Re-Be

Όταν η μακρόχρονη απουσία γεννά κάτι διαφορετικό!


Όταν η μακρόχρονη απουσία γεννά κάτι διαφορετικό!

Όταν η μακρόχρονη απουσία γεννά κάτι διαφορετικό!

Όταν η μακρόχρονη απουσία γεννά κάτι διαφορετικό!

Η Αλέξια είναι σίγουρα μια από τις πιο αδικημένες τραγουδίστριες. Η ενασχόληση της, αλλά και η φήμη που απέκτησε στη δεκαετία του 1980 με ένα ρεπερτόριο της τσιχλόφουσκας και απείρου κάλλους σουξεδάκια όπως το “Κορίτσια ξενυχτάνε” που σίγουρα όλοι θυμόσαστε, της στέρησε την καλλιτεχνική αποδοχή, τόσο ως ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη την επόμενη δεκαετία, όσο και ως μια εξαιρετική jazz performer που σίγουρα ήταν και είναι.
Το box-set με τίτλο Re-Βe που μόλις κυκλοφόρησε, επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μας αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο για την πολύχρονη απουσία της Αλέξιας από τα μουσικά πράγματα, αφού αποτελείται από τρία ογδοντάλεπτα CDs και ένα βιβλίο τσέπης με στοιχεία για τις ηχογραφήσεις και άφθονο συλλεκτικό φωτογραφικό υλικό. Πρόκειται για κανονική υπερπαραγωγή, ανεξάρτητη μάλιστα και σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι ηχογραφήσεις άνοιξαν πραγματική γέφυρα μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λονδίνου και Σόφιας, ενώ σε αρκετά tracks -του πρώτου cd κυρίως- συμπράττει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβακίας. Εξίσου σπάνιο με μια πρώτη ακρόαση αποφαίνεται και το ιλιγγιώδες περιεχόμενο της έκδοσης, το οποίο επωμίστηκε ολόκληρο η Αλέξια από συνθετικής, στιχουργικής και ερμηνευτικής άποψης. Σύνολο: πενήντα κομμάτια, οργανικά θέματα και τραγούδια σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, που αναπτύσσονται μέσα σ’ ένα μυστικιστικό κλίμα, πολύμορφο ηχητικά, με στοιχεία κλασικής μουσικής, jazz, blues, tango, musical, ethnic, ακόμη και ψυχεδέλειας.
Ας μη γελιόμαστε! Εάν η συγκεκριμένη εργασία ήταν στο όνομα μιας άλλης καλλιτέχνιδας, κάποιοι θα μιλούσαν έως και για το αριστούργημα. Κι επειδή προσπαθούμε πάντα να μην έχουμε παρωπίδες όταν το θέμα αφορά στην τέχνη, θα μπορούσαμε με μια πρώτη ακρόαση να πούμε πως το Re-Be είναι, αν όχι αριστούργημα, μια φωτεινή προσπάθεια που ολοκληρώθηκε κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της σύγχρονης δισκογραφίας.
Όπως ακριβώς το λέει η ίδια στο συγκινητικό αυτοβιογραφικό τραγούδι της: Μακάρι να με γνώριζα τότε/ που με πίεζαν να πω τραγούδια που δεν μου άρεσαν και που μου λέγαν/ “αυτά που ξέρεις κι αγαπάς να τα ξεχάσεις! Στην Ελλάδα, αυτά ακούει ο κόσμος. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει”/ Ποτέ μου δεν τους πίστεψα!
Υ.Γ. Ευχαριστούμε το management της Αλέξιας για την διάθεση του δίσκου και τη δυνατότητα ακρόασής του πριν τη συγγραφή του άρθρου αυτού.
Ακούστε το “The Street I Live” από την εμφάνιση της Αλέξιας στην εκπομπή “Ράδιο Αρβύλα”.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!