Ποιος είναι ο Kurt Weill;

Ο συνθέτης που γεννήθηκε σαν σήμερα.


Ο συνθέτης που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Ο συνθέτης που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Ο συνθέτης που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Ο Κουρτ Βάιλ γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1900 και ήταν συνθέτης Γερμανοεβραϊκής καταγωγής της περιόδου του μεσοπολέμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη μουσική του που αφορά σε θεατρικά έργα, κυρίως δε αυτά του Μπέρτολντ Μπρεχτ, όπως για παράδειγμα η Όπερα της πεντάρας και τα Επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
Το έργο του, που περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, συνδέθηκε με τα ευρωπαϊκά καμπαρέ, με πιο γνωστό να είναι το “Γιουκάλι” (Youkali) καθώς και το Und was bekam des Soldaten Weib? (“Τί απέγινε η γυναίκα του στρατιώτη;”).
Στην Ελλάδα, τον έχουν τραγούδησει πολύ μεγάλες φωνές όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Χάρις Αλεξίου, η Τάνια Τσανακλίδου και η Έλλη Πασπαλά.
Εδώ η Χάρις Αλεξίου από μία συναυλία της στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο Ηρώδειο ερμηνεύει την “Τζένη των πειρατών”, με την οποία είχε “πρωτοσυναντηθεί” υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι στο άλμπουμ “Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια”.

Εδώ η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδά το “Σουραμπάγια Τζώννυ” στις εμφανίσεις της στη μουσική σκηνή Μετρό και αργότερα στη ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος στο άλμπουμ “Παλιές αγάπες και τραγούδια μεθυσμένα”.

Και τα δύο τραγούδια τα έχει ερμηνεύσει πρώτη η Μαρία Φαραντούρη στο άλμπουμ του 1979 “Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Μπρέχτ” καθώς και τα δύο τραγούδια είναι σε στίχους του Μπέρτολντ Μπρέχτ.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!