Όταν η Άννα Βαγενά ανέβηκε στο βήμα

…μας χάρισε χαμόγελο αισιοδοξίας.


…μας χάρισε χαμόγελο αισιοδοξίας.

…μας χάρισε χαμόγελο αισιοδοξίας.

…μας χάρισε χαμόγελο αισιοδοξίας.

 Η παρθενική ομιλία της Άννας Βαγενά συγκλόνισε. Εκρηκτική και ανθρώπινη. Αληθινή. Ναι, αυτός είναι ο σωστότερος χαρακτηρισμός. Αληθινή…πέρα ως πέρα.
Μετά το βροντερό της “ΟΧΙ” στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου η σπουδαία ηθοποιός ανέβηκε στο βήμα για 6 λεπτά. Τόνισε πως είναι φρέσκια στη Βουλή κι έτσι έχει τη δυνατότητα να μιλά όπως θα μιλούσε στη γειτονιά της.
Η εξάλεπτη ομιλία της έβαλε φωτιά στο διαδίκτυο και πέρασε από πολλά site, από πολλά blog, από το facebook, από το twitter. Ένα “επιτελούς” ψιθυρίστηκε μετά την ομιλία. Μας ταρακούνησε; Μας μίλησε κάποιος όπως θέλαμε να μας μιλήσει;
Η Άννα Βαγενά έβγαλε μια αίσθηση καθημερινής γυναίκας. Μία καθημερινή εργαζόμενη γυναίκα. Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής σα μάνα, σύζυγος, θεία, νονά, ξαδερφή, ανηψιά, ένας δικός μας άνθρωπος και μίλησε απλά και κατανοητά.
“…όταν βλέπεις τη δουλειά αυτή, δουλειά χρόνων – πάλι θα το ξαναπώ, έντιμα – να έρχεται μια στιγμή που φτάνεις να είσαι συνταξιούχος και δεν μπορείς να ζήσεις από αυτή τη σύνταξη, εδώ είναι η πικρή στιγμή…”
Ούτε μίλησε με βαρύγδουπα, ούτε είπε ασυναρτησίες, ούτε σαν σωτήρα πλάσαρε τον εαυτό της. Απλά ανέβηκε και μέσα σε έξι λεπτά κοινοποίησε σκέψεις που όλοι κάνουμε στα σπίτια μας. Κοινοποίησε λέξεις που όλοι λέμε στην οθόνη της τηλεόρασης μας βλέποντας ομιλίες πολιτικών.
” Ακούει ο κόσμος έκπληκτος, εκατομμύρια να φεύγουν, να έρχονται, να πάνε σε λογαριασμούς. Από πού έφυγαν αυτά τα εκατομμύρια; Ποιος θα μας πει; Πού είναι αυτά τα εκατομμύρια που φύγανε; Δεν φύγανε πάντως από τους ανθρώπους που δούλεψαν έντιμα, καθαρά και σκληρά αυτά τα χρόνια και έφτασαν σε μια ηλικία εξήντα πέντε χρονών και δεν μπορούν να ζήσουν. Που είναι αυτά τα εκατομμύρια; Ας έρθουν λίγα από αυτά πίσω. Αυτό θέλει ο κόσμος αυτή τη στιγμή, έστω και ένα, από αυτούς τους ανθρώπους. Πείτε μας! Όχι, ότι “ο ένας τα έβγαλε έντιμα, νόμιμα γιατί ήταν επιχείρηση” ή ό άλλος τα έβγαλε, δεν ξέρω γιατί.”
Η Άννα Βαγενά φάνταζε αθώα μέσα στη Βουλή. Αγνή.
Αυτό ζητάμε. Ζητάμε καθημερινούς ανθρώπους πλέον. Αμόλυντους από το χρόνιο “πολιτιλίκι”. Χωρίς φαμφάρες και ακριβά κουστούμια. Ήρθε η ώρα στο βήμα της Βουλής να μιλήσουν η Άννα από το μανάβικο, η Άννα η ελεύθερη επαγγελματίας, η Άννα που μεγαλώνει μόνη της 3 παιδιά, η Άννα που ζει από το επίδομα αναπηρίας, η Άννα που τρέχει στο συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής και όλες οι Άννες που κρατούσαν τόσα χρόνια την ανάσα τους.
Ελευθερωθείτε.
http://www.youtube.com/watch?v=BDQomVhyvB0



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!