλλαγή.
«Να μου δίνεται αυτή η σπουδαία τιμή και να είμαι παρούσα στο κίνημα δικαιωμάτων “Indigenous” είναι μία συγκινητική εμπειρία.», λέει η Alicia Keys. «Με ενθαρρύνει να συνεχίσω να μιλάω ανοιχτά εναντίον της αδικίας και να χρησιμοποιώ το υπόβαθρό μου για να ελκύσω προσοχή στα ζητήματα που έχουν σημασία για εμένα.»
Αποκαλούμενη συχνά ως «Βασίλισσα της R&B», η Alicia Keys έχει συνυφάνει αυξανόμενα τον ακτιβισμό της με την τέχνη της. Το εκτενές φιλανθρωπικό έργο της περιλαμβάνει τη συν-ίδρυση του “Keep a Child Alive” (KCA), ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει θεραπεία και φροντίδα σε παιδιά και γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον HIV στην Αφρική και την Ινδία. Το KCA προσδιορίζει και συνεργάζεται με τους τοπικούς ηγέτες των λαϊκών κινημάτων ώστε να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να μοιραστεί καινοτόμες λύσεις σε μερικές από τις πλέον πιεστικές προκλήσεις στη μάχη ενάντια στο AIDS. Το KCA έχει συγκεντρώσει πάνω από 60 εκ. δολάρια για να παράσχει φροντίδα για το AIDS σε εκατοντάδες χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και σε δικηγόρους για περισσότερη κατανόηση και στήριξη.
Το 2014, συν-ίδρυσε το κίνημα «We Are Here» για να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να κινητοποιηθούν για αλλαγή, ρωτώντας την ερώτηση «Γιατί είστε εδώ;», ως κάλεσμα προς δράση. Δια μέσου του κινήματος έχει επιζητήσει να ηλεκτρίσει το κοινό της να αναλάβει δράση επάνω σε ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης και ο τερματισμός της βίας των όπλων.
Εμβρόντητη από το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα περισσότεροι πρόσφυγες στον κόσμο από ό,τι σε άλλο σημείο της ιστορίας, η μουσικός βοήθησε να δημιουργηθεί και εμφανίστηκε σε μία ταινία μικρού μήκους τιτλοφορούμενη «Let Me In» για να σημαδέψει την περυσινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Με το τραγούδι «Hallelujah» στο επίκεντρο, το φιλμ φέρνει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης στην κατοικία των θεατών, εξιστορώντας τη δυνατή ιστορία μίας νεαρής αμερικανικής οικογένειας που αναγκάστηκε να φύγει για τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού.
«Η συνείδησή μας είναι κάτι με το οποίο είμαστε όλοι προικισμένοι στη γέννα, ανεξαρτήτως ποιοι είμαστε.», είπε η Alicia Keys. «Εκείνη τη μικρή φωνή που σου μιλά και σου λέει όταν κάτι δεν είναι σωστό, τη χρησιμοποιώ πάντα ως οδηγό μου. Από το τότε που ήμουν μικρό κορίτσι η εσωτερική φωνή μου θα μου φώναζε! Τώρα απλά λέει, εντάξει, τι μπορώ να κάνω; Εκείνη είναι η ερώτηση που μπορούμε να ρωτήσουμε στους εαυτούς μας και μετά να δράσουμε σύμφωνα.»