Ενθουσιασμός με τη Σαβίνα Γιαννάτου

“Μάγεψε” στην ευρωπαϊκή της περιοδεία.


“Μάγεψε” στην ευρωπαϊκή της περιοδεία.

“Μάγεψε” στην ευρωπαϊκή της περιοδεία.

“Μάγεψε” στην ευρωπαϊκή της περιοδεία.

Τη Σαβίνα Γιαννάτου μπορείς να την χαρακτηρίσεις ότι θες εκτός από «εμπορική» τραγουδίστρια. Εμπορική με την κακιά έννοια. Με την έννοια της προχειροδουλειάς. 
Πουλάει. Αδιαμφισβήτητα πουλάει. Σε όλη την Ευρώπη πουλάει. Στην Ελλάδα όμως παραμένει μία καλλιτέχνις με σταθερό κοινό, εκλεπτυσμένο ρεπερτόριο και με επιλεκτικές εμφανίσεις.
Σχεδόν σπάνιες.
Την κατατάσσω στις έθνικ-world music ερμηνεύτριες με βασικό χαρακτηριστικό τα θεμέλια που ρίζωσαν βαθειά μέσα της η συνεργασία αρχικά με τον Μάνο Χατζιδάκι και μετέπειτα με τη Λένα Πλάτωνος και τον Νίκο Κυπουργό.
Πριν περίπου 10 ημέρες τελείωσε η περιοδεία της Σαβίνας Γιαννάτου σε Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Βέλγιο και Ολλανδία με τεράστια επιτυχία.
Μαζί της ήταν και το συγκρότημα Primavera en Salonico.
Μία από τις σημαντικότερες εφημερίδες στην Ολλανδία έγραψε :
«Η Σαβίνα τραγουδά, σφυρίζει όπως η μέλισσα που πετά στον αέρα και φωνάζει όπως ο πάνθηρας που βρυχάται… Η Ελλάδα μπορεί οικονομικά να μην τα πηγαίνει καλά, όμως η ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου τοποθετεί πάλι τη χώρα της ψηλά, παρουσιάζοντας όλο το μουσικό της πλούτο. Με μία φωνή από ίνες γυαλιού και ένα ρεπερτόριο που διακλαδώνεται σε όλη τη Μεσόγειο, η Σαβίνα παρουσιάζει ένα σπάνιο μουσικό κόσμο χωρίς σύνορα. Παντρεύει την καθαρή παράδοση με την απελευθερωμένη σύγχρονη μουσική δημιουργία σε τραγούδια που πλησιάζουν την folk, την θρησκευτική αναγεννησιακή μουσική και τη σύγχρονη αυτοσχεδιαστική μουσική. Και πάλι τη συνοδεύει το συγκρότημα Primavera en Salonico. Με ακορντεόν, βιολί, κανονάκι, ούτι και κρουστά, οι μουσικοί χειρίζονται επιδέξια όλα τα είδη μουσικής και τις αισθήσεις της Μεσογείου. Με άγριους αυτοσχεδιασμούς ξεγλιστρούν από τους παραδοσιακούς ήχους προκαλώντας εσωτερικές εκρήξεις στο πρόγραμμα. Ξαφνικά η Σαβίνα δυνάμωνε την ένταση της φωνής της, μετά σφύριζε και πότε πότε άκουγε κανείς παράξενους ήχους βαθειά από το λαιμό της που γινόντουσαν ένα με τους ήχους του ακορντεόν.
Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι ένα φαινόμενο, μακριά από όλες τις σύγχρονες μόδες. Μάλιστα η Σαβίνα κάνει πολιτική χωρίς να το θέλει και είναι αυθεντική χωρίς να το περηφανεύεται. Με σεμνότητα και ταλέντο, η Σαβίνα Γιαννάτου και οι εξαιρετικοί μουσικοί της προκάλεσαν πολλές φορές το αυθόρμητο και δίκαιο χειροκρότημα του κοινού.»
Κλείνοντας να σημειώσουμε πως η Ολλανδική Κρατική τηλεόραση ετοίμασε ένα αφιέρωμα με αφορμή τις συναυλίες της Σαβίνας Γιαννάτου το οποίο προβλήθηκε την Κυριακή 12/2 και το οποίο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο διαδίκτυο.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!