Ερευνητές καλλιεργούν κρέας σε δοκιμαστικό σωλήνα για να θρέψουν τον κόσμο
Τι άλλο θα ακούσουμε!
Τι άλλο θα ακούσουμε!
Τι άλλο θα ακούσουμε!
Τι άλλο θα ακούσουμε!
Ολλανδοί επιστήμονες προβλέπουν ότι τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της γης θα αυξηθεί τόσο γρήγορα που δεν θα υπάρχει αρκετή τροφή για τον καθένα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μάαστριχτ στην Ολλανδία, με επικεφαλή τον καθηγητή φυσιολογίας Mark Post ανέπτυξαν ένα χάμπουργκερ από 10.000 βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από βοοειδή, τα οποία στη συνέχεια αφήνεται στο εργαστήριο για να πολλαπλασιαστεί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορές για την παραγωγή μυϊκού ιστού παρόμοιο με το βόειο κρέας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το βόειο κρέας κιμά που προέρχεται από βλαστικά κύτταρα θα ανοίξει το δρόμο για την κατανάλωση του κρέατος χωρίς τα ζώα να σφάζονται.
Πώς το χάμπουργκερ δημιουργείται από βλαστικά κύτταρα
Τα 10.000 βλαστικά κύτταρα προέρχονται από υγιή αγελάδα. Τα κύτταρα διαιρούνται και δισεκατομμύρια μεγαλώνουν κάτω από εργαστηριακές συνθήκες. Τα νέα μυϊκά κύτταρα που καλλιεργούνται μπορούν να μεταχειριστούν σαν κανονικό κομμάτι κρέας. Στη συνέχεια οι μυϊκές ίνες κιμά μετατρέπονται σε μπιφτέκια.
“Προσπαθούμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να κάνουμε ένα προϊόν από το “κρέας του σωλήνα” και χρειαζόμαστε ένα θαρραλέο άτομο που θα είναι διατεθειμένο να είναι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει. Αν δεν βρούμε κανέναν τότε ίσως να είμαι εγώ. Δεν βλέπω με ποιο τρόπο μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην παλιά κτηνοτροφία κατά τις επόμενες δεκαετίες. Το «κρέας του σωλήνα» θα αποτελέσει την μόνη επιλογή που θα έχει απομείνει. Σε 12 μήνες θα είναι έτοιμο το πρώτο χάμπουργκερ προς κατανάλωση” δήλωσε ο καθηγητής Mark Post στο περιοδικό «New Scientist».
Το 2009 επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μάαστριχ ανέπτυξαν χοιρινό κρέας με την ίδια μέθοδο. Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι το κρέας δεν ήταν ιδιαίτερα νόστιμο, είχε γκρι χρώμα και είχε την υφή του καλαμαριού. Έπίσης, Φιλέτα ψαριού έχουν ανεπτυχθεί σε εργαστήριο στη Νέα Υόρκη με τη χρήση κυττάρων που ελήφθησαν από μυϊκό ιστό χρυσόψαρου.
Αν και τα πρώτα αποτελέσματα δεν είχαν την ίδια γεύση με το κανονικό κρέας ή ψάρι οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι σύντομα το κοινό θα το συνηθίσει, ειδικά αν δεν έχουν την δυνατότητα επιλογής. Ένας συνάδερφος του καθηγητή δήλωσε: “Όταν τρώμε ένα χάμπουργκερ δεν σκεφτόμαστε ότι τρώμε μια νεκρή αγελάδα. Και όταν οι άνθρωποι είναι πολύ μακρυά από αυτό που τρώνε, δεν θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν την καλλιέργεια κρέατος”.
Η κατανάλωση κρέατος στον κόσμος αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050 καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός. Η Ολλανδία οδηγεί σήμερα τον κόσμο στην παραγωγή τεχνητού κρέατος και η ολλανδική κυβέρνηση έχει θέσει £ 1.5 εκατομμύριο στην έρευνα. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες πιστεύουν ότι το χάμπουργκερ σε δοκιμαστικό σωλήνα είναι μόνο το πρώτο στάδιο σε μια επανάσταση των τροφίμων που θα μπορούσαν να είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα. Εκτός από βόειο κρέας οι ερευνητές σύντομα θα “καλλιεργήσουν” κοτόπουλο και αρνί.
Ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης έχουν υπολογίσει ότι μια αρχική περίοδο δέκα βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε να παράγει 50.000 τόνους κρέατος σε δυο μήνες.