Oι ιδρυτές του Instagram παραιτήθηκαν, αφήνοντας το social medium στα χέρια του Zuckerberg
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με αποτέλεσμα οι 30 εκατ. χρήστες του 2012 να ξεπερνούν πλέον το 1 δισ. το καλοκαίρι του 2018, ενώ στο timeline στριμώχνονται διαφημίσεις ανάμεσα σε ξέγνοιαστους τουρίστες, hi-end ξενοδοχεία και τα τελευταία trends της παγκόσμιας μόδας.
Το Instagram απέκτησε τη σφραγίδα του πιο μοντέρνου Μέσου, έναντι του Facebook. Είναι πιο χαρούμενο και ήσυχο, πιο εκλεπτυσμένο και ειρηνικό σε σχέση με το «πολύβουο» Facebook των πολιτικών αντιπαραθέσεων, των fake news και της προπαγάνδας γραφικών απόψεων. Στην απαξίωση του Μέσου συνέτεινε και η εξευτελιστική κλήση του Mark Zuckerberg από Επιτροπή του Κογκρέσου για να δώσει εξηγήσεις γύρω από το σκάνδαλο του Cambridge Analytica (αφορούσε τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook). Οι αποκαλύψεις έφεραν το ψηφιακό κίνημα «Delete Facebook», άλλο ένα πλήγμα στο προφίλ της πλατφόρμας… Τι συνέβη όμως και οι ιδρυτές του Instagram αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη Silicon Valley;
#Η τακτική του Mark#
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι Kevin Systrom και Mike Krieger δρούσαν ανενόχλητοι, τους τελευταίους μήνες ο Zuckerberg άρχισε να αναφέρει όλο και πιο συχνά τη λέξη «Instagram». Η αλματώδης δημοφιλία του Μέσου, ειδικά στα νεαρά κοινά, και η αντίστοιχη πτώση στην προσέλκυσή τους από το Facebook θα μπορούσε να «διαβαστεί» και ως σκηνή από το μέλλον. Ενδεικτικό είναι πως οι χρήστες του Instagram παρέμεναν για 53 λεπτά την ημέρα στην εφαρμογή, ενώ του Facebook για λιγότερο από 5, σύμφωνα με μετρήσεις της SimilarWeb που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.
Βλέποντας την αλματώδη εξέλιξη και δημοφιλία του Instagram, είναι λογικό ο Zuckerberg να επιζητεί τα εύσημα για την επιτυχία του app, υποστηρίζουν αναλυτές.
#Το χρονικό της ρήξης#
Ο 34χρονος Kevin Systrom και ο 32χρονος Mike Krieger αποφάσισαν να φτιάξουν το Instagram το 2010. Ο Systrom κατείχε τη θέση του CEO και ο Krieger αυτή του τεχνικού διευθυντή. Όταν ξεκίνησαν την εφαρμογή –που ήταν εμπνευσμένη από τις Polaroid φωτογραφίες–, ήταν διαθέσιμη μόνο για τους χρήστες κινητών iPhone.
Σταδιακά όλο και περισσότερα στελέχη της μητρικής εταιρείας μετακινούνταν στο Instagram, με τον Systrom να χάνει την επιρροή του και να βλέπει πλέον την πόρτα του γραφείου του Zuckerberg κλειστή, εκεί όπου οι δυο τους κάποτε συζητούσαν τις ιδέες του για την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει η εφαρμογή. Με τον καιρό οι δύο εφαρμογές άρχισαν να μοιάζουν όλο και πιο πολύ, για παράδειγμα η τοποθέτηση των stories – των φωτογραφιών που εξαφανίζονται αυτόματα 24 ώρες μετά την ανάρτησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά outlets, τα στελέχη του Zuckerberg ήθελαν περισσότερη σύνδεση του Instagram με το Facebook, με τρόπο τέτοιο που θα ζημίωνε το πρώτο.
Το δίδυμο των ιδρυτών έβλεπε πως η αυτονομία τους έπαιρνε τέλος. Και με μια –όχι και τόσο– αιφνιδιαστική κίνηση ο Kevin Systrom ανακοίνωσε την απόφασή τους να φύγουν, για να «ανακαλύψουν εκ νέου την περιέργεια και τη δημιουργικότητά μας».
Η ανακοίνωση της παραίτησης έφερε την πτώση της μετοχής του Facebook κατά 2,2%, με τη μετοχή του ανταγωνιστικού app, Snapchat, να κερδίζει αντίστοιχα 2%. Οι πρώτες αναλύσεις θέλουν το Instagram να ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τη μητρική εταιρεία, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της αυτονομίας των ιδρυτών του app.
«Ο Kevin και ο Mike είναι εξαιρετικοί ηγέτες προϊόντων και το Instagram αντανακλά τα συνδυασμένα δημιουργικά τους ταλέντα» τόνισε ο Zuckerberg αποχαιρετώντας τους. «Έμαθα πολλά δουλεύοντας μαζί τους τα τελευταία έξι χρόνια και πραγματικά το απόλαυσα» δήλωσε.
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι δημιουργοί του Instagram δεν είναι οι πρώτοι που αποχωρούν από τη μητρική εταιρεία. Το δρόμο είχε χαράξει πρώτο το δίδυμο των δημιουργών του WhatsΑpp, Brian Acton και Jan Koum, έπειτα από διαφωνίες με τον Mark Zuckerberg.
Για άλλη μια φορά τα βλέμματα στρέφονται στον αμφιλεγόμενο οραματιστή. Θα καταφέρει ο Zuckerberg να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα για εκείνον ή το άστρο του θα θολώσει κι άλλο;
Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.